• DOLAR 32.445
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2442.632
  • ...
İlaç endüstrisi savunma kadar önemli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle Covid-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın sıfırdan yerli sentezi Favicovir haziran ayında üretime hazır hale geldi. İlacın ilk numunesi haziran ayında kendisine sunulan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yürütülen faaliyetleri yerinde görmek amacıyla Favicovir’in üretildiği Atabay Kimya’ın Gebze’deki fabrikasını ziyaret etti. Burada yapılan sunumda, Favicovir’den 250 bin kutu üretilerek Sağlık Bakanlığı’na teslim edildiği ifade edilirken; fabrikada, ateş düşürücü olarak bilinen parasetamolün de üretildiği kaydedildi. Fabrikada yıllık 4 bin ton parasetamol üretildiği bunun yüzde 80’lik bölümünün ihraç edildiği bilgisini alan Bakan Varank, duyduğu memnuniyeti yetkililere iletti. Ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Varank, şunları söyledi:

“JAPONYA VE ÇİN’DEN İTHAL EDİYORDUK”

Atabay İlaç, Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir etken maddeli ilacın üretilmesiyle kamuoyunun gündemine gelmişti. Tesislerini ziyaret ettik. Atabay İlaç, Favicovir ismiyle bunu ruhsatlandırdı. Covid-19 tedavisiyle ilgili hâlihazırda dünyada uygulanan birkaç metot var. Favipiravir etken maddesi de bu hastalığın tedavisinde çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Biz bu ilacı Japonya ve Çin’den ithal ediyorduk. Covid-19 Türkiye Platformu’nda aşı geliştirme çalışmaları yapılırken bu ilacın Türkiye’de sıfırdan sentezlenmesi yani etken maddesinin ithalatına ihtiyaç duymadan sentezlenmesi gündeme gelmişti. Mustafa Güzel hocamız, Zeynep Hanım ile bu ilacı sıfırdan sentezleyerek üretebileceklerini söylediler. Bilim insanlarımızın büyük gayretiyle bu ilaç sıfırdan sentezlendi. İlaç haline getirildi, Sağlık Bakanlığımız ruhsatlandırdı. Şu anda bu ilaç tüm Türkiye’de hastalarımıza veriliyor.

“EN KALİTELİ ŞEKİLDE SENTEZLEDİK”

Atabay İlaç Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Atabay Taşkent, desteği nedeniyle Bakan Varank’a teşekkür ederek “Favipiravir ham maddesinin çalışmasına aslınds 2014 yılında başladık. TÜBİTAK desteği, Mustafa Hocamız ile iş birliği içinde ilacı en hızlı ve en kaliteli şekilde sentezledik ve piyasaya sunduk. Ruhsatlandırma aşamasını başarıyla tamamladık. Şimdiye kadar 250 bini aşkın kutuyu Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne teslim ettik. Devletimiz; Halk Sağlığı, hastaneler üzerinden ilacı halkımıza sunuyor.” dedi.

“DÜNYAYA İHRAÇ EDİYORUZ”

Firmanın 50 yıllık çalışanı aynı zamanda Atabay Kimya Fabrika Direktörü Şahin Gürsel, 1970 yılından bu yana ilaç ham maddesi sentezlediklerini belirterek “Parasetamol, lider bir ham maddemiz. Senede 4 bin ton ham madde üreterek bütün dünyaya ihraç ediyoruz. Şu anda da antiviral oseltamivir ve Favipiravir üretiyoruz. Bakanımızın bizi ziyaretinden çok memnun olduk. Bu bizim motivasyonumuzu arttıracak.” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir