• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
​ÖNDER 17’nci kurultayını online olarak gerçekleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

17. İmam Hatipliler Kurultayı’nın başlangıçta Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde yapılması planlandı. Ancak salgın riskinin artmasından dolayı program üç ayrı şehirden canlı yayınla gerçekleştirildi.

Dönem şiarı “Basiret ve Ferasetle”

Online Kurultay, TRT Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Birincisi Muhammed Yahya Yıldızhan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından bir konuşma yapan ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal, yılın şiarı olarak belirlenen “Basiret ve Ferasetle” metninin sunumunu yaptı.

Çal, “Davasına âşık hocalar, gözlerinde Cennet bulacakları gençlere kavuşmak için dağlar aştılar. Semt semt şehirleri, hâne hâne köyleriyle memleketin dört bir cihetini arşınladılar. Yolları üzerinde oturanların müstehzi sözlerine, anlamsız bakışlarına aldırmadılar. Körpe yıldızları sırtlayıp Anadolu’nun eteklerinden, parlayacakları karanlık kentlere taşıdılar.” diye konuştu.

“Bu ülkede milletin değerleriyle, manevi iklimiyle problemi olan zihniyetler hep var olagelmiştir”

Programda bir konuşma gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, imam hatip okullarının Türkiye'nin çok değerli eğitim yuvaları olduğunu belirterek, "Milletimizin sahip çıktığı eğitim kurumları, bazı çevreler tarafından yıpratılmaya, devre dışı bırakılmaya çalışılmıştır. Bu ülkede milletin değerleriyle, manevi iklimiyle problemi olan zihniyetler hep var olagelmiştir. Buna karşın bu asil millet, imam hatip davasına en güçlü şekilde sahip çıkmış, bu maksatlı saldırılara karşı bu güzel yuvaları hep korumuş kollamıştır." dedi.

“Haddini bilmezler vardır, yine olacaklardır ama biz hiçbir şeye takılmayacağız, yolumuza bakacağız”

İmam hatiplerin geldikleri noktayla gurur duyduklarını belirten Kasapoğlu, "İmam hatipler bu ülkenin iftihar vesilesi, gözbebeği. Bunu da her alanda ortaya koydukları çalışmalarla, başarılarla göstermektedirler. İmam hatiplerin başarılarını göremeyenler var. Maalesef bu bariz gerçeği göremeyenler var. Herkes basiret sahibi olamıyor. Bunlar vardılar, var olacaklar. Haddini bilmezler vardır, yine olacaklardır ama biz hiçbir şeye takılmayacağız, yolumuza bakacağız.” şeklinde konuştu.

“İftira atanlar hiçbir zaman başarılı olamadılar”

Cehalet mahsulü olan toptancı yargılara ve bu yargıları dillendirenlere hiçbir zaman rağbet etmediklerini belirten Kasapoğlu, konuşmasını şu sözlerle nihayete erdirdi: "Hamdolsun bu aziz millet de bu yargılara hiçbir zaman prim vermedi. Bunlar da hiçbir zaman bu yargılarıyla, iftiralarıyla, hiç hoş olmayan gayretleriyle milletin gözünde de itibar kuramadılar. Aynı zamanda da hiçbir şekilde başarılı olamadılar.”

“Basirete ve kavramaya ihtiyacımız var”

Programa Ankara’dan canlı bağlantıyla katılan Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, özellikle her şeyin görsellik üzerinden gerçekleştiği bu günlerde anlama ve kavramayı, basiret sahibi olmayı bir yöntem olarak ele almak zorunluluğu doğduğunu söyledi.

Dijitalleşme ile birlikte bir ekran medeniyeti kurulduğunu ve insanın bu ekran uygarlığının önünde pasif bir seyirciye dönüştüğünü belirten Görmez, “Bu görsel idrakin egemenliğine maruz kalan insanda aklın idraki zayıflıyor, kalbin idraki bir ölümle karşı karşıya kalıyor. Tam burada basiret çok büyük önem arz ediyor. Biz ancak yüksek bir basiretle bunun üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu.

“Dindarlık öncelikle ahlaktır”

Görmez, okullarda gençlerin din tartışmasından ve tarafgirlikten uzak tutulması gerektiğini belirttiği konuşmasında, İslam dünyasındaki kutuplaşmaya dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir insan bir kötülüğe veya yanlışa düştüğü zaman ‘İşte siz busunuz’ diye saldırıya geçilmesi, hele hele İslam’ın gayrı ahlaki davranışların kaynağı olarak gösterilmesi bütün insanlığa yapılacak en büyük kötülüktür. Din ile dindarlık arasındaki mesafeleri çalışmamız lazım. Çünkü her dindarlık dinin kendisi değildir. Dindarlık ile ahlak arasındaki ilişkiyi de masaya yatırmamız gerekiyor. Çünkü, dindarlık öncelikle ahlaktır.”

İmam hatiplerin hem liseye hem de üniversiteye giriş sınavlarında çok başarılı bir yılı geride bırakarak farkını ortaya koyduğunu söyleyen Görmez, “Zaman zaman imam hatipleri zedelemek isteyen mihraklar bazı çıkışlarla bazı denemeler yapıyorlar. Bunlar tabi ki yürüyüşümüzden alıkoyacak şeyler olmamakla birlikte bizim imam hatiplerin doğru anlaşılmasına çalışmamızın önemli olduğunu gösteriyor” dedi. Ümmet olarak 21. yüzyıla damga vurmak üzere bir fırsat içinde olduğumuzu belirten Bilal Erdoğan, “Rabbimiz bizi bir mükafatla nimetlendiriyorsa biz de sorumluluğumuzu yerine getirmek, azimli ve gayretli olmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İmam hatip nesli olarak bize düşmanlık eden müptezellere cevabımızı daima başarılarımızla verdik”

ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal’ın kapanış ve teşekkür konuşmasıyla sona eren Kurultay’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj gönderdi.

Darbeciler tarafından kapısına kilit vurulmak istenen imam hatiplerin, ülkeye cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, milletvekili, bürokrat yetiştiren seçkin eğitim kurumları haline dönüştüğünü belirten Erdoğan, “İmam hatip nesli olarak bize düşmanlık eden müptezellere cevabımızı daima başarılarımızla, ahlakımızla, edebimizle, millete, devlete, ülkeye olan sadakatimizle verdik” ifadelerini kullandı.

 Ankara, İstanbul ve Nevşehir’den yayın 

İstanbul, Ankara ve Nevşehir’den üç ayrı salondan canlı yayınlanan kurultayda ayrıca, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, MEB Bakan Müşaviri Dr. Necdet Subaşı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Alemdar İmam Hatipliler Derneği Başkanı Dr. Fatih Yakut, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da programda birer konuşma yaparak imam hatiplerin önemine vurgu yaptılar.

Kurultay konuklara hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir