• DOLAR 34.29
  • EURO 37.528
  • ALTIN 2929.96
  • ...
50 Ülkede `Dünya Başörtüsü Günü` Eylemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ABD`de yaşayan bir Müslüman olan Nazma Khan`ın girişimiyle "Daha iyi farkındalık, daha çok anlayış, barışçıl bir dünya" sloganıyla sosyal medyada başlayan hareket, 1 Şubat`ın "Dünya Başörtüsü Günü" olarak ilan edilmesini sağladı. Khan, başörtülü kadınların yaşadığı ayrımcılığı sonlandırmanın tek yolunun diğer kadınların da bu deneyimi yaşaması olduğunu düşündüğü söylüyor: "New York`ta büyüdüm ve başörtümden dolayı büyük bir ayrımcılığa uğradım. Ortaokulda `Batman` ve `Ninja` oldum. Üniversiteye başladığım dönem 11 Eylül`ün hemen sonrasıydı. Bana `Usama Bin Ladin` ve `terörist` diyorlardı. Çok kötüydü."

Başörtülü bir gün

1 Şubat`ta başörtüsü takan kadınlar, yaşadıklarını worldhijabday.com internet sitesinde paylaştı. 17 yaşındaki Ela, ayrımcılığa uğradığını söyleyen başörtülü arkadaşının neler yaşadığını anlamak için başörtüsü taktığını ve alışkın olduğu yardımsever davranışlardan çok uzak deneyimler yaşadığını söyledi: "Alışveriş merkezine gittiğimizde güleryüz ve yardımseverlikle karşılaşırdık ama bugün öyle olmadı. İnsanlar bize bakıp bizimle konuşmadı. Yokmuşuz gibi davrandılar. Girdiğimiz bir dükkandaki beş yaşlarındaki çocuk annesine bizim terörist olup olmadığını sordu. Annesi çocuğu susturdu, bize kızgın bir bakış atarak dükkandan çıktılar."

Sara Weismann ise başörtüsü takmanın kendisini farklı ve rahat bir kıyafet giymiş gibi hissettirdiğini söyledi: "Ancak insanlar bakışlarını üzerime dikti. Bunların çoğu merak, bir kısmı ise nefret dolu bakışlardı."

Bir başka kadın ise başörtüsü taktığında insanların gülümsemesine karşılık vermediğini anlattı: "Başörtülü geçtiğim yolda kimse gözümün içime bakmaz ve gülümsememe karşılık vermezken başörtüsü çıkardığımda karşılaştığım tepki bunun tam tersiydi."

Öte yandan başörtülü olduğunda insanların daha yardımsever olduğunu anlatan kadınlar da vardı. 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Jess Rhodes, başörtülü gününü "İnsanlar, özellikle dükkanlarda oldukça yardımseverdi" diyerek anlattı. (Bianet)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir