Fıtık Tedavisinde Fizik Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Artık modern yaşam, bilgisayar, cep telefonları, hareketsizlik derken adını çok fazlaca duyar olduk. ‘Fıtık’.
Artık modern yaşam, bilgisayar, cep telefonları, hareketsizlik derken adını çok fazlaca duyar olduk. ‘Fıtık’.
Fıtıklar gündelik hayatı zorlayan, hayat kalitesini azaltan ve hepimizin bir dönem yaşadığı ve yaşamakta olduğu ciddi sağlık problemleridir. Hareketsiz yaşam, bununla birlikte stresli ve sürekli gergin yaşamak, duruş bozuklukları, ağır ve zorlayıcı hareketlere maruz kalmak ve kas – iskelet sisteminde yer alan bozukluklar, beslenme bozuklukları, eksik vitamin mineral seviyeleri gibi durumlar; yapılan çalışmalarca da gösterilmekte ki fıtığa neden olabilir. Peki gelelim fıtık nedir sorusunun cevabına.
Fıtık Nedir?
Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, omurgalar arasında bulunan jölemsi yapıdaki amortisör görevi gören yapının bulunduğu alandan bir kısmının omurga aralığından sinirlere doğru çıkması yada yerinden dışa doğru kayması şeklinde ifade edilebilir. Fıtık denilince hemen akıllara bel fıtığı ve boyun fıtığı problemleri gelsede bunlarla birlikte omurgada oluşabilecek bir diğer fıtık problemide yine yanlış duruş ve güçsüz kas sistemine bağlı olarak oluşabilecek sırt fıtıklarıdır. Bu problemde kişilerde sıklıkla görünebilmektedir.
Bel ve boyun bölgesinde ki fıtıklaşma problemleri gündelik hayatınızı, çalışma hayatınızı oldukça zorlar ve yaşam kalitenizi ciddi oranda etkiler. Bu sorun, zamanla fıtık olan bölgenin dışında da kollar, bacaklar, parmaklar gibi uzuvları ve diğer kas, eklem ve sinir yapılarıda etkiler ve yapılarda tekrar düzeltilemez problemlere sebebiyet oluşturabilir.
Bel ve boyun fıtığı tedavisinde ameliyat gerekmeyen durumlarda ilaçsız ve iğnesiz olarak fizik tedavi (fizyoterapi) ve multidisipliner çalışma ilkesinin önemi açığa çıkar. Kollar, bacaklar ya da belde oluşan ğrılı bir durum var ve bu ağrı en az 7 gündür geçmediyse mutlaka teşhis ve tanı için ilgili hekime danışmak gerekir. Gerekli teşhis ve tanı sonrası fizyoterapistinize danışabilirsiniz. Fizyoterapist, hekim, hasta iş birliği fıtık probleminin kalıcı çözümü için şarttır.
Fıtık Tedavisinde Fizik Tedavi Nasıl Uygulanır ?
Fizik tedavi de, fıtık nedeniyle oluşan ağrılar ve hareket kısıtlılığı oldukça önemli ve kalıcı olarak çözüme ulaşabilir. Fizik tedavi ve fizyoterapi kelimeleri aynı anlama gelmektedir.
Peki fıtık tedavisinde fizyoterapi bir diğer adıyla fizik tedavi nasıl uygulanır ?
Sağlık sisteminde ki gelişimsel süreç, eski ve klasik fizik tedavi uygulamalarından öte ellerin, doğru beslenme sisteminin, vitamin-mineral takviyelerinin ve uygun elektronik cihazların fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılmasına çok daha fazla olanak sağlamıştır. Kişinin sahip olduğu problemin sonucuna değil nedenine yönelik uygulanan bu metotlar bel ve boyun fıtığı problemlerinde ki iyileşmeyi daha başarılı hale getirmiştir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecince uygulanacak metotlarda fizyoterapistinizin de hekiminizle birlikte değerlendirmesi şarttır. Bu metotların kişinin uygunluğu var ise asla herhangi bir yan etki oluşturmayacağı bilinmelidir.
Bel ve Boyun Fıtığında Fizik Tedavi’nin Amacı Nedir ?
- Ağrıların azaltılması veya yok edilmesi,
- Bel fıtığı veya boyun fıtığına sahip kişinin yaşam aktivitelerinin tekrar kazandırılması,
- Doğru ve sağlıklı hareket sisteminin geliştirilmesi,
- Fıtıklaşan dokunun tekrar sağlıklı ve problemsiz hale getirilmesi,
- Kas ve iskelet sisteminin daha güçlü hale gelmesi gibi amaçlar sıralanabilir.
Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisinde Nasıl Uygulama Yapılır ?
Uygulamalar iğne, ilaç, ameliyat gibi yaklaşımları içermezler. Vücuda deri üstünden uzman kişilerce uygulanan manuel terapi, osteopati, psikonöroimmünoloji, GTOS Terapi ve egzersiz gibi metotolar ile iyileşmeyi ve ağrıyı kesmeye yönelik uygulamaları içerir. Uygulamalar uzman fizyoterapistler tarafından uygulanır. Hastanın oluşturulan fizyoterapi ve rehabilitasyon programına uyum sağlaması mutlak gereklidir. Tedavi şekli sağlık uzmanınızın belirleyeceği sıklıkta ve seans aralığında ilerlemelidir.
Bel ve Boyun Fıtığı İçin Nereye Gitmeliyim ?
Öncelikle ilk durak hekim olmalıdır. Dünya’da bir çok ülkede direk olarak fizyoterapistinize danışabiliyorken ülkemizde yasalar gereği teşhis ve tanılama için öncelikle hekiminize danışmanız gerekmektedir. İlgili uzman hekim teşhis ve tanısı sonrası fizyoterapistinde değerlendirmesi ve ön görüsüyle birlikte bel ve boyun fıtığı problemine yönelik uygun fizik tedavi programı planlanır. Burada da mutlak ve kalıcı başarı hekim-fizyoterapist iş birliği ile gerçekleştecektir.
Fıtık Tedavisinde Fizik Tedavi Nasıl Uygulanır ?
Tedavi programı; fizyoterapide bütüncül tıp ve fonksiyonel tıp yaklaşımlarıyla birlikte kişiye özel egzersizlerden oluşur. Bu egzersizleri beraberinde manuel terapi, psikonöroimmünoloji, doğru beslenme, vitamin-mineral takviyeleri ve hasta eğitimi gibi komplike yaklaşımlar izler. Fizik tedavi uygulamaları seanslar halinde yapılır. Seans süresi ve sayısı kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir ve bunu fizyoterapistiniz belirler.
Fıtık Tedavisinde Fizik Tedavi Ağrılımıdır ?
Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları sırasında asla ağrı hissedilmez. Aksine ilk seans itibariyle hastanın sahip olduğu ağrı ve hareket kısıtlılığında ciddi rahatlama sağlanır. Burada amaç; bel yada boyun fıtığı şikayeti olan kişinin fizik tedavi (fizyoterapi) ile çok daha yüksek hareket kabiliyetiyle ağrısız bir şekilde yaşam kalitesini arttırmasıdır.
Bel ve Boyun Fıtığında Fizyoterapi Gereklimidir ?
Var olan fıtık sorunlarının kişi tarafından ihmal edilmesi, nasıl olsa geçer düşüncesi, tedaviye başlamak için oluşan gecikme süresi ve bununla birlikte öncelikli olarak ilgili hekime ve fizyoterapiste başvurulmaması var olan problemi daha fazla çözülemez hale getirebilir.
Fıtık sorunlarınız yaşamınızı iyice zorlaştırmaya başlamadan uygun bir tedavi planıyla ortadan kaldırmak için vakit kaybetmemelisiniz. Zaman en önemli motivasyonunuz olsun, daha fazla bilgi edinmek için mutlaka fizyoterapistinize ve hekiminize danışın.
Sağlıklı günler.
Randevu ve iletişim numaralarımız
Telefon: 0212 543 0 ABS (227)
Cep & WhatsApp: 0532 345 89 16