• DOLAR 34.282
  • EURO 37.673
  • ALTIN 2911.438
  • ...
En fazla artış bilişim suçlarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Emre Ejder, son yıllarda Batman`da yaşanan suç oranlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Batman M Tipi Kapalı Cezaevinin normal kapasitesinin 370 kişilik olduğunu belirten Ejder, cezaevinde 492 tutuklunun olduğunu ve gerektiği zaman kapasiteyi arttırabildiklerini ifade etti.

 

Maddi durum aile içi şiddeti etkiliyor
Aile içi şiddette yüzde 33 oranında bir artış olduğunu söyleyen Ejder, Nisan ve Ağustos aylarında ise aile içi şiddette bir düşüş olduğunu vurguladı. Ejder, yaptıkları araştırmalarda aile içi şiddetin maddi durumu düşük olan ailelerde çok fazla olduğunu dile getirdi.

 

Hırsızlıkta kısmen bir azalma var
Hırsızlık suçlarında kısmen bir azalma olduğuna dikkat çeken Ejder, \"Geçen sene hırsızlıkta bin 830 tane karar vermişiz. Bu sene ise, yaklaşık bin 142 tane karar vermişiz. Hırsızlıkta kısmen bir azalma olduğunu gözlemliyoruz\" dedi.

 

Koruma tedbir talebinde artış var
Koruma tedbir talebinde çok ciddi bir artış olduğunu sözlerine ekleyen Ejder, koruma tedbir talebinin ise, 182`den 462`ye çıktığını kaydetti.

 

Sokak olaylarında düşüş var
Çocukların işlediği suçlarda uyuşturucu ticareti ve örgüte üye olmada çok ciddi bir artışın olduğunu vurgulayan Ejder, sokak olaylarında ise, çocukların suç oranının düştüğünü söyledi. Ejder, \"Önceki yıllarda 104 çocuk suç işlerken, bu yıl 49 çocuk hakkında işlem yapılmış. Sokak olaylarında olaya karışan çocukların sayısında yaklaşık yüzde 55 oranında bir düşüş var\" ifadelerini kullandı.

 

Uyuşturucu suçlarında 377 tane karar verildi
Uyuşturucu suçlarında geçen sene 243 tane karar verdiklerini dile getiren Ejder, bu sene ise 377 karar verdiklerini ve bu suçlar arasında kullanma, ticaret ve benzeri suçların ele alındığını belirtti.

 

Sahtecilik suçları daha fazla artacak
Sahtecilikte 629`dan, 757`ye kadar bir artış olduğunu açıklayan Ejder, bunun da yaklaşık yüzde 15-20 arasında artış olduğunu söyledi. Ejder, \"Bu sahtecilik suçları daha fazla artacak. Son 1-2 ayda yüzde 300 oranında sahtecilik suçlarında bir artış oldu\" dedi.

 

İnternet kafelerde pek çok suç işlenebiliyor
Bilişim suçlarında çok ciddi bir artışın olduğuna dikkat çeken Ejder, bu oranın yaklaşık yüzde 300 ortalama bir artışın olduğunu vurguladı. Ejder, \"Bilişim suçlarında son aylarda çok fazla artış oldu ve halen devam ediyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda bilişim suçlarında çok ciddi bir patlama olabilir. Bunu daha önce gündeme getirdik. Bu suç patlaması yeteri kadar internet kafelerin denetleniyor olmaması ve hızlı bir şekilde ruhsatsız olarak açılmasından kaynaklanıyor. Yaptığımız soruşturmalarda internet kafelere yeteri kadar denetim olmamasından dolayı bizler Valiliğe internet kafelerle ilgili durumu bildirdik. Oralara kamera sistemi yok, her bilgisayarda şifreleme sistemi olması gerekiyor. Çocukları korumak ve suçu önlemek adına mutlaka kamera sisteminin olması gerekiyor\" şeklinde konuştu.

 

İnternet kafelerde çocukların kötü alışkanlıklar edindiğini dil getiren Ejder sözlerini şöyle sürdürdü: \"İnternet kafelerde pek çok suçlar işlenebiliyor. İnternet aracılığıyla dolandırıcılık suçları ve kredi kartlarındaki dolandırıcılık suçları internetlerle işleniyor. Mutlaka her internet kafede düzenli bir sistem olması gerekiyor. Kamera olması gerekiyor, çocukları korumak adına şifre getirilmesi gerekiyor ve buna benzer birçok koruma tedbirleri olması gerekiyor. Aksi takdirde bu hususları yerine getirmeyen internet kafelerin hakkında işlem yapılması gerekir.\" (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir