• DOLAR 32.54
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2454.82
  • ...
Esad: Halk Beni İstemiyorsa Giderim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beşşar Esad, Suriye halkından bir heyetle buluşması sırasında ilginç iddialarda bulundu. Kuveyt El-Ra’y gazetesinin verdiği habere göre Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad eğer halkın kendisini istemediğinden emin olursa görevini bırakıp doğup büyüdüğü eve döneceğini açıkladı. Göstericilerin üzerine ateş açılması hakkında “affedilemez bir hata” yorumu yapan Esad, kimin elinde ateş açan bir kimse hakkında delil varsa getirsin bize o kişiyi yargılayalım, dedi. Öte yandan siyasi aktivistler gösterilerin başladığından bu yana Suriye rejiminin bastırma uygulamaları esnasında 1300 sivil Suriyelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Suriye devlet başkanı, başkent Şam’ın bitişiğindeki Jouber Şehri halkından bir heyetle kendisini bir araya getiren görüşme esnasında geçen değil ondan önceki Cuma günü Hama şehrinde olanlar karşısında susmayacağını söyledi. Ardından Der’a’da Siyasi Güvenlik Şubesi başkanı; aynı zamanda da teğzesinin oğlu olan Tuğgeneral Atıf Necip’in şu anda hapiste olmadığını, görevden alındıktan sonra herhangi bir görevde çalışmadığını, yargılanması için bunun gerekli olduğunu belirtti.

Suriyeli heyetten eleştiriler


Suriye haber istasyonu isimli internet sitesi ise yayınladığı haberinde Esad ile görüşmeye katılanlardan birinin sözlerine yer verdi. Katılımcı şöyle konuştu: ‘Görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. Orada hazır bulunanlar Esad’a çeşitli konuları sundu. Bunların arasında Suriye güvenlik güçlerinin gerek Jouber ehline gerek de Suriye’nin diğer bölgelerindeki halkına vahşet uygulaması meselesi yer alıyordu. Suriye emniyeti tarafından tutuklanıp bırakılmış bazıları da güvenlik güçleri tarafından maruz kaldıkları vahşi işkencelerden bahsetti.’

Heyet Esad’a güvenlik güçlerinin yaptıklarını frenlemek için bir planı olup olmadığını sordu. Ayrıca emniyet güçlerinin Suriyelilerin kafalarına basmasını, önce bunu inkar, sonra da itiraf etmesini, Siyasi Güvenlik Şube başkanının Der’a’da yaptıklarını ve Hama’da geçen değil ondan önceki Cuma günü gerçekleştirilen katliamı eleştirdi.

Heyet ayrıca şu anda atılan reform adımlarını da eleştirerek halkın bu adımlara güvenmediğini dile getirdi. Suriye basınını da yalan haber yapmak, gerçekleri saptırmak ve fitne çıkarmakla suçladı. Bununla birlikte son on yılda görülen ekonomik başarısızlık üzerinde durdu.

Esad’ın cevapları

Siteye göre Esad ilk meselelere şöyle cevap verdi: ‘Eğer halkın beni istemediğinden emin olursam işimi bırakır ve büyüdüğüm eve dönerim. Benim bir ailem, çocuklarım, okul çağından arkadaşlarım var. Bu bana yeter.’ Esad, insanların onur ve hürriyete ekmekten daha fazla ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak: ‘Göstericilerin üzerine ateş açılması affedilemez bir hata. Her kimin elinde ateş açan bir kimsenin ismi varsa getirsin ve biz de onu yargılayalım. Tutuklulara işkence yapılması da kabul edilemez bir durumdur. Bu, güvenlik görevlilerinin sahip olduğu eski emniyet zihniyetinden kaynaklanmaktadır. Emniyet güçleri nihai olarak insanlar arasından çekilecek.’

Suriye televizyonunun iyi bir şekilde çalışmadığını söyleyen Esad kanalın gösteriler olmadığını söylediği bölgelerde gösteriler olduğunu savundu. Yerel idare kanunu hakkında Türkiye deneyiminden örnek almak istediğini ancak kimsenin bunu beğenmediğini, yeni seçim kanununda boşluklar olduğunu, reform kanunlarında ise aceleyle yapıldığı için birçok hatalar bulunduğunu belirtti.

Hama katliamı faillerini yargılayacağız!


Esad, aynı anda maaşların yükseltilip benzin fiyatının düşürülmesinin hata olduğunu, bu durumun bütçeye zararının dokunduğunu, bu icraatların sadece birinin yapılmasının aslında yeterli olacağını söyledi.

Mezhepçilik konusunda ise şöyle konuştu: ‘Diğerlerine vermeden bir gruba imtiyazlar vermek mezhepçiliğe yol açar. Bu nedenle mezhepçiliğe karşı savaş, yolsuzluğa karşı savaşın bir parçasıdır.’

Hama katliamı hakkında ise şöyle dedi: ‘Bu katliam karşısında susmayacağım. Küçük, büyük; herkesi yaptıklarından sorguya çekeceğim.’

Öte yandan İsrail’in Sesi sitesinin verdiği habere göre Suriye’nin başta gelen muhalefet hareketlerinden biri geçtiğimiz Pazar günü Ürdün’ün başkenti Amman’dan yaptığı açıklamada gösterilerin başladığından bu yana Suriye rejiminin 1300 sivil Suriyeliyi öldürdüğünü ilan etti.

timetürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir