• DOLAR 34.56
  • EURO 36.167
  • ALTIN 2981.646
  • ...
"Kurutmalık sebzeler" dünya mutfaklarının tercihi oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminde tüketilmek üzere, genellikle ev kadınları tarafından yaz ayı içerisinde imece usulü ile hazırlanan sebzeler, Anadolu’dan ve dünyanın farklı mutfak kültürlerinden talep görüyor.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, gastronomi kenti Gaziantep’in asırlık mutfak lezzetleri arasında yer alan "sebze kurutmalıkları"nın, son yıllarda dünya mutfakları tarafından da tercih edilen özel bir ürün haline dönüştüğünü söyledi.

Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünleri arasında bulunan patlıcan kurutmalığı başta olmak üzere biber ve kabak kurutmalıklarına Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden talep olduğunu kaydeden Akıncı, geleneksel yöntemlerle hazırlanarak iç ve dış piyasaya sunulan kurutulmuş sebzelerin çok sayıda aileye gelir kaynağı sağlayan ekonomik bir değer haline geldiğini ifade etti.

Geleneksel Gaziantep mutfağının asırlık lezzeti kurutmalık sebzelerin dünya mutfaklarının da tercihi haline geldiğini ifade eden Akıncı, 2019 yılında yaklaşık 15 milyon 787 bin adet sebze kurutmalığının işlem gördüğünü belirtti.

Gaziantep sebze kurutmalıklarına özellikle son yıllarda ilgi ve talebin arttığına işaret eden Akıncı, daha önceleri yöresel bir ürün olarak sadece kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanan kurutmalıkların artık iç ve dış piyasada tüketim potansiyeli artan bir sektör haline dönüştüğünü söyledi.

“Kurutmalıklar yurt içi ve yurt dışı piyasalardan talep görmektedir”

Gaziantep kurutmalığının patlıcan, biber, kabak ve acur gibi yaz sebzelerinin toplanıp içlerinin özenle oyularak, güneşte kurutulması ile elde edilen bir ürün olduğunu belirten Akıncı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Doğallığını ve lezzetini uygun saklama koşullarında uzun süre kaybetmeyen sebze kurulukları bu özelliğinden dolayı yurt içi ve yurt dışı piyasalardan talep görmektedir. Türkiye "kuruluk sebze" üretiminin büyük bir bölümü Gaziantep’ten karşılanmaktadır. Kurutmalıklar, Avrupa’da daha çok Türklerin yoğun olarak bulunduğu bölgelere ve farklı kıtalardaki ülkelere gönderilmektedir.

Geçtiğimiz yıl borsamızda yaklaşık 15 milyon 787 bin adet kurutulmuş gıda maddesi işlem gördü. Ticari anlamda işlem gören bu ürünlerin yanı sıra evlerde tüketilmek ve hediye gönderilmek üzere hazırlanan kurutmalık âdetini de hesaba kattığımızda bu rakamın çok daha yüksek miktarlarda olduğunu söyleyebiliriz.”

Sebze kurutmalıklarının geleneksel yöntemlerle hazırlandığını, fabrikasyon üretimin olmamasından dolayı mevsimlik olarak bu işi yapan ailelere gelir kapısı oluşturduğunu vurgulayan Akıncı, Gaziantep kurutmalığını ayrıcalıklı kılan ve tercih nedeni yapan temel faktörün ise ürünün kalitesinde ve kentin iklim şartlarında saklı olduğunu dile getirdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir