• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Suriyelilerin dramı Türkiye`de de devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan Suriyelilerin dramı burada da devam ediyor. Nizip ilçesinde yeni yapılan ve halan faaliyete geçmeyen Fıstık Hali`nin çevresinde tarihi İpek Yolunun kenarına kurulan çadırlara adeta istif edilerek sıkıştırılan Suriyeli mülteciler, başta salgın hastalık olmak üzere çok ciddi insani sorunlarla mücadele ediyor.

Tarihi İpek Yolunun kenarına kurulan çadır kentte sosyal etkinlik çadırları olarak bilinen büyük çadırların her birine çok sayıda aile sıkıştırılmış durumda. Sığınmacıların iddialarına göre, her çadırda yaklaşık yüz kişi kalıyor. Tuvaletin yetersiz olduğu, banyonun olmadığı çadır kentte sığınmacılar salgın hastalık korkusuyla yaşıyorlar.

Çadır kentin karşısındaki marketin lavabosuna ailesini getiren Suriyeli sığınmacı Abdurrahman Şahap, yüzlerce kişinin bir tuvaleti kullandığını belirtti. Kampta bulunan bir tuvaletin yeterli gelmemesi nedeniyle çevredeki işyerlerinde bulunan tuvaletleri kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Şahap, tuvaletin yetersiz olması ve banyonun olmamasından en çok kadın ve genç kızların etkilendiğini söyledi.

Her bir çadırda yüz kişi kalıyor
Her çadırda yaklaşık yüz kişinin kaldığını ifade eden Şahap; \"Çadırlarda adeta üst üste yatıyoruz. Ortam nedeniyle aile mahremiyetimiz ayakları altında. Suriye`de savaş nedeniyle evim yıkıldı. Öyle olmasaydı buralara asla gelmezdik\" dedi.

Salgın hastalık baş gösterdi iddiası
Kampta pislik nedeniyle salgın hastalığın baş gösterdiğini iddia eden Şahap, çocukların hastalandığını belirterek; kamptaki sorunlar ve çocukların hastalıklarıyla ilgilenilmediğinden çadır kentteki görevlilerle sürekli tartıştıklarını ve bu nedenle zaman zaman olaylar çıktığını söyledi.

İddialar üzerine bilgi almak için gittiğimiz kamptaki görevlinin anlamsız sert tepkisiyle karşılaştık. Geçen gün kamp içerisinde yaşanan olayın nedenini sorduğumuz kamp görevlisi, bunun mültecilerin kendi aralarındaki kavgası olduğunu iddia ederek soruyu geçiştirdi. Kamp görevlisi kampın yakınlarında görüntü almanın yanı sıra Suriyelilerle röportaj yapmanın yasak olduğunu iddia etti.

Görevlinin anlamsız sert müdahalesi üzerine kamptaki görevli resmi ve sivil polis memurları gelerek, çekilen görüntülerin silinmesini istedi.

Kampların dışında ilçenin çeşitli semtlerine kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler ise, ev kiralarının yanı sıra yüksek gelen doğalgaz, elektrik ve su faturalarını ödeyebilmek için düşük ücretlerle inşaatlarda çalışmak zorunda kaldıklarını söylediler.

İnşaatlarda düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldıklarını belirten söyleyen mültecilerden Muhammed Musa,\"500 TL kira ödüyoruz. Bu ay oturduğumuz evin doğalgaz faturası 400 TL olarak gelmiş, 129 TL elektrik, 100 TL de su faturası gelmiş\" diyerek İnşaattalar da günlük 20 TL`ye çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.

Hastaları nedeniyle Nizip Devlet Hastanesi`nin çevresinde kalan bazı Suriyeli sığınmacılar ise, hastalarıyla ilgilenilmediğini iddia ederek, günlerdir hastane çevresinde açık havada yatıp kalktıklarını söylediler.

Türkiye`de yaşam şartlarının çok ağır olduğunu belirten Suriyeliler, ülkelerindeki savaşın bir an önce bitmesini istediklerini ifade ederek Muhalifler ile Baas rejiminin diyalog söylemlerinin umut verici olduğunu vurguladılar. (Şefik Mert, Bayram Çakar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir