Vali Bilmez: "Yoğun bakımda yatan hasta sayımızda artış var"
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki il protokolü ile birlikte Coronavirus denetimleri kapsamında esnafları ziyaret ederek pandemi ile mücadelede destek olunması gerektiğini belirtti.
Van'da, beraberindeki heyetle ile beraber şehir merkezinde denetimler gerçekleştiren Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, düğün sezonunda kısıtlamaların kalkmasıyla hastanelerde yatan yoğun bakım hasta sayısında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti.
Denetimlerden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Mehmet Emin Bilmez, "Bugün Sağlık İl Müdürlüğümüz, Zabıta Daire Başkanlığımız, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız ve Esnaf Odamız temsilcileri ile birlikte Van'da denetimde bulunduk. Ve bu denetim tüm Türkiye'de İçişleri Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma kapsamında yapılmaktadır. İlimizde ve 13 ilçemizde şu an tüm ekiplerimiz ana arterlerde gün boyu denetimlerde bulunmakta ve vatandaşlarımızı pandemi tedbirlerine uymaları yönünde uyarmakta, özellikle sosyal mesafe, maske ve temizlik konusunda bilgilendirmektedirler. Bu konudaki farkındalığı artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Esnafımız da Van halkı da genellikle tedbirlere uyuyor. Düğünler artık nikah töreni şeklinde yapılabiliyor. Bunun dışında canlı müziğe müsaade edilmiyor. Düğünlerin mümkün mertebe bir saat içinde nikah ve takı töreni ile bitmesini talep ediyoruz. Bütün düğünlere de gözlemci gönderiyoruz. Sokak ve bahçe düğünlerine de müsaade edilmiyor, sadece nikah törenine müsaade ediliyor ve bu konuda bütün Van halkından destek bekliyoruz. Hem düğün sahiplerinin hem de düğüne gidecek olan misafirlerin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bizim bulaş kaynağını en çok oluşturan husus düğünler olmaktadır. Özellikle toplu sünnetler, yemekler ve mevlitlerin de kısıtlandığı, yasaklandığını hatırlatarak bu konuda da duyarlılık beklediğimizi belirtmek istiyorum." dedi.
"Hastanelere habersiz gelinmesini istemiyoruz"
Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde Kriz Merkezinin oluşturulduğunu ve 20 civarında doktorun 24 saat esasına göre nöbet tuttuğunu belirten Bilmez, şunları söyledi:
Biz artık pozitif vakalarımızın hastane önündeki acillerde beklemesini istemiyoruz. Bunlar o kriz merkezini aradıklarında sağlık ekiplerimiz eve gidip kişiyi evde muayene ediyor, numune evde alınıyor, evde alınan numune hastaneye götürülüyor, laboratuvarda test sonucu çıktıktan sonra da kişinin tedavisine başlanıyor. Kişi eğer hastaneye yatırılması gerekiyorsa hastaneye aktarılıyor, bunun için de 128 ekip oluşturuldu. Her bir ekipte 1 doktor var, belediyelerimiz de araç desteği ile Sağlık İl Müdürlüğüne bu konuda destek verdiler. Hastaların artık hastane önünde beklemelerini istemiyoruz, habersiz acile gelmelerini istemiyoruz. Pandemi şüphesi olan bütün vatandaşlarımızın mutlaka bu kriz merkezini arayıp oradaki doktorlarımızın yönlendirmesine göre hareket etmeleri gerekiyor. Ben bu süre zarfında bütün sağlık çalışanlarımıza gerçekten teşekkür ediyorum, onları tebrik ediyorum. Ciddi bir fedakârlıkla çalışan, hastalığa da yakalanan, hastalığı geçer geçmez yine hastanede çalışmaya koşarak giden bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Emeklerine, yüreklerine sağlık diyorum. Bizim onlara daha nezaketli davranmamız lazım, maalesef zaman zaman sağlık çalışanları uğradıkları şiddetle gündeme geliyor. Bunu da kınıyoruz, bütün halkımızı, vatandaşlarımızı sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya davet ediyorum.
"Yoğun bakımda yatan hasta sayımızda artış var"
Yoğun bakımda yatan hasta sayısında artış olduğunu belirten Bilmez, "Sağlık birimlerimizde, hastanelerimizde yer konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Ne yoğun bakımında ne de servislerde bir problemimiz yok. Hastane doluluk oranlarımız sanıldığı gibi çok fazla değil, pandemi nedeniyle hem üniversite hastanesinde hem de bölge hastanesinde yeterince yatak ayrılmış durumda. Herhangi bir darboğazımız, bir sıkıntımız, hastayı kabul etmeme gibi bir durum söz konusu değil. Ama Sağlık İl Müdürlüğünün geliştirdiği yeni algoritmaya göre hastanede yatması gerekmeyen, klinik bulgusu olmayan, sadece ilaç tedavisi uygulaması gereken hastalar evde izlenmektedir. Ve her gün Sağlık İl Müdürlüğünden, içinde doktorun olduğu bir ekip mutlaka bu hastayı birebir takip ediyor, bu da yetmiyor, emniyet ve jandarmadan oluşan ekipler de bu evleri kontrol ediyor. Yani pozitif olup tedavisi evde devam eden bir hastanın evin dışına çıkması halinde hakkında hem idari para cezası hem de adli ceza işlemi başlatılıyor. Hastanın evde tedavi edilmesi, hastanede yer olmadığı anlamına gelmiyor. Hastanede yatırılması gereken her hastayı yatırıyoruz, komşu illerden de zaman zaman bize sevkler oluyor, orada herhangi bir sıkıntımız yok ama yoğun bakımda yatan hasta sayımızda artış var. En son belli yasakların ve kısıtlamaların uygulandığı 14 il arasına girdik. Aslında haziran sonuna kadar oldukça iyi geldik ama haziran sonrası özellikle düğün sezonunda kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hastanede yatan yoğun bakım hasta sayımızda epey bir artış oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)