• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Trump seçimleri yeniden kazanırsa ABD'yi NATO'dan çekebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

New York Times gazetesi, Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanması durumunda NATO'dan çıkmak için düğmeye basabileceğini ileri sürdü. Gazetenin Trump'ın yakın çevresine ve kendisi ile daha önce çalışmış kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, yıllardır kapalı kapılar ardında söylediği bu düşüncesini olası bir seçim zaferi sonrasında uygulamaya sokabilir.

Trump, ülkesinin NATO'dan çekilmesi konusunu son olarak 2018'de dile getirmiş olsa da seçimler yaklaştıkça bu konunun kendisince rafa kaldırılmadığına dair yeni iddiaların sayısı artmaya başladı.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton bu yaz çıkan kitabında, Trump'un birçok defa ittifaktan ülkesini çekmeyi dile getirdiğini yazdı. Bolton geçen ay İspanyol basınına verdiği röportajda ise Trump'ın ekim ayında bir sürpriz yapabileceğini ve kasım ayındaki seçimlerden hemen önce NATO'dan çekilmeyi vaat edebileceğini söyledi.

Bu iddiayı destekleyen diğer bir açıklama da Trump döneminde Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen John F. Kelly'den geldi. New York Times'a konuşan Kelly, görevi sırasında en zorlandığı şeyin  Trump'ı NATO'dan ayrılma kararından 'caydırmak' olduğunu söyledi.

Her ne kadar Trump, paktın diğer üyelerinin savunma için daha fazla bütçe ayırması gerektiğini ve bunun 30 üyenin işleyiş şekline aykırı olduğunu söylese de resmi anlamda NATO'dan ayrılma konusunu henüz dile getirmedi. Geçen ay yayınlanan 50 seçim başlığında NATO konusuna doğrudan değinilmese de müttefiklere adil şekilde paylarını ödeteceği şeklinde bir vaat bulunuyor.

Uzmanlara göre risk somut bir şekilde büyümeye devam ediyor. Çünku Trump'un seçimi kazanması halkın Trump'ın politikalarını onayladığı yönünde yorumlanacak ve böylece NATO'dan çıkış kararının önündeki engeller de kalkmış olacak. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir