• DOLAR 35.392
  • EURO 36.632
  • ALTIN 3028.01
  • ...
Malatya Minibüsçüler Odası Başkanı İnce: "Servisçi esnafı kontak kapatmayla karşı karşıya"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara'da Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın Başkanlığında İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Antalya, Malatya, Mersin, Uşak, Akçaabat Servis Araçları Esnaf Odaları Danışma Kurulu başkanlarıyla, servisçi esnafların acil sorunları ve çözüm önerileri hakkında toplantı yapıldı.

Toplantıda söz alan Malatya Malatya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, Malatya'daki servisçi esnafın yaşadığı sorunları, çektikleri maddi sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Pandemi sürecinde servisçi esnafa tek kuruş maddi destek verilmediğini belirten İnce, esnaflara bir günde verilecek yaklaşık 850 TL maliyeti olan Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin ne işe yarayacağının belli olmadığını ve esnafın bunu ödeyecek durumda olmadığını dile getirdi.

İnce, Türkiye'de 350 bine yakın servisçi esnafının olmasının birilerinin iştahını kabarttığını ve bu belgenin birilerini zengin edeceğini söyledi.

Yetkililerin, bireysel servisçi esnafını açlığa ve yoksulluğa terk ettiğini, ellerindeki S plakalarını araçlarını büyük şirketlere verilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten İnce, "Ancak şunu iyi bilsinler, esnaf yalnız değildir. Göz göre göre esnafın yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz." Dedi.

7 aydır araçlarının oto parklarda veya evlerin önünde çürümeye terk edildiğine dikkat çeken İnce, servis araçları esnafına karşılıksız hibe maddi desteğin verilmesi, bankalardaki mevcut kredilerin bir yıl faizsiz ertelenmesi, servis esnaflarına 100 bin TL faizsiz kredi desteği verilmesi ve esnafın açlıkla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Servis şoförleri için 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olma zorunluluğunun bulunması kabul edilemez" 

İnce, "Öncelikle yaklaşık 7 ay aracının kontağını açmayan, evine ekmek götüremeyen ancak Bağ-Kur ödemesi devam eden, aracın sigortası, muayenesini, bandrolü devam eden ve halen okullarla ilgili 'açılıp açılmayacağı' yönündeki belirsizlik devam ederken, servisçi esnafımıza tek kuruş maddi destek verilmezken, esnafımıza yaklaşık 850 TL maliyeti olan, ne işe yarayacağı belli olmayan ve bir günde verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi kimi zengin edecektir? Servis Yönetmeliğinin 9/F Maddesi'nce servis şoförleri için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı zorunluluğu bulunması asla kabul edilemez. Ey yetkililer! 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılı belirsizliklerden dolayı ekonomik tedbirler almanız gerekirken, bizlere bu pandemi döneminde, ekonomik daralma ortamında ağır yükler yüklemekle elinize ne geçiyor? Maddi manevi esnafın yanında olmuyorsunuz, en azından servisçi esnafımızın üzerine böylesi anlamsız yüksek para ödeyerek alacağınız belgeler yüklemeyin. Servisçi esnafı çaresiz, kendi kaderine bıraktınız… yeter artık! Üzerimize daha fazla gelmeyin. Bizlerden sorunlarımızı dinleyin ondan sonra karar verin çünkü masa başında alınan kararlar sahada uygulanamaz." Dedi.

"Servisçi esnafının dayanacak, direnecek gücü kalmadı"

İnce, servis şoförlerinin; Ulaştırma Bakanlığından alınan ve ücreti ödenen SRC Belgesi Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olduklarını ve beraberinde Milli Eğitim Müdürlüklerince Halk Eğitim Merkezleri'nde eğitime tabi tutulduklarını belirtti.

İnce, "Gerek belediyelerce gerekse İçişleri Bakanlığınca düzenli eğitimler verilirken, bir gün içerinde 850 TL bedel ödeyerek verilecek Mesleki Yeterlilik Belgesi'ndeki amaç boş ve gereksizdir, anlamsızdır. Hiçbir servisçi esnafı bu parayı ödeyerek alması imkansızdır. Çünkü esnafımız işsizdir, mağdurdur! Türkiye'de 350 bine yakın servisçi esnafının olması birilerinin iştahını kabartmıştır ama artık yeter! Esnafın dayanacak, direnecek gücü kalmadı. Bu belgeyi isteyenler, açıklama yapanlar buyursun kendileri servisçiliği yapsın!" diyerek tepki gösterdi.

"Türkiye geneli servisçi esnafı kontak kapamaya doğru gidiyor"

Yetkililerin bireysel servisçi esnafını açlığa ve yoksulluğa terk ettiğini ileri süren İnce, "Türkiye geneli zaten kontağı kapalı olan servisçi esnafı, komple kontak kapamaya doğru gidiyor. İlgili bakanlıklar, bürokratlar ne zaman derdimizi soracaklar, bu zor günlerde yanımızda olmayacaklar da ne zaman olacaklar? Esnafı çaresiz bırakan, evine ekmek götürmek için çalışmak zorunda olan servisçinin suçu nedir? Esnafı unutan bu zihniyet, mutlaka sayın Cumhurbaşkanımıza hesap vermelidir." diye konuştu.

Servisçi esnafa da çağrıda bulunan İnce, odalarca kendilerine bilgi verilmedikçe hiçbir kursa başvuru yapmamalarını istedi.

İnce, "Araçlarımızın çantası belgelerle dolu. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık, usandık. Servisçi esnafımızdan ricamız, odalarımızca sizlere bilgi verilmedikçe hiçbir belge için kurslara başvuru yapmayın. Çalışmalarımız 81 ildeki oda başkanlarımızla devam etmektedir, sonuçları esnafımızla paylaşacağız." dedi.

"Servisçi esnafımıza diretilen fiyatlarla hizmet edilmesi mümkün değildir"

Taşımalı eğitim servislerinin kat sayı hesaplamalarının yüzde 20 düşürülmesinin asla kabul edilemeyeceğini belirten İnce, "Toprak köy yollarında, kar-kış demeden çalışan servisçi esnafımıza diretilen fiyatlarla hizmet edilmesi mümkün değildir. Millî Eğitim Bakanlığı yeniden fiyat düzenlemesi yapmalıdır. Okul Servis Yönetmeliği'nde zorunlu denilen bazı maddelerin iptali ve değişiklik yapılması gereklidir." diyerek yaşadıkları sorunları aktardı.

"Evimize ekmek götürmenin derdine düşmüşken yüksek bedel ödeyerek alınacak sistemlerin altında eziliriz"

Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlerin; çocukların hareketliliği, koltuğa sıvı dökülmesi, kısa devre yapacarak yangına sebep vermesi gibi nedenlerden iptal edilmesi gerektiğini söyleyen İnce, "İç ve dış kamera ile kayıt cihazı NVR cihazlar yerine çok daha düşük maliyeti olan DVR olması ve esnafa yüksek maliyeti olan bu uygulamaların iptal edilmesi zorunludur. Kamera ile ilgili bütün parçalar yurt dışından dolarla geldiği için esnafımız böylesi zor günlerde bu sistemleri maddi olarak alabilmesi imkansızdır. Servisçilerin yıllık kazandığı para bu sistemi almaya yetmemektedir. Biz evimize ekmek götürmenin derdine düşmüşken böylesi yüksek bedel ödenerek alınacak sistemlerin altında eziliriz." diye belirtti.

"Üç nokta emniyet kemeri zorunluluğu çocuklar açısından sakıncalı"

Üç nokta emniyet kemeri zorunluluğuna da değinen İnce, "Mevcut araçlardaki iki nokta emniyet kemeri yeterli olduğu için, üç nokta emniyet kemerindeki risk küçük çocuklarda boğulma riski taşımaktadır. Üç nokta emniyet kemerinin mevcut araçlara takılması mümkün değildir. Bu uygulamanın mevcut servis araçlarda aranmaması, üretim aşamasındaki sıfır araçlarda değişiklikler yapılarak zorunlu kılınması uygun olacaktır." tavsiyesinde bulundu.

"Servisçi esnafı bu ekonomik şartlarda araç değişikliği yapamaz"

Servis araç yaşlarının 12'den 19'a çıkarılmasının, Türkiye'de hurda araç ile ilgili çıkarılan kanunda "2002 model araçların hurdaya ayrılır" hükmünün yer aldığını dile getiren İnce, "Vatandaşın 2002 model aracı hurdaya ayırabiliyor o zaman servis araçlarında da 2002 model baz alınarak 19 yaşa çıkarılması yönünde yasal hiçbir engel bulunmamaktadır. Servisçi esnafı Türkiye'de bu ekonomik şartlarda ve böylesi işsiz kalınan bu ortamda araç değişikliği yapamaz. Servis araçlarının 400 bin TL olduğu böylesi yüksek bir bedeli ödeyebilmemiz imkansızdır. Ümit ediyorum ki Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bizleri bu faiz lobilerine kurban etmeyecektir. Sayın Bakanımız genel seçimler öncesinde servis araç yaş sorunlarımızı çözeceğine dair bizlere söz vermişti. Her zaman esnafın yanında olan bakanımız sesimizi duyacaktır, derdimize çare olacağını düşünüyorum." dedi.

"Servisçi esnafına 100 bin TL faizsiz kredi desteği verilmelidir"

7 aydır araçlarının oto parklarda ve evlerinin önünde çürümeye terkedildiğini belirten İnce, servisçi esnafına karşılıksız hibe desteğinin verilmesi gerektiğini söyledi.

İnce, "Bankalardaki mevcut krediler bir yıl faizsiz ertelenmelidir. Servisçi esnafına 100 bin TL faizsiz kredi desteği verilmelidir. Esnaf açlıkla karşı karşıya bırakılmamalıdır. 16 Marttan bu yana faaliyeti olmayan, işsiz bırakılan servisçi esnafımızın Bağ-Kur ve vergi ödemeleri yapılamamıştır. Servisçi esnafımıza Bağ-Kur ve vergi ödemelerini bir yıl ödemesiz ve beraberinde faizsiz 60 aya bölünerek ödeme kolaylıkları sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

İlgili bakanlıklarla çözüm odaklı görüşmelerin devam ettiğini belirten İnce, servisçi esnafın yanında olan TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın'a ve taleplerinin çözümü noktasında bakanlıklara ileterek kendilerine destek sunan Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkçi ve Öznur Çalık'a tüm esnaflar adına teşekkürlerini iletti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir