Avustralya 30 yıl aradan sonra resesyona girdi
Avustralya ekonomisi, Coronavirus kaynaklı ekonomik düşüşler nedeniyle son 30 yıl içinde ilk kez resesyona girdi.
"Şanslı Ülke" lakabıyla tanınan Avustralya'nın Gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) Nisan-Haziran çeyreğinde önceki üç aya göre yüzde 7 küçüldü.
Bu oran, 1959'dan bu yana görülen en büyük düşüş. Bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 0.3 oranında bir gerileme kaydedilmişti.
Bir ekonomi art arda iki çeyrek negatif büyüme yaşarsa resesyona (durgunluk) girdiği kabul edilir.
Avustralya, 2008 ekonomik krizinde resesyona girmeyen tek büyük ekonomiydi. Bunun sebebi ise Çin'in Avustralya'daki doğal kaynaklara olan talebinin düşmemesiydi. Avustralya en son 1990 ortalarında resesyona girdi.
Bu yıl ülkede çıkan orman yangınlarıyla sarsılan Avustralya, Covid-19'un da etkisiyle rekor gerileme kaydetti. Hükümet her ne kadar ekonomiyi desteklemek adına bir dizi önlem almış olsa da iş yerlerinin kapanması ekonomiyi negatif yönde etkiledi.
Avustralya ekonomisi yıllardır Çin'e kömür, demir cevheri ve doğal gaz ihracatı yaparak istikrarlı bir ekonomi büyüme görüyordu. Bunun yanında turizm de bu ihracatı destekliyordu. Fakat bu yıl Avustralya'da neredeyse 1 milyon kişi işsiz kaldı. Çin'le ticaret konusunda yaşanan gerginlik de buna eklenince ekonominin sarsılması kaçınılmaz oldu.
Hükümet, ekonomik teşvik adına 200 milyar Avustralya doları (110 milyar Euro/ 147 milyar USD) destekte bulundu.
Maliye Bakanı Mathias Cormann, bugün yaptığı açıklamada Covid-19'un yayılmasını önlemek için hükümetin ekonomiye kısıtlamalara getirmesi gerektiğini söyledi.
Cormann "Aniden ortaya çıkan beklenmedik bir krize maruz kaldık ve açıkça ilk önceliğimiz virüsün yayılmasını baskılayarak insanların sağlığını korumak ve insanların hayatlarını kurtarmaktı ve bu kesinlikle gerekliydi." dedi.
İçtikleri su nedeniyle binlerce deveyi katletmişlerdi
Havuzlu ev oranında dünya birincisi olan, 2 bin otelin ve 1,2 milyon evin yüzme havuzunun olduğu ülkede "içtikleri su" nedeniyle deve katliamı gerçekleştirilmiş bu durum dünya genelinde tepkilere neden olmuştu.
Avustralya yaklaşık 3 ay boyunca devam eden orman yangınlarıyla mücadele ettikten sonra bu kez aşırı yağış ve sel baskınları sebebiyle zor günler geçirmişti. (İLKHA)