• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Siirt'te fıstık hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sabah erken saatlerinden itibaren fıstık bağlarına giderek fıstık toplamaya başlayan üreticiler, ağaçların altına naylon sererek, ağacı sallamak veya fıstığın çıkış yönünün tersine kopararak fıstıkları hasat ediyorlar.

Daha sonra toplanarak çuvallara doldurulan fıstıklar, ya fabrikaya götürülüyor ya da evde kurutma işlemine tabi tutuluyor.

Bu yılki verimin bereketli olduğunu belirten fıstık üreticisi Necit Kaylı, 21 yıldır bu işi yaptığını söyleyerek, hasattan memnun olduklarını kaydetti.

Kaylı, “Siirt’te fıstık üretim, alım satım işiyle uğraşıyorum. Bu bağdaki fıstık ağaçlarını 21 yıl önce ektim. Fıstığın toplama zamanı normalde 15 Eylül’de başlıyor ve Eylül’ün sonlarına kadar devam ediyor. Bugün 11 Eylül’dür ama bazı fıstık sahipleri erken başladı. Bunun da sebebi hırsızların gelip fıstıkları çalma korkusudur.” dedi.

“Fıstıklar bu yıl tane olarak çok iri, doluluk oranları, çatlak olmaları geçen yıla göre 2-3 kat daha iyidir.”

Geçen yıl fıstık ağaçlarında hastalık olduğunu bundan dolayı verim olmadığını belirten Kaylı,

“Fıstık toplamak için işçiler sabah 06.00 gibi erken geliyorlar ve saat 17.00’de işler bırakıyorlar. Bu yıl fıstık verimi geçen yıllara göre çok iyi geçti ve çok memnunuz. Fıstıklar bu yıl tane olarak çok iri, doluluk oranları, çatlak olmaları geçen yıla göre 2-3 kat daha iyidir. Geçen yıl ağaçlarda hastalık vardı. Bunlar yaprak buruşması, dal güvesi hastalığı yüzünden virgülü, kabuklu hastalıklardan dolayı ağaçlar fazla verim vermedi. Allah’a çok şükür bu yıl ağaçlarda hastalık yoktu. Bundan dolayı bu yıl çok daha kalitelidir. Fıstıkların doluluk oranlarına baktığımızda çok az bir miktar boş fıstık var. Yani fıstıkların yüzde 90’ı doludur.” ifadelerini kullandı.

Fıstıkların doluluk oranlarının sebeplerini açıklayan Kaylı, “Fıstıkların doluluk oranları, bakıma bağlıdır. Bu yıl dolu yağdı ama fazla zarar vermedi. Çünkü yağan dolu ilkbaharda geldi. İlkbaharda yağan dolunun zarar vermemesinin sebebi fıstık gözeneklerinin çıkmamasıdır.” şeklinde konuştu.

“Kaliteli fıstık için yılda 4 defa çift sürülmesi gerekir”

Daha kaliteli fıstık elde etmenin pratik yönlerini açıklayan Kaylı, “Diğer ağaçlara göre fıstık biraz farklıdır. Kaliteli fıstık için yılda 4 defa çift sürülmesi gerekir. Düzenli bir şekilde yılda 5 defa zamanında ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama zamanı geçtikten sonra ilaçlama yapmanın hiçbir faydası yoktur. Ağacın budama işlemleri yapılmalıdır. Fıstık ağaçları budamasız, ilaçsız kalırsa, yeri 5 kere sürülmesi gerekirken bir sefer sürülürse ufak fıstık elde edilir ve çatlaklık oranları yüzde 90 değil, yüzde 50 ancak çatlak elde edilir.” dedi.

“Fıstığı ağaçtan koparırken fıstık dalının geliş yönünün tersine koparılması gerek”

Fıstık toplamanın çok önemli olduğunu ve yanlış toplanması halinde bunun gelecek seneki hasat dönemine etki edeceğini dile getiren Kaylı, “Fıstığı ağaçtan koparırken fıstık dalının geliş yönünün tersine koparılması gerek. Eğer ters yönde dalından koparılmayıp, ileri doğru koparılırsa gelecek yılın mahsulü zarar görür. O yüzden fıstık salkımlarını geriye doğru koparmak gereklidir. Bu şekilde yapıldığı zaman gelecek yılki mahsul de zarar görmemiş olur ve verimi artar. Öyle olmaz ise ağa hastalık yapar.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir