• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Trump duyurdu! BAHREYN DE İHANETE İMZA ATTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi 

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ardından Bahreyn'in de işgal rejimiyle ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardığını duyurdu.

Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün önemli bir tarihi atılım daha. İki büyük dostumuz israil ve Bahreyn, bir barış anlaşması konusunda anlaştı." ifadesini kullandı.

Bayreyn'in son 1 ayda işgal rejimiyle ile barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesi olduğunun altını çizen Trump, ABD, Bahreyn ve işgal rejiminin anlaşmaya ilişkin yaptığı ortak açıklamayı da paylaştı.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Trump'ın bir görüşme yaptıklarının bildirildiği açıklamada, bu görüşmede, işgal rejimi ve Bahreyn'in "tam diplomatik ilişki kurma" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

TRUMP’TAN BAHREYN’E TEŞEKKÜR

Anlaşmaya dair açıklamalarda bulunmak için gazetecilerin karşısına çıkan Trump, "Bahreyn ve israil, karşılıklı büyükelçilik açıp, büyükelçi atayacaklar. İki ülke arasında doğrudan uçuşlar başlayacak. Sağlık, teknoloji, eğitim, güvenlik ve tarım gibi geniş yelpazedeki sektörlerdeki girişim ortaklığı kuracaklar. Bu, gerçekten tarihi bir gün." Diye konuştu.

Trump, varılan bu anlaşmanın son 30 gün içinde bir Arap ülkesi ile işgal rejimi arasında varılan ikinci anlaşma olduğunu vurgulayarak, "Başka ülkelerden de bu konuda muhteşem bir istek görüyorum. Bence, birçok ülke İsrail ile normalleşen ülkeler arasına katılmak isteyecek." Dedi.

Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile de temas halinde olduklarını anlatarak, "Orta Doğu'da daha önce görmediğiniz şeyler oluyor." yorumunu yaptı.

Trump, "Bu vesile ile israil ve Bahreyn liderlerine, bu tarihi anlaşmayı yapma cesareti ve vizyonları için teşekkür ediyorum. Onların liderleri, geleceğin, geçmişin çatışmaları ile değil, umutla dolu olabileceğini gösteriyor." diye konuştu.

İŞGAL REJİMİYLE İLİŞKİ KURAN 4. ARAP ÜLKESİ OLDU

Bahreyn, 1979’da Mısır’ın, 1994’te Ürdün’ün ve 13 Ağustos'ta BAE'nin ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü Arap ülkesi oldu.

FİLİSTİN BAYREYN’DEKİ BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Filistin yönetimi, Bahreyn’deki büyükelçisini geri çektiğini duyurdu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin Bahreyn'in işgal rejimi ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına varmasına karşı atılacak adımları görüşmek amacıyla Filistin'in Manama Büyükelçisini geri çağırdığı belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir