• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Gelecek Partisi Van 1'inci Olağan Kongresini gerçekleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık'ın selamlama konuşmasından sonra kürsüye geçen Ahmet Davutoğlu, Van'ın kendisi için çok önemli bir il olduğunu belirterek bakanlığı ve başbakanlığı süresince Van'ı çok defa ziyaret ettiğini ifade etti.

Kafasında bir Van misyonun olduğunu ve bu misyonu hayata geçirmek için de Dışişleri Bakanı ve Başbakanlık görevi süresince Van'ı sık sık ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, "Eşimle beraber Van'a geldiğimde ikinci Van depremini beraber yaşadık. O zaman Van'ın tevekkülüne ve yardımlaşma bilincine şahit oldum." dedi.

Kafasındaki Van misyonunu açıklayan Davutoğlu şunları söyledi:

"Benim Kafamdaki Van misyonu, Türkiye Avrupa'nın, Asya'nın, Avrasya'nın merkez ülkesidir. Böyle bir merkez ülke, her bir şehrini ayrı bir misyon ile tanımlamak zorundadır. Ben Dışişleri Bakanı iken bahsettiğim bu vizyon içerisinde Van'ı sadece Doğunun ve Güneydoğu'nun incisi olarak görmedim. Van'ı Basra Körfezi'nden Karadeniz'e, Hazar Denizi'nden Doğu Akdeniz'e giden koridorların Kavşak ve merkez şehri olarak gördüm ve Van'ı sadece Türkiye'nin değil bütün Kafkasya'nın, Ortadoğu'nun Mezopotamya ve Doğu Akdeniz'in merkezi şehri olarak yeni bir misyonla tanımlamaya çalıştım. Türkiye, İran, Azerbaycan arasında üçlü stratejik iş birliği mekanizmasını başlattığımızda toplantıyı Van'da yapmış, İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanını Van'da ağırlamıştım. Bunu; 'Van, Hazar Denizi'nin de Basra Körfezi'nin de Karadeniz'in de Akdeniz'in de birleştiği yolların merkez şehridir' mesajını vermek için yaptım. Yine Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi Van'da ağırlamıştım. Bunu da; 'Bu bölgeden, Kafkasya'dan ve Anadolu'dan Mezopotamya'ya inen, Van'dan geçer. Van denizine selam verir, Vanlılarla kucaklaşır, sonra yoluna devam eder.' mesajını vermek için yaptım."

"Van hak ettiği konumu kazanacak"

İktidara gelmeleri durumunda Van'ın hakettiği değeri göreceğini dile getiren Davutoğlu, "Gelecek Partisi iktidarında Türkiye, dünyanın ve Avrasya'nın merkez ülkesi, Van ise bütün bölgelerin kavşak şehri olacak. Hak ettiği konumu kazanacak. Bunun için Dışişleri Bakanı iken sık sık Van'ı ziyaret ettim. Sınır kapılarının açılmasına öncülük ettim. Şu an sınır ticaretinin durmuş olmasından ve sınır ticaretinin sinir ticaretine dönüşmesinden ızdırap duyuyorum. Başbakanlık süresince de 10 defa ziyaret ettiğim Van, Şanlıurfa ile beraber en çok ziyaret ettiğim ildi. Bir ara Konyalı hemşehrilerim gönül koydular. 'Van'a Konya'dan daha fazla gidiyorsun' dediler. Ben de dedim ki, evet ben Konyalıyım ama benim için Konya neyse Van da odur. Konya ile Van arasında zerre kadar fark yoktur. Biz bu ülkeyi yönetenler olarak her yere aynı muhabbetle bakarız. Konya'ya verdiğimiz selamı Van'a ve Diyarbakır'a taşırız. O yüzden Konya ile Van'ı kardeş şehir ilan etmiştik o zaman. Türkiye'nin her bir şehrini bir diğeri ile kardeş yapmaya geliyoruz. Hiçbirinde ayrımcılığa izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Van ile ilgili gelişmeleri her zaman takip ettim"

Başbakanlığı bıraktıktan sonra da Van ve diğer şehirlerle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, "Birtakım hazırlıklarını bizim dönemimizde yaptığımız Van'ın çevre yolunun hala bitirilmemiş olduğunu görüyorum. İmar yasasının 18'inci maddesine istinaden özel mülkiyetlere bazı tasarruflar uygulanmasına rağmen, oradaki vatandaşların haklarının ödenmesi konusunda, işin takipçisi olacağız. Her yerde gündeme getireceğiz. Çünkü bu hem mülkiyet hakkının hem de insanlık haklarının ihlalidir. Büyükşehir Belediyesi kimin elinde olursa olsun, diğer şehirlerde çevre yoluna uygulanan kurallar neyse Van'da da aynı kurallar uygulanmalıdır. Kamulaştırma o işleme göre yapılmalıdır. Van'daki vatandaşlarımızı mağdur eden hiçbir politikayı kimse mazur gösteremez. Bir Vanlı hemşehriniz olarak bu konuyu Türkiye'nin gündeminde tutmaya devam edeceğim." diye konuştu.

"Van'daki insanlar çok büyük acılar çekti"

Ülkenin üzerine çöken kasveti dağıtmak ve geleceğe yeni bir vizyon çizmek üzere Gelecek Partisi'ni kurduklarını söyleyen Davutoğlu, Vanlıların partinin kuruluşunda çok büyük katkı sunduklarını dile getirdi.

Davutoğlu "Van'daki insanlar çok büyük acılar çekti. Uzunca bir süre karanlık olaylar yaşandı. Hukuksuzluklar, haksızlıklar yaşandı. Van başta olmak üzere bölgemiz bu acıları tecrübe ederek yaşadı. 10 Yıllar boyunca İnsan onuru ve insan hakları ayaklar altına alındı. Burada ülke yönetiminde bulunduğumuz sürede bu acıların bir daha yaşanmaması için çaba sarf etmiş bir kardeşiniz olarak bulunuyorum. Kim neyi isnat ederse etsin bunu bilin ki hayatımın her döneminde, akademisyen olarak da bakan olarak da başbakan olarak da terörle mücadele ederken de çözüm sürecinin uygulandığı dönemde de 'kardeşlik' dedim. 'Tek demokratik hukuk devleti, kamu düzeni' dedim ve 'insan hak ve özgürlükleri' dedim. Bölgedeki bütün kardeşlerimi şahittir. Bu acıları bitirmek toplumsal yaraları, her türlü haksızlığı sonlandırmak için elimizden gelen çabayı gösterme gayret ettik." ifadelerini kullandı.

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle derinleşen kimlik ve aidiyet sorunlarını ortadan kaldırmak için büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yolda büyük mesafeler de kat ettik. Sizler de buna yakından şahitlik ettiniz. Ancak maalesef bir tarafta terör örgütü PKK'nin terörü, diğer taraftan bu terörden beslenenler Türkiye'de milletimize huzuru, adaleti, insan onuruna yakışan bir hayatı çok gördüler. İradeye karşı dağı koyanlar, siz kime oy verirseniz verin atadıkları KCK komiseri ile istediklerini yaptırmaya çalıştılar. Gelecek Partili yöneticiler ise sadece kendilerini seçen halktan talimat alacak. Ne Kandil'den ne de atanmışlardan talimat alacak. Bu ülkede demokrasi sınır ötesindeki mihraklardan talimat alanlardan ya da bürokraside atanmışlardan talimat alarak inşa edilemez. Demokrasi Van sokağında inşa edilecek ve o demokrasiyi Gelecek Partisi yükseltecek." şeklinde konuştu.

Daha sonra bir otelde kanaat önderleri ve basın mensupları ile öğle yemeğinde bir araya gelen Davutoğlu, gazetecilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Yemekten sonra esnaf ziyaretinde bulunan Davutoğlu Tuşba, İpekyolu il başkanlıklarının açılışlarını yaptı. İl teşkilatıyla kısa bir toplantı gerçekleştiren Davutoğlu, İstanbul'a hareket etmek üzere Van Ferit Melen Havaalanına hareket etti. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir