Sağlık Bakanlığı ne bekliyor? HALKI ÖZEL HASTANELERE MECBUR ETMEYiN
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını Türkiye’de etkisini devam ettiriyor. Ancak başarılı yürütülen süreç ikinci dalga endişesiyle karşı karşıya. Gaziantep, Şanlıurfa, Batman ve Diyarbakır gibi illerde vaka sayıları giderek artıyor. Bu şehirlerde kamu hastaneleri yetersiz kalırken özel hastaneler ise fahiş fiyatlar isteyerek fırsatçılık yapıyor. Sivil Toplum Kuruluşları ve STK’lar Sağlık Bakanlığı’nın acilen önlem alması gerektiğini belirtiyor.
MEHMET FATİH AKGÜL, MUHARREM KAYIK/BATMAN
Kamu hastanelerinin yetersiz olması özel hastanelerin iştahını kabarttı. Son günlerde artan vakalarla gündem olan Batman’da bir özel hastane, Covid-19 hastasından bir gecelik 1000 TL para talep etti. Sağlık-Sen İl Başkanı Maruf Yalçın, özel hastanelerin pandemi hastanesi olarak ilan edilmesi gerektiğini belirtirken HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin ise vatandaşların özel hastanelere mecbur bırakıldığını ifade ederek duruma tepki gösterdi.
“BİZDEN GÜNLÜĞÜ BİN TL OLMAK ÜZERE 5 BİN TL PEŞİN ALDILAR”
Kamu hastanesinde yer olmadığı için Kovid19 hastası annesini kentteki özel bir hastaneye getiren bir vatandaş, hastanenin kendilerinden gecelik 1000 lira talep ettiğini söyledi. Hastanenin ilk etapta kendilerinden 5 bin lira peşin para istediğini aksi halde hastalarını yatırmayacaklarını belirten vatandaş, mecburen annelerini hastaneye yatırmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Özel hastanelerin fahiş oranda Kovid-19 hastalarından para talep etmesine tepki gösteren Batmanlı vatandaş, yetkililerin insanların daha fazla mağdur olmaması için bir an önce çözüm bulması gerektiğini kaydetti. Hasta yakını, “Önce ben Koronavirüs hastalığını geçirdim. Bu süreç içerisinde Bölge Devlet Hastanesine gittim, orada sağlık hizmeti çok kötü durumda. Aradan biraz zaman geçtikten sonra annem de bu hastalığa yakalandı. Bölge Devlet Hastanesinde yatak da olmadığı için özel bir hastaneye götürme kararı aldık. Özel hastaneye getirdiğimizde, hastane yönetimi bizden günlüğü 1000 TL olmak üzere 5 bin TL peşin para istedi. Hastalığın devam etmesi durumunda bunun 8 güne çıkacağını ve ekstradan 3 bin TL daha alınacağını belirttiler.” dedi.
“HASTANELERDE YATAK BULMAKTA ZORLANIYORUZ”
İnsanların kamu hastanelerinde yer bulamadıkları için özel hastanelere gitmek zorunda bırakıldıklarını dile getiren hasta yakını, “Bölge Devlet Hastanesinde yaşanan sıkıntıları bizzat gördüm. Yaşlı bir insanın orada neler çekeceğini göz önünde bulundurduğumuz zaman sıkıntı büyüyor. Sağlık Bakanlığının açıklamalarında sağlık sisteminin çok büyük bir hizmet gösterdiği söyleniyor, lakin biz bunu burada göremiyoruz. Hastanelerde yatak bulmakta zorlanıyoruz. Yatak bulamayınca da çevre il ve ilçelere sevk edilme durumu var.” diye konuştu. Hasta yakını, “Biz istiyoruz ki devlet bu duruma bir el atsın. İnsanların sıkıntılarını giderebilmek adına adım atılabilir. Annem bir gün yattıktan sonra yoğun bakıma alındı. Şu anda herkeste aynı sıkıntı var ve insanlar özel hastanelere yöneliyorlar ama özel hastanelerde de büyük bir rant söz konusu. İnsanlar mağdur, bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için gerekenin yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“HASTANELER ÇOK YETERSİZ”
Kamu hastanelerinin yetersizliğinden ötürü özel hastanelere yönlendirilen halkın büyük mağduriyetler yaşadığını vurgulayan HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, bu sıkıntılar bir an önce son bulmalı. Yetkililere çağrıda bulunan Şahin, sıkıntılar daha da artmadan soruna çözüm üretilmesini istedi. Sağlık isteminin çökme noktasına geldiğini ifade eden Şahin, “Yıllardır HÜDA PAR İl Başkanlığı olarak şuna vurgu yapmaya çalışıyoruz; Batman’da kamu hastanelerimizin çok yetersiz. Özellikle de salgın hastalığının artması durumunda Batman halkının sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını hep vurguladık, dile getirdik. Bugün ise korktuğumuz başımıza geldi. Covid-19 hastalığının artmasıyla birlikte Batman’da sağlık sistemi -Allah korusun- neredeyse çökme noktasına geldi.” dedi. Sağlık alanında halkın büyük sıkıntı çektiğini vurgulayan Şahin, “Son birkaç gündür birtakım çabalar sarf ediliyor olsa da Batman halkı ne yazık ki çok büyük sıkıntılar çekmektedir. Batman Bölge Devlet Hastanesi 358 yatak kapasitesine sahip, bu düzeyde bir hastane normal hastalıklara cevap verebilecek durumda değil iken, pandeminin yaygınlaşmasıyla da bugün Batman halkı büyük sıkıntılarla karşı karşıyadır.” diye konuştu.
“ÖZEL HASTANELERİN ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK”
Vatandaşların özel hastanelere gitme mecburiyetinde bırakıldığını dile getiren Şahin şöyle devam etti: “Bölge Devlet Hastanesinin büyük bir kısmının Covid-19 hastalarına ayrılmış olmasından dolayı da normal hastalıklarla gelen hastaya bakılamıyor, dolayısıyla halkımız özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor ve bu durumda da yüksek meblağda paralar ödemek zorunda kalan halkımız ciddi bir mağduriyet yaşıyor.” Mülki idareciler ve yetkililerin kentin sorunlarına ilişkin yeni çözümler üretmeleri gerektiğini kaydeden Şahin, “Batman yöneticilerinin ve siyasilerinin hatta sağlık Bakanlığının Batman halkı için yeni çözümler üretmeleri gerekiyor. HÜDA PAR Batman İl Başkanı olarak halkın bu sıkıntılarına duyarsız kalmamız mümkün değil. Gerekirse her gün halkımız adına bir açıklama yapacağız ve ilgililere sesimizi duyurana dek bu işin takipçisi olacağız.” dedi.
“ÖZEL HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ İLAN EDİLMELİ”
Sağlık- Sen Batman İl Başkanı Maruf Yalçın, “Batman’ın kamu hastanelerinde yatak sayısı yetersiz. Bu sebeple bazı hastalarımız özel hastanelere başvurmak zorunda kalıyor. Ancak her vatandaşımızın bu hastanelerin ücretlerini ödeyebilmesi söz konusu olamayabiliyor. Özel hastanelerin de bu salgın sürecinde kamu hastanelerine ve vatandaşlara destek olması gerekiyor. Bunu da Sağlık Bakanlığı veya Batman Valiliği sağlayabilir. Bu zor zamanda Batmanlıları yalnız bırakmamaları gerekiyor. Batman veya diğer yatak sayıları yetersiz olan illerde özel hastanelerin de pandemi hastanesi olarak ilan edilmesi gerekiyor. Çünkü şuan kamu hastanelerinin bu yükü kaldırması söz konusu değil.” İfadelerini kullandı.
“TEST SONUÇLARI GEÇ ÇIKIYOR”
Test sonuçlarının geç çıkması ve ilaçların yetersiz olduğu iddialarıyla ilgili de konuşan Yalçın, “PCR testlerini yapan kuruluşta bazen sıkıntılar yaşanıyor. Bundan kaynaklı test sonuçları geç çıkıyor. Bazen numuneler başka illerdeki laboratuvarlara gönderilmek durumunda kalınıyor. Bu konu hakkında birçok şikâyet aldık. Şuan yeni bir laboratuvar kuruldu. İnşallah bunun da çok hızlı bir şekilde devreye alınması gerekiyor. Test sonuçlarının geç çıkması nedeniyle şüpheliler kendilerini yeterince izole etmiyorlar. Bu durum da hastalığın bulaşmasını arttırmış olabilir.” dedi.
“TEDBİRLERE UYULMASI KONUSUNDA HASSASİYET TALEP EDİYORUZ”
Vakaların giderek arttığı Batman’da vatandaşlara seslenen Sağlık-Sen İl Başkanı Yalçın, şöyle konuştu, “Sosyal mesafe, maske ve hijyen huşularında Batmanlı hemşerilerimizden hassasiyet talep ediyoruz. Çünkü bu kurallara uyulmadığını görüyoruz. Aynı zamanda karantina kurallarına da uyarak şüpheli veya pozitifsek sosyal alanlardan uzak durmamız gerekiyor. Düğün ve taziye gibi bulaş riskinin yüksek olduğu toplanmaları bir süre ertelememiz gerekiyor. Ancak bu şekilde virüsle baş edebiliriz. Aksi takdirde alınan tüm önemler boşa çıkaktır.”