• DOLAR 32.488
  • EURO 34.729
  • ALTIN 2402.547
  • ...

Emlakçılığın eskiden daha çok emekli insanlar tarafından zaman geçirmek için yapıldığını ancak artık "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayanların emlakçılığı yapamayacağını dile getiren Karatekin, "Emlakçılıkta yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor. Herkes emlakçılık yapamayacak. 5 Haziran 2018 tarihinden sonra emlak ofisi açmak isteyenlerin 'Mesleki Yeterlilik Seviye Sınavı'na girip belge alması gerekiyor. Emlakçılık, günümüzde diğer meslek kollarında olduğu gibi daha sağlam bir zemine taşınmış oldu. Artık Emekli memurların yer aldığı bir meslek olmaktan çok üniversite mezunları gençlerin ilgilendikleri bir alan haline gelmiştir.

Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik hükümlerinin yürürlüğe girmesiyle herkesin yapacağı iş olmaktan çıkarak belli kurallara uyulması gerekli bir meslek haline gelecektir. Yeni düzenlenme ile emlak ofislerine de şartlar getirildi. İmar Yönetmeliğine göre bağımsız bölüm niteliğinde de en az 30 metrekare olması gibi şartlar getirilmiştir." dedi.

"1 Eylül 2020 tarihi önemli"

Emlakçılığın hak ettiği yere gelmeye başladığını vurgulayan Karatekin, sözlerine şöyle devam etti:

1 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmelikten sonra kayıt dışı emlakçılık tarihe karışacak, bu sayede vergi gelirlerinde de artış sağlanacaktır. Piyasada emlakçılık adı altında değişik işler yaparak vatandaşlarımızın mesleğe olan güvensizlik durumunda ortadan kalkmış olacaktır. Emlakçılık mesleği hak ettiği yere gelecek, vatandaşlarımızın mağdur olmasının da önüne geçilecektir.

Tüketiciler, mutlaka yetki belgesi olan emlakçılarla çalışmalı, belgesi olup olmadığı sorulmalıdır. Belgesiz emlakçılar ile kesinlikle çalışmasınlar. Bu uygulamalar sayesinde artık internetteki sahte ilanlar kaldırılacak ve belgesiz işletmeler bu platforma ilan veremeyeceklerdir.

Emlakçı esnaf kardeşlerimizin, ofislerini uygun hale getirerek eksikliklerini tamamlamalarını ve yeni döneme hazır bir şekilde girmelerini istiyoruz. 18-19 Eylül 2020 tarihinde Türkiye Emlakçılar Federasyonu(TEMFED) ve derneğimiz işbirliğinde sınav yapılacaktır.

Karatekin, "Yetki Belgesi" olmayan emlakçıların, bu süreyi değerlendirmeleri gerektiğini önemle vurguladı. (İLKHA)