Kantinciler: Sıfır gelirle 7 aydır geçinmeye çalışıyoruz!
Türkiye’de Coronavirus salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de kantinci esnafı. Okulların 13 Marttan bu yana kapalı olması kantinci esnafını zor durumda bıraktı.
Kantinciler Federasyonu Batman İl Temsilcisi Sıddık Biçim, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Coronavirus (Covid-19) salgınının beraberinde getirdiği kısıtlamaların kantincileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
13 Mart tarihinden bu yana, Coronavirus tedbirleri kapsamında okulların kapalı olduğunu anımsatan Biçim, neredeyse sıfır gelirle 7 aydır geçinmeye çalıştıklarını belirtti.
Batman’da 130 okul kantininde yaklaşık 450 kişinin çalıştığını, aileleriyle birlikte ciddi bir rakamın ortaya çıktığını vurgulayan Biçim, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını kaydetti. Yetkililerden destek yardımında bulunan Biçim, buna büyük bir ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.
''Vergilerimiz üst üste binmiş, kredi kartlarımızı ödeyemiyoruz''
Çoğu kantinci esnafının borçlarını ödeyemez duruma geldiğini dile getiren Biçim, “Pandemi sürecinde biz kantincilerin çektiği zorlukları dile getirebilmek için konuşuyorum. 13 Mart tarihinden itibaren iş yerlerimiz kapalı, gelirimiz yok. Yaklaşık 7 aydır kantinlerimiz kapalı, bu geçen 7 aylık süre zarfında gelirimiz olmadığından BAĞ-KUR prim borçlarımız birikmiş durumda. Vergilerimiz üst üste binmiş, kredi kartlarımızı ödeyemiyoruz. Devletin bize sunduğu 25 bin lira nakdi para 25 bin de kredi kartı kampanyası, faizli olduğundan çoğu meslektaşımız buna başvuramadı, başvuranların da kredi ödemeleri geldi ancak çalışamadıkları için bunları ödeyemez haldeler.” dedi.
‘’Sıfır gelirle 7 aydır geçinmeye çalışıyoruz’’
Evlerine ekmek götüremeyen kantincilerin olduğuna dikkat çeken Biçim, “Devletten beklentimiz, bize bir yardım eli uzatmasıdır. Gelirimizin olmadığı 7 aylık süreçte devletin bizden kira parası almaması gibi, BAĞ-KUR borçlarımızı sıfırlaması, vergilerimizin ötelenmesi yahut faizsiz ya da hibe destekli bir kredi gibi yardımlarda bulunabilir. Kantinciler olarak buna çok ihtiyacımız var. Çoğumuz evimize ekmek götüremiyoruz. Ülkemizde pandemiden etkilenmeyen evet yoktur ancak kantinciler kadar etkilenen olduğunu sanmıyorum. Sıfır gelirle 7 aydır geçinmeye çalışıyoruz. Ev kirasını mı, elektrik, su borcunu mu, BAĞ-KUR borcunu mu hangi birini ödeyebileceğiz?” diye konuştu.
''Herhangi bir çalışma yok''
Kent genelinde 130 kantinci esnafının olduğunu aktaran Biçim, “21 Eylül tarihinde okulların açılacağı söyleniyor, Batman'da 130'un üzerinde okul var, okul kantinlerinde ise minimum 3 çalışan var. Bu 490 kişiye tekabül ediyor, aileleriyle birlikte hesapladığımızda ciddi bir sayıya ulaşıyor. 21 Eylülde açılması öngörülüyor fakat bunun için herhangi bir çalışma yok.” ifadelerini kullandı.
''Devletten yardımcı olmalarını bekliyoruz''
Konuşmasının sonunda Biçim şunları söyledi: “Pandemi sürecine en çok hazır olan meslek alanı bizdik. Kantinlerde bizim zaten maske, eldiven ve bone takma zorunluluğumuz var. Hijyen kurallarının tamamına uyan bir sektörüz biz. Ayda 3 defa denetimlerden geçiyoruz. Devletten ricamızdır, 21 Eylülde şayet okullar açılmazsa, bize bu bağlamda bir destek vermeleridir. Aksi takdirde 490 çalışanın işsizlikten evine ekmek götürmesi daha da zorlaşacaktır. Devletten yardımcı olmalarını bekliyoruz.”(İLKHA)