WSJ: Türkiye, askeri güç kullanırsa baskı altına alınmalı
WSJ, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıran taraf olduğunu iddia etti.
ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesi, Doğu Akdeniz'de savaş çığırtkanlığı yapmaya başladı.
Gazetenin Yayın Kurulu tarafından kaleme alınan ve Ankara aleyhinde ifadeler kullanılan yazıda, Türkiye ve Yunanistan işaret edilerek, iki NATO müttefikinin denizdeki anlaşmazlık nedeniyle savaşabileceği belirtildi.
Türkiye kıyıları ve ülkenin yakınındaki Yunan adalarının çevresindeki toprak anlaşmazlıklarının çok eskiye dayandığının anımsatıldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin Akdeniz'deki meşru varlığı görmezden gelindi.
TÜRKİYE KARŞITI YAZI: ERDOĞAN KIZIŞTIRDI
Yazıda, Atina'nın tansiyonu yükseltici hareketleri gözardı edilerek, "Ankara'nın, bölgede gerilimi tırmandıran taraf olduğu" savunuldu ve şöyle denildi:
"Erdoğan, tek taraflı olarak Türkiye için geniş alanlar talep ediyor ve donanmanın desteğiyle keşif gemilerini tartışmalı bölgelere göndererek (anlaşmazlığı) kızıştırdı. Her iki tarafın da meşru iddiaları var ama Ankara kötü davranışı milliyetçi söylemle meşrulaştırıyor."
"ANKARA'YA BASKI YAPILMALI"
Türkiye ve Yunanistan'ın 1970'lerden bu yana 3 kez savaşma noktasına geldiği belirtilerek, son yıllarda Doğu Akdeniz çevresinde gaz keşfedilmesinin ardından gerilimin daha da tırmandığı aktarıldı.
Gazete, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin askeri güç kullanması halinde ABD ve Avrupa Birliği'nin ortak hareket ederek, Ankara'yı baskı altına alması gerektiği görüşünü ileri sürdü.
"ASKERİ ÇATIŞMA İHTİMAL DAHİLİNDE"
"Atina ile Ankara arasındaki askeri çatışmanın, beklenmedik ancak gerçek bir olasılık olmaya devam ettiği" ifadesine yer verildi.
"BİLDİĞİMİZ NATO'NUN SONU OLABİLİR"
Gazete, başyazının son bölümlerinde ise şu ifadelere yer verdi:
"Geçmişte ABD ve Avrupa, bölgede tansiyonun idare edilmesi konusunda birlikte hareket etmişti. Bu kez Washington diyalog çağrısı yaptı ancak meseleyi Avrupa Birliği'ne havale etti. Brüksel ise bir yanda Fransa, Türkiye'ye karşı tansiyonu sembolik adımlarla yükseltirken, Almanya'nın adil bir arabulucu rolünü üstlenmesiyle bölünmüş bir halde bulunuyor. Ayrıca gösterdiği çabaların, Amerika'nın ekonomik ve askeri ağırlığı olmadan bir mesafe kat etmesi güç görünüyor.
"Erdoğan yönetimi altında, Türkiye, Batı ile ilişkilerinin avantajını kullanırken, Rusya ile yakınlaşmaya başladı. Türkiye, başta Karadeniz olmak üzere stratejik açıdan önemli bir NATO üyesi ve ilişkileri kurtarmaya da değer. Ancak bir başka müttefike bu şekilde gözdağı vermesinin de bir karşılığı olmalı. Eğer Erdoğan, güç kullanırsa ya da mültecileri Avrupa'ya doğru serbest bırakmakla tehdit ederse, Washington ve Brüksel ortak bir karşılık vermeli.
Medyanın dikkati, Başkan Trump'ın tweetleri ve dış politikadaki al-ver mantığına dayanan yaklaşımının üstünde. Ancak, Doğu Akdeniz, bildiğimiz NATO'nun sonunu getirebilir."