• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Petrolün Hapsolduğu Kuyular' Üzeri betonla kapatılan petrol kuyuları tekrar açılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlisin Mutki ilçesinde, onlarca yıldan bu yana sızan petrol

Türkiye´de akaryakıt fiyatları günden güne artarken, Bitlis´in Mutki ilçesinde bulunan petrol kaynağı, 40 yıldır değerlendirilmeyi bekliyor.

Mutki'de 40 yıl önce aranan petrolün hikayesi ise şöyle; FMC Oil adlı bir İskoç Şirketi 2 Eylül 1979´da Bitlis´in Mutki ilçesi Yanıkçakır köyü yakınlarında bulunan Boyluca mevkiinde 3 yıl çalışma yaptı.

3 yıl süren aramalardan sonra 5745 metre derinlikte petrol bulunmasının ardından çalışmalar, 30 Haziran 1982´de sona erdirildi. Açılan kuyuya 4 metre derinliğinde beton döküldü ve kuyulara civa basılarak kuyular kapatıldı. O günden bu güne yaklaşık 40 yıl geçmesine rağmen bölgede petrol sızıntısı hiç bitmedi.

Etrafı dağlarla çevrili geniş bir düzlükte bulunan Boyluca´da petrol kuyusunda meydana gelen sızmalar çakmak tutularak çok rahat bir şekilde yakılabiliyor.


Kesif bir petrol kokusunun hakim olduğu petrol kuyusu alanı sıcak havalarda köylüleri rahatsız edecek derecede oksijensiz bir hava yaratıyor.

Celali köyü sakinleri, kuyularının tekrar açılmasını istiyor

Karadeniz'de tarihin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştirilmesinin ardından Sivas’ın Celalli köyü sakinleri de harekete geçti.

Petrol kuyusu betonla kapatıldı, yeniden açılmasını istediler
Köy sakinleri 50 yıl önce sondaj çalışmaları sırasında yaşanan talihsiz bir olay sonrası, Ankara'dan gelen emirle üzeri betonla kapatılan petrol sondaj kuyusunun yeniden açılarak, altında olduğuna inandıkları petrolün çıkartılmasını istiyor.

Yabancı bilim adamlarının işaret ettiği bu köyde Maden Teknik Arama kurumu sondaj tesisi kurup 1971 yılında petrol aramasına başladı. Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı tesiste 6 yıl boyunca sondaj çalışması yürütüldü. Çalışmalar sırasında elde edilen bulgular çok zengin bir petrol rezervine işaret etti.

ANKARA'DAN 'ÇALIŞMALARA SON VERİN' EMRİ

Mühendisler 5 bin 500 metrede petrol bulmayı umarken 3 bin 640 metrede bir talihsizlik yaşandı. Düz olarak ilerlemesi gereken sondaj sistemi eğildi. Bu nedenle sondaj çalışması durduruldu. Yurt dışından alınan destekle zarar gören sondaj sistemi bulunduğu kuyudan çıkartıldı.

Ancak Ankara’dan gelen bir emirle petrol arama çalışmalarına son verildi. Tesis sökülerek götürüldü. Tesise enerji taşıyan elektrik direkleri bile söküldü. Sondaj kuyusunun girişi beton dökülerek kapatıldı. 50 yıl önce büyük umutlarla başlayan petrol arama tesisinden geriye kuyunun üzerine dökülen beton kalıpları kaldı.

YENİDEN ARAMA YAPILSIN

1971 yılında sondaj tesisinde işçi olarak çalışan 75 yaşındaki Turgut Kaya, sondaj çalışmalarının yapıldığı bölgede petrol olduğuna inandıklarını söyledi.

Kaya, “Burada petrol olduğunu keşfettiler. 1970 yılında geldiler. 1971 yılında çalışamaya başladılar. Burada bir mühendis vardı. 5 bin 500 metrede olduğunu söylediler. 3 bin 640 metre burada sondaj vuruldu. İki bin metrede kaya tuzu çıktı. Fakat kuyu eğri olduğundan sondaj durdu. Sondaj kuyusunun üstünü betonla kapattılar. Ama burada 5 bin 500 metrede petrol olduğunu keşfediyorlar. Devletimizin burada arama yapmasını istiyoruz” dedi.

PETROL OLDUĞUNA DAİR KANITLAR BULUNDU

Köy sakinlerinden Nabi Çağlayan da sondaj çalışmaları sırasında kuyuda petrol bulunduğuna dair tüm kanıtların ortaya çıktığını söyleyerek, “Rahmetli babam veya büyüklerim burada çalıştı emekli oldular. O zamanlar burada çık büyük bir şehir gibiydi. Kuleler vardı, çalışıyordu. Petrol çıkacak diye söylediler. Petrolden önce çıkacak maddelerin hepsinin çıktığını söylediler. En son çıkmıyor diyerek kapatıldı. Benim duyduğuma göre başka bir firma da yap işlet devret diyerek bir teklif sunmuş. Fakat o da Türkiye olarak kabul edilmemiş” dedi.

BETONLA KAPATTILAR

Nevzat Öztürk isimli köy sakini ise kuyunun üzerinin betonla kapatıldığını belirterek, “Büyük bir ümitle başlanıldı. Yüzde 100 petrol çıkacağını ümit ediyorduk. 5 bin 500 metrede petrol var dediler 3 bin 650 metre falan delindi. Sondaj makinesi eğildi. Çıkaramadılar. Uğraştılar, İngiltere’den bir araba geldi. 3-4 ay çalıştı. Sonra bir daha delemediler. Kapatıp gittiler. Kuyunun olduğu yeri betonla kapattılar” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir