• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
İki İlin Kredi Kartında Ciddi Sıkıntılar Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, il bazında kredi kartı borçlarıyla ilgili dikkat çekici sonuçları ortaya koydu.

Kredi kartı ve tüketici kredileri verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre 2012 yılının ilk 9 aylık döneminde kredi kartı kullanımı yüzde 22,8 arttı. Bu artış İstanbul, Ankara, Adana gibi büyük kentlerde yüzde 22-23 aralığında, yani normal artış seviyelerinde kaldı. Aynı dönemde, zamanında ödenemediği için Türkiye genelinde takibe düşen kredi kartı borçlarındaki artış ise daha az artarak yüzde 16,3`te kaldı.

İl bazında tehlike

Ancak, takibe düşen kredi kartlarının illere göre dağılımında Adana ve İstanbul için adeta felaket tablosu ortaya çıktı. Türkiye genelinde ödenemeyen kredi kartı borçlarındaki artış oranı yüzde 16,3`te kalırken Adana`da takibe düşen kredi kartı borçlarındaki artış yüzde 107,5`e ulaştı. İstanbul`da da kart borçlarında takibe düşme oranı yüzde 36,9`la normal seviyenin iki katının da üzerine çıktı.

Harcamanın yarısı

Yılın 9 aylık döneminde Türkiye genelinde 576 milyon liralık kredi kartı borcu ödenemezken İstanbul`da ödenemeyen kart borcu 376 milyon, Adana`da 218 milyon lira oldu. Adana`da bu dönemde yapılan 468 milyon liralık kart harcamasının ancak yarısı geri ödenebildi. Geri kalan yarısı batık duruma düştü. Ayrıca Diyarbakır da batık kart sıkıntısı yaşayan iller kervanına katıldı.

İyi sinyal gelen iller

İstanbul ve Adana`ya karşılık Ankara, Antalya, Bursa, Konya, Mersin ve Hatay gibi illerde yaşayan vatandaşların batık kredi kartı borçlarında artış değil, aksine azalma meydana geldi. Kart batağı yüzde 7,5 azalan Konya, olumlu sinyallerin alındığı iller arasında en ilk sırada yer aldı. Bu ili Bursa, Hatay, Ankara ve Mersin izledi.

Taşıtta batık hızlı

Verilere göre 9 aylık dönemde batık oranı en fazla artan krediler arasında taşıt yüzde 9,1 artışla ilk sırada yer alırken konuttaki batık kredi artış hızı yüzde 2,1`de kaldı. Başta ihtiyaç kredileri olmak üzere diğer tüketici kredilerindeki artış yüzde 7,5 oldu. Ancak il bazında İstanbul ve Ankara`daki takibe düşen diğer tüketici kredisi artışı yüzde 32,5`e tırmandı. İzmir de batıktaki yüzde 38 artışla kötü sinyal verdi.

Bugün

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir