• DOLAR 34.598
  • EURO 36.234
  • ALTIN 2999.408
  • ...
Malatya'daki "çıplak" heykele tepki: Yapılan hiçbir şey tesadüf değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya şehir merkezindeki Kanalboyu'nda, Malatya Orduevi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan bulvarda yer alan çıplak heykele tepkiler her geçen gün büyüyor. Geçtiğimiz günlerde çıplak heykelin önünde bir araya gelerek heykelin kaldırılması için yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlara bir destek de öğretim üyeleri ve STK temsilcilerinden geldi.

 

Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, özellikle de muhafazakârlığı ile bilinen Malatya’da çıplak bir figürün çarşının en merkezi yerine konulmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten öğretim üyeleri ve STK temsilcileri, bırakın kadınları, erkeklerin bile bakmaktan hayâ ettikleri heykelin, çıplaklığı ve ahlaksızlığı ön plana çıkardığını ve gençlere kötü örnek olduğuna dikkati çektiler.

Şehirlerde yapılan sembollerin o şehri temsil etmesi gerektiğini belirten İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Polat, heykelin yapılış şeklinin bir tesadüf olmadığını, belli planlar çerçevesinde yapıldığına dikkat çekerek, kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.  

Samsun’da da böyle bir heykelin yapıldığını söyleyen Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, o dönem kenti ziyaret eden darbeci Kenan Evren’in bile çıplak heykeli gördüğünde halkın gelenek ve göreneklerine ters düştüğü gerekçesiyle kaldırılmasını istediğine dikkat çekti.

Şehir merkezindeki çıplak heykelin geçmişten bugüne dek Malatya’nın bir sorunu olduğuna vurgu yapan Milli Türk Talebe Birliği Malatya Şube Başkanı Mehmet Sağdıç, çıplak heykelin ne İslam dininde ne de halkın gelenek ve göreneklerinde yerinin olmadığını, resmî törenlerin bile çıplak heykelin yanında yapıldığına dikkat çekti.

“Bu heykel insanlara ve özellikle de gençlere kötü örnek oluyor”

Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Polat

Şehirlerde yapılan sembollerin o şehri temsil etmesi gerektiğini belirten İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Polat, “Bu şekildeki bir heykelin Malatya’da olması değerlerimiz açısından uygun değil. Bizim memleketimiz muhafazakâr, dindar bir memleket. İnsanlar bu heykeli gördükleri zaman iyi bir kanaate sahip olmuyorlar. Bizler dahi önünden geçerken bakmaya utanıyoruz. Çünkü bizim ahlaki ve manevi değerlerimiz var. O açıdan uygun bir heykel değil. Batı toplumunda belki bu tür heykeller yadırganmayabilir, onlar açısından normal karşılanabilir ama bizim toplumumuz açısından hiç uygun değil. Biz insanlarımızın ahlaki değerlerimize göre yaşamasını ve o şekilde gençlerimizin yetişmesini istiyoruz ve bunun için uğraşıyoruz. Bu heykel, şehrin merkezinde ve en görünür alanda olunca kötü örnek oluyor. Bu tür şeylerin normal bir şeymiş gibi karşılanmasına sebep oluyor ama hâlbuki öyle değil. Bizim memleketimizin, ülkemizin kendine özgü bir yaşantı şekli ve ahlaki tarzı var. O açıdan insanlara ve özellikle de gençlere çok kötü örnek oluyor. Bunun gençler nezdinde normalleştirilmeye çalışılması anlamında gerçekten olumsuz etkisi olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Polat, “Bu tür görüntü ve manzaraların mümkün mertebe izale edilmesi, değiştirilmesi her zaman arzumuzdur. Biz, yetkililerden memleketimizde böyle görünür her şeyin daha ahlaki olmasını, daha değerlerimizle uyuşuk ve barışık hale getirilmesini istiyoruz. Çünkü bu heykel insanı utandıran bir durum.” Değerlendirmesinde bulundu.

“Yapılan hiçbir şey kesinlikle tesadüf eseri değildir”

Bu heykelin yapılış şeklinin bir tesadüf olmadığını belli planlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Polat, “Yapılan hiçbir şey kesinlikle tesadüf eseri değildir, mutlaka birilerinin bir düşüncesi, yapmak, ulaşmak istedikleri birtakım idealleri vardır. Ama kim ne yaparsa yapsın bütün planların üstünde bir plan var. Bütün düşüncelerin üzerinde Allah’ın takdiri ve iradesi var. Yöneticilerimizin, duygularımızı, düşüncelerimizi arzu ve taleplerimizi duyacaklarını ve ona göre adım atacaklarını umuyoruz.” dedi.

“Müslüman olan bir ülkeye bu çıplak heykel yakışmıyor”

Mehmet Engin

Malatya’da 1947 yılında bağış alınarak Mustafa Kemal heykeli ile birlikte yapılan ve sözde bir sporcuyu anımsatan çıplak heykelin, bu milletin inancıyla, kültürüyle, gelenek ve görenekleriyle bağdaşmadığını söyleyen Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, “Bu çıplak heykel, yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkeye yakışmıyor. Biz Müslüman olduğumuz için ölçülerimiz de İslam’a göre olmalıdır. Bizlerin din dışı hareketlerde bulunmamız asla mümkün değildir. Meydanda böyle çırılçıplak bir heykelin yapılması asla kabul edilemez.” diyerek tepki gösterdi.

Malatya’da 73 yıl önce yapılan çıplak heykelin bir benzerinin aynı dönemde Samsun’da da yapıldığını dile getiren Engin, “12 Eylül 1980’de millete karşı darbe yapan Kenan Evren, 1982 yılında Samsun’a gittiğinde ‘Bu heykel bizim gelenek ve göreneklerimize uymaz’ diyerek kaldırmıştır.” dedi.

“Ülkem ve inancım adına utanç olarak görüyorum”

Sanata saygılarının olduğunu ve sanatın milletin değerlerine bir şeylerin kazandırması gerektiğine vurgu yapan Engin, “Yapılan sanat milletin tarihiyle bağdaşmalı ve özünden kopuk olmamalı, milletin inancıyla alay etmemeli. Burada çırılçıplak bir heykelin yapılması asla kabul edilebilecek bir şey değil. Bu heykelin derhal kaldırılması lazım. 'Ben yaptım, oldu' mantığıyla hareket edersek birçok yerde hüsrana uğrarız. Keşke bu çıplak heykelin yerine teknolojik ya da sanayi ile ilgili bir şey yapılsaydı. Kalkıp milletin inancıyla alay edercesine çırılçıplak bir erkek heykelinin şehrin ana merkezine ve özellikle her gelen geçenin görmesi için oraya yapılması ülkem ve inancım adına utanç olarak görüyorum ve bu heykelin bir an önce kaldırılmasını talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 “Resmî törenler bile çıplak heykelin önünde yapılıyor”

Mehmet Sağdıç

Çıplak heykelin geçmişten bugüne dek Malatya’nın bir sorunu olduğuna dikkat çeken MTTB Malatya Şube Başkanı Mehmet Sağdıç, “Türk Talebe Birliği Malatya Şubesi olarak görüşümüz hem dini anlamda hem de gelenek ve göreneklerimizde bunun (çıplak heykelin) yeri yoktur. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bulunan çıplak heykelin ona uymadığını ve şehrin muhafazakâr tabanını da temsil etmediği görüşündeyiz. Bir de burada (çıplak heykelin) resmî törenler yapılıyor. Şehrin önde gelen büyüklerine ve kanaat önderlerine sesleniyoruz. Şehrin merkezinde olan bu heykelin gelenek ve göreneklerimize göre düzeltilmesini ve orada yapılan törenlerin Malatya’mızı kucaklayacak bir şekilde başka bir yerde yapılmasını istiyoruz.” dedi.

“Bu heykel ne laikliğe ne gelenekçiliğe ne de ileri görüşlülüğe sığmıyor”

Malatya’da yaşayan herkes gibi kendilerinin de hem çocukluk döneminde hem de bu dönemde çıplak heykelin yanından geçtiklerinde bakılmaması gereken bir görüntü olduğu için hızlı bir şekilde geçtiklerini söyleyen Sağdıç, “Toplumun gelenek ve göreneklerine uymayan bir görüntü oluşturduğundan dolayı ve devletin kuruculuğunu temsil eden bir liderin yanında böyle bir görüntüyü hoş görmüyoruz. Bu ne laikliğe ne gelenekçiliğe ne de ileri görüşlülüğe sığmıyor. Sanat yapılabilir ama daha çok gelenek göreneklere bakış açısıyla yapılması gerekir.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir