• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep)” salgın nedeniyle 10-13 Eylül tarihleri arasında “Gastroantep Hasat Günleri” olarak dijital ortamda yapılacak.

Batalhöyük’te düzenlenecek, Gaziantep kültürü ve yemeklerini dünyaya tanıtacak GastroAntep, fıstık hasadı ve şire yapımıyla başlayacak.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle Uluslararası GastroAntep Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü ‘GastroAntep Hasat Günleri’ olarak düzenliyor.

Hasat günlerinin tanıtım toplantısı basın mensuplarının katılımıyla Büyükşehir Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özgüler, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz’ın katıldığı tanıtım toplantısında GastroAntep’in geçmiş yıllara göre bölge ekonomisine katkısı, Gaziantep mutfağının tanıtımı ve şehre etkisi konuşuldu, basın mensuplarının soruları yanıtlandı.

10-13 Eylül tarihleri arasında yapılacak hasat günlerinin yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı “GastroAntep” sosyal medya hesapları ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GastroAntep resmî WEB sitelerinden canlı yayınlarla takip edilebileceği belirtilirken, düzenlenecek paneller ve workshoplar hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroAntep’te yeni normal düzende alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin devam edeceğini söyledi.

Festivalin Antep fıstığı hasadı ve şire yapımıyla başlayacağını belirten Şahin, “Yerimiz Batalhöyük olacak. 3 günlük programımız var, kültür gezilerimiz olacak. Ardından etkinliklerimiz sürecek. Şire yapacağız. Pandemiyle birlikte şire, sağlıklı gastronomi ve vücudun yüksek bağışıklık sistemini koruyan bir ürün. Workshoplarımız devam edecek. Panellerimizi organize edeceğiz. Festivalimiz kadın girişimciliği ile ilgili bir panelle başlayacak. Bu konuda neler yapılabilir, ayrı bir parantez açarak konuşacağız.” dedi.

Oğuzeli’nde kurulan kooperatifle birlikte ev ekonomisinin ve ilçe ekonomisinin rahat bir nefes aldığını ifade eden Şahin, “Özellikle Oğuzeli’nde aileleri ziyaret ettiğimiz zaman patlıcanı, kabağı kuruturken akşam vaktinde de eşleri eve geldiğinde kadınlara nasıl destek olduğunu katılımcılarımıza anlatacağız. Gördüğünüz gibi aile ekonomisi böyle vücut buluyor. Hem ilçe ekonomimiz hem de aile ekonomimiz güç kazanıyor. Artık yerelden evrensele bir anlayış hâkim. Yerellik çok güçlü bir pozisyonda yer almakta. Bu düşünce ile ilgili kim ne söylüyor, bunları dinleyeceğiz. Her biri kendi alanında söz sahibi olan kişiler. Tarımsal üretimin daha nasıl şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dair yeni yollar arıyoruz. İstanbul’daki marka ve otel zincirleri, artık yöresel yemek günlerine girmeye başladı. Böylelikle yöresel yemekleri kendi programına alan büyük otel ve restoran zincirleri, bizim amacımıza katkı sağlayacak bir yol haritası belirlemiş durumda. Artık insanlar başka bir lezzete yönelmek istiyor. Nedeni ise güneşten ve topraktan gelen lezzet. İyi biberiniz olmazsa iyi salça yapamazsınız. Böylelikle toplamda iyi bir yemek yeme fırsatınız da olmaz. Bunların hepsi birbirleriyle ilintilidir. Ayrıca kentte yeni markaların oluşması için mücadele verilecek. Zincir marketlerin hizmet sektörüne adapte edebilmek için yeni bakış açıları ve programlar hayata geçireceğiz. Bu sorunun yanıtını aramak zorundayız. 10-13 Eylül arası dijital ortamda birçok soru düzenlenen panel ve programlarla aydınlık kazanacak. Dijital ortamda yapılacak etkinliğimizin büyük bir yeri olacak. Çünkü canlı yayınlarla Michelin yıldızlı şefler vatandaşlarla buluşacak. Büyük bir kitleye ulaşacaklar. Bu çok önemli.” diye konuştu.

Gaziantep’in ihracatta Ankara’yı geçerek 5’nci sıraya yerleştiğini belirten Şahin, “Biz bölgesel olarak hiçbir komşumuzla yarışmıyoruz. Aksine bölgesel kalkınmayı hedefliyoruz. Gücümüzü birleştirip bölgesel kalkınma için mesai harcamalıyız, gayret göstermeliyiz. Rakamlar bizlere yeni yol haritaları sunuyor. Ne yapmamız gerektiği hakkında fikir sunuyor. Bizim derdimiz, küresel bir oyuncu olmak. Gaziantep bölgede yükselen bir değer. Artık ideolojik belediyecilik sona erdi. Artık hizmet belediyeciliği var. Her sektörde var olmamız ve güçlü bir iş birliği içinde olmamız gerekiyor. Gözle görülmeyen bir mikrobun nasıl dünyayı etkisi altına aldığına hayretler içinde şahitlik ediyoruz. Yeni trendleri yeni normal düzende belirleyerek ona uygun çerçevede hareket etmemiz lazım.” dedi.

Tanıtım toplantısında sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan da, dünyada pandemi sonrası yeni bir dijitalleşme akımının yaşandığını belirtti. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız