• DOLAR 34.43
  • EURO 36.392
  • ALTIN 2836.527
  • ...
Her yıl 350 ile 500 bin kişi bu hastalıktan ölüyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevsimsel gribe karşı korunmanın en etkili yolarından birinin aşı yaptırmak olduğunu ifade eden Kocatürk, bu gribin ağır geçirilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Mevsimsel gribin bazen de solunum yetmezliğine neden olabildiğine vurgu yapan Kocatürk, "Mevsimsel grip, tüm dünyada hemen her yer 1 milyara yakın insanı etkiliyor. Bunların içerisinde yaklaşık 350 bin ile 500 bin arasında kişinin ölümüne de sebep olmaktadır. Çok ciddi miktarda insan etkileniyor. Bu grip oldukça ağır geçirilen bir hastalık; kas ağrısı, ateş halsizlik, bazen solunum yetmezliğine kadar giden bir tablo yapabiliyor. Bu grip bazen nezle ile karıştırılabilir, çünkü bulguları benzer olabilir. Bazen hapşırma, burun akıntısı ile karıştırılabilir, ama genellikle nezle soğuk algınlığı ayakta geçirilir, grip ise mutlaka adamı yatırır oldukça ağır seyreder ve bazen de solunum yetmezliğine neden olabilir." dedi.

"Enflüenza mikrobunun çok çeşitli alt tipleri vardır"

Enflüenza'nın alt tiplerinin sürekli olarak değişmesi ve toplumdaki bazı bölgelerde hastalık oluşturması nedeniyle o hastalığın daha sonra bireyler tarafından yayıldığını dile getiren Kocatürk, "Bu mevsimsel grip mikrobunun çok çeşitli alt tipleri vardır. Bu alt tiplerinin sürekli olarak değişmesi ve toplumdaki bazı bölgelerde hastalık oluşturması nedeniyle o hastalık daha sonra bireyler tarafından yayılması nedeniyle görülür. Özellikle yaşlı hastalar ve kronik hastalığı bulunan kişilerin mutlaka dikkat etmesi gerekir. Hayvanlarda da grip hastalığı görülebilir ama genelde insanlara bulaşması beklenmez. Ancak 2009 yılında Meksika'da bir domuz gribi virüsü insanlara bulaştı ve daha sonra da insanlardan insanlara bulaştı. Daha sonra kuş gribi aynı şekilde oldu. Ama bunlar oldukça nadir görülen durumlar. Genelde insandan insana bulaşan tipte enflüanza alt tipleri hastalık yapıyor. Hangi hastalığın o sene görüleceğiyse DSÖ'nün her sene şubat ayında yapmış olduğu toplantıda görüşülüyor. Ve o sene hangi ülkede özellikle de tehlikeli olabileceğini düşündükleri enflüenza virüsü görülmüse virüsü geçiren kişilerden elde edilen serumlarla aşı oluşturuluyor ve o aşılar çoğaltılarak bütün dünyayı gönderiliyor." ifadelerini kullandı.

"Hemen hemen her aşının içerisinde 3 veya 4 tip virüse karşı koruyucu aşı var"

Aşı yaptırmaya karşı bir tereddüt oluştuğunu dile getiren Kocatürk, hemen hemen her aşının içerisinde 3 veya 4 tip virüse karşı koruyucu aşı olduğunun altını çizdi.

Kocatürk, "Burada aşıyla ilgili bir tereddüt oluyor. Ben aşı yaptırmayayım. Zaten aşı olanlarda geçiriyor. Ben bir haftada geçiririm gibi düşünülüyor, böyle yapmamak lazım. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve 65 yaş üzeri insanlar mutlaka aşı yaptırması gerekiyor. Çünkü bu durumda aşı yaptırdığımız zaman yüzde 70 ile yüzde 90 koruma sağlıyor.Formun ÜstüFormun Altı Bunların dışındaki diğer virüslerle de karşılaşsanız hastalığı hafif geçirebiliyorsunuz. Hapşırık, öksürük, bir metreden yakın temas veya onların hapşırdığı, öksürdüğü yerlere ellerimizi değdirdikten sonra, solunum yolumuza veya gözlerimize değdirmemiz şeklinde hastalık bulaşıyor. Eğer biz aşıyı yaptırırsak ciddi miktarda koruyuculuğu sağlıyor. Ama aşırı koruyuculuğu da sürekli olmuyor. Yaklaşık 6 ile 8 ay sürüyor. 8 ay sonra o 3-4 tip virüse karşı olan koruyuculukta giderek azalıyor. O nedenle dikkat etmek gerekiyor. Aşı yapıldıktan hemen sonra koruyuculuk başlamıyor. Yaklaşık iki haftalık bir süreye ihtiyaç var. İki hafta sonra aşının koruyuculuğu başlıyor." diye konuştu.

"Grip aşısının Coronavirus hastalığına karşı herhangi bir koruyucu özelliği yoktur"

Grip aşısının Coronavirus hastalığına karşı herhangi bir koruyucu özelliği olmadığını ancak başka hastalıkların oluşmasına engel olarak müdahaleyi kolaylaştırdığına değinen Kocatürk, şunları kaydetti:

 "Sağlık Bakanlığı söylediğimiz gruplara giren kişilere aşıyı ücretsiz karşılıyor. Bir hekim reçetesiyle tüm sağlık kuruluşlarında bunu yaptırmak mümkün olabilir. Genellikle ekim ve kasım ayında başlıyor, mart ayına kadar yaptırmak mümkün olabiliyor. Bu grip aşısıyla 'Biz boşuna aşı yaptırıyoruz, bağışıklık sistemimize zarar veriyoruz, hastalığı geçirsek kendi kendimize bağışıklık sistemimiz çok daha iyi noktalara gelir. Hastalığa karşı daha koruyucu oluruz.' gibi bir yanlış algılama var. Böyle bir şey yok. Aşı yaptırmanızın size hiçbir zararı olmadığı gibi, bağışıklık sisteminize de yararı vardır. Bunu unutmamak lazım. Grip aşısının Coronavirus hastalığına karşı herhangi bir koruyucu özelliği yoktur. Covid-19 ile Enflüanza hastalıklarını bir birine karıştırmamak lazım. Ama ne işe yarar? Eğer siz bu virüse karşı koruyucu olursanız, o zaman hepsinin bir araya gelerek sizi hasta etmesi durumundan kurtulmuş olursunuz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir