• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Sorunlarla boğuşan köylüler seslerinin duyulmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİİRT - Yıllardır yol, su, sağlık ve eğitim sorunlarının çözümü için gitmedik kapı bırakmadıklarını belirten Şirvan`a bağlı Derinçay (Kelmıx) köyü sakinlerini seslerini duyacak yetkili arıyor. Köy Muhtarı Hazım Aktı ve köy sakinleri, yıllardır yol, su, sağlık ve eğitim sorunlarını yazdıkları sayısız dilekçelerle ilçe Kaymakamlığı, İl Valiliği, İl Özel İdaresi ve Bakanlığa kadar taşıdıklarını ancak sorunlarına bir türlü olumlu yanıt bulamadıklarını belirtti.

Yaptıkları girişimler sonucu gelen ödeneklerin köyün hizmeti yerine başka amaçlar için kullanıldığını ileri süren Köy Muhtarı Hazım Aktı, \"Şirvan`ı karış karış bilirim, Şirvan ve köylerine yapılan tüm hizmetlere sevinirim ama sıra benim köyüme geldi mi neden köyüme hizmet yapılmıyor?\" diye sordu.

Köye verilen ebeler göreve başlamadan başka illere atanıyor
Muhtar Hazım Aktı köydeki sağlık sorununu ise şöyle aktardı: \"Sağlık evi yapılmış devlet tarafından Allah razı olsun. Fakat Ekim 2011`de atanan ebe, Kasım 2011`de ayrıldı. 4 Temmuz 2012 atanan ebenin tayini, 3 Ağustos 2012`de başka bir ile çıktı. 4 Ocak 2013`te atanan ebe ise 17 Ocak 2013`te tekrar başka bir ile atandı. Ataması yapılan tüm ebelerin, bir ay bile dolmadan başka illere atamaları yapılıyor. Kimisi eş durumundan kimisi de sağlık durumundan bir ayı dolmadan atamaları yapılıyor. Ve kim olduklarını bilmiyoruz. Buraya atanan hiçbir ebeyi başta ben olmak üzere köy halkından hiç biri görmemiş. Bu hangi talih kuşu ki başlarına konuyor bir ay gibi kısa bir sürede tekrar tayin ve atamaları yapılıyor. Hangi devletin vatandaşları ki bu kadar kısa bir sürede atamaları yapılıyor. Söylesinler biz de o devlete vatandaş olalım ki, köyümüze ebe atansın. Şirvan Kaymakamlığına ardından da İl Sağlık Müdürlüğüne müracaat ettim olmadı. Siirt valisine çıktım hala bir netice alamadım.\"

\"Ambulans istedik gelmedi diyaliz hastası var diyalize gidemiyor\"
\"Ben bizzat rahatsızlandım 112`yi arıyorum ambulans istiyorum, gelemiyoruz yanıtını alıyorum\" diyen Muhtar Hazım Aktı, \"Şirvan Devlet Hastanesini arıyorum, `ben ölüyorum gelin beni alın` diyorum, Şirvan kaymakamlığını arıyorum, Kaymakamlık makamına ait araçlar var bari siz gelin beni hastaneye yetiştirin 4x4 arazi aracı var gönderin de beni alın hastaneye yetiştirin diyorum. Olmaz diyorlar. Kendi imkanım ile hastaneye giderken yolda kaza yaptım, peşinden bizi arıyorlar \"Siz hala Ölmemiş misiniz? Diyorlar. Haftada bir iki gün diyaliz tedavisi görmesi gereken hastalarımız var gidemiyorlar\" dedi.

\"2000 yılında içme suyu ödeneği çıkartıldı ama hala suyumuz yok\"
Köylerde suyun olmadığını ve bu köylere çıkarılan ödeneklerin nerelere gittiğini soran Muhtar Aktı, \"Biz bu devletin ikinci sınıf insanları mıyız? Biz Şirvan ilçesinin köylüleri olarak devletin bize sahip çıkmadığını ve devletin halkına su dahi vermekten aciz olduğunu kendi hayatımızda görüyoruz\" diyerek yetkililerinden derhal harekete geçmelerini istedi.

Köy sakinleri de evlerinde bir damla suyun olmadığını dile getirerek, suyu patpatlarla ve eşeklerle tedarik ettiklerini, bunu bulamayanların ise omuzlarında taşıyarak evlerine su getirdiklerini söyledi. Su sıkıntılarının bir an önce halledilmesini isteyen köy sakinleri, \"Ayrıca çocuklarımızın temizliği için kar ısıtıp su haline gelince de başlarını yıkıyoruz\" sözleriyle sıkıntılarını aktardı.

Geçmiş yıllarda Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili tarafından köyün su ihtiyacını karşılamak üzere, 46 ila 48 bin TL ödenek geldiğini ve su projesinin programa alındığını ifade eden Muhtar, \"Maalesef hala yapılmadı. Su sorunu için sayısız dilekçe ile Kaymakamlık, Valilik, İl Özel İdare ve dönemin YSE birimlerine ilettim. Hiçbir yer kalmadı ki başvurmayalım ama halen bir sonuç alamadım. 2010 yılında Vefat eden Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili döneminde yol ödeneği de çıkardık. Şuan 150 bin TL ödenek çıktığı halde bunun parası nereye gitti. Yetkililerden bunun hesabını soruyorum hala yol sorunumuz askıda\" diye konuştu.

\"Arazi hibe etmemize rağmen imam evi ve okul yapılmıyor\"
\"Kaymakam ve Vali Beyler köy muhtarları ile yaptığı toplantıda, köyümüze okul ve imam evi istediklerini de dile getiren Muhtar Aktı, sözlerini şöyle sürdürdü: \"Arazi hibe ediyoruz. Toplantıda İlçe milli eğitim müdürü \"Yeni dersliklerin 80 bin TL\" gibi bir maliyeti olduğunu söyledi. Ben de 80 bin TL`yi bana verin yeni binanın yanında lojman ve ana okul sınıfını yapayım. Para sizlerde kalsın, fatura karşılığı demir, çimento ve diğer malzemeleri alayım. Müteahhit olmadığım için bu girişim de boşa gitti.

Yine camimizi köy halkının girişimleri ve kendi imkanlarımız ile yaptık, imam ataması yok imam evi olmadığı için imam gelmiyor. Gelen imamı ben mahalleli ve köy halkı kaç gün misafir edebiliriz ki. Diğer dinlere mensup vatandaşların ibadetini rahat yapması için ödenekler çıkartılıyor da biz dinimizi rahat yaşamak için neden ödenek çıkartılmıyor. Diyanet işlerimiz ne işe yarıyor. O zaman Diyanet işlerini kaldırsınlar.

Her hafta Cuma günleri camilerde para toplanıyor. Bu paralar nereye gidiyor. Biz yardımda bulunuyoruz biz devletten daha mı zenginiz. Evimizde Akşam yemeği ve sabah kahvaltılığımız yok.\"

15 haneli evden az olan yerleşim yerlerine su tesisatı çekilmez
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Şirvan İlçe Kaymakamı Zafer Öz ise, yönergede 15 hanenin altında bulunan yerleşim yerlerine su tesisatı çekme hakkı verilmediğini dile getirdi.

Kaymakam Öz ayrıca, köylere atanan hemşirelerle ilgili olarak da, atama yetkisinin kendisine değil il sağlık müdürlüğüne ait olduğunu söyledi. (Hamza Kezer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir