• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Miyajima Malatya Valisi Baruş’u ziyaret etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vali Baruş, tarafından Valilik önünde karşılanan Büyükelçi Akio Miyajima, ilk olarak Valilik Şeref Defterini imzaladı.

Büyükelçi Akio Miyajima’nın Malatya ziyaretinin çok önemli olduğunu söyleyen Vali Baruş, Malatya’nın tarihi, turizm potansiyeli ve ekonomisi hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında, “Malatya’nın yerleşik tarihi Milattan önce yedi binli yıllara kadar dayanıyor. Bu anlamda Arslantepe höyüğünde kazı çalışmaları da halen devam ediyor. Burada çok eski medeniyetler hüküm sürmüştür. Hititler, Asurlar, Urartular, daha sonraki süreçte Romalılar, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürmüştür. Bu kültür zenginliğinin Malatya’ya katmış olduğu değerleri çok yakından görebilirsiniz.” dedi.

Bugün Malatya’nın Doğu Anadolu Bölgesindeki en gelişmiş il durumunda olduğunu belirten Vali Baruş, “Malatya ekonomisi tarım sanayi ve turizm alanında dengeli bir gelişim gösteriyor. Malatya tarım alanında Kayısı yetiştiriciliğinde lider bir il durumundadır. Yaklaşık 100 bin ton kuru kayısı ihracatımız var. Diğer tarım üremlerimiz de şeker pancarı, buğday ve sulu tarım alanında yetiştirilen tarımsal ürünlerden oluşmaktadır. Kayısı başta olmak ürere İhracatımız 250-300 milyon dolar civarındadır. Kayısımızın Malatya için önemini ifade etmek gerekirse Malatya’nın tarım topraklarının yüzde 20’si kayısı ağaçlarıyla kaplıdır. Malatya’da 8 milyon kayısı ağacı var. Dolayısıyla her aile için kayısı yetiştiriciliği önemli bir konudur.” diye belirtti.

Baruş, “Gıda ürünleri, Makine ve maden ürünleri önemli iş alanlarımızdır. Sanayiye baktığımızda Sanayide Tekstil, Konfeksiyon mevcuttur. Turizm bakımından ise Malatya birçok tarihi değerleri bünyesinde barındıran bir şehir. Aslantepe en eski yerleşim yeri. Şu anda UNESCO’nun dünya geçici kültür mirası listesinde. Kalıcı listede yer alması için çalışılmalarımız devem etmektedir. Diğer önemli bir değerimiz Nemrut Dağı, il merkezimize uzaklığı 100 km civarında.  Bunların yanında Selçuklu ve Osmanlı eserleri ilimizde çok sayıda var. Değişik alanlarda müzelerimiz var ve yüz binlerce ziyaretçimiz var. Turizm alanında gelişim gösteren bir iliz. Malatya ihracatını da her yıl geliştiren bir ildir. Geçen yılki ihracatımız yaklaşık 390 milyon dolar civarındadır.” diye dikkat çekti.

Malatya’da 2020 yılında çok önemli depremler yaşadığını hatırlatan Baruş, “Doğu Anadolu fay hattı üzerinde olması nedeniyle deprem bölgesi. Bu yıl çok sayıda deprem nedeniyle önemli miktarda alt yapılarımız zarar gördü. Alt yapının tekrar onarılması ve sağlıklı hale getirilmesi konusunda Japonya’nın çok önemli katkılar yaptığını söylemek istiyorum. Malatya Büyükşehir belediyesinin bu konuda Japonya ile ortak altyapı çalışmaları var. Bu katkıları nedeniyle Sayın Büyükelçinin nezdinde Japon Hükümetine teşekkür ediyor, tekrar hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima karşılamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle devam etti:

“Malatya’yı çok beğeniyorum, çok seviyorum. Malatya kayısısını da alıp arkadaşlarımıza ikram ediyorum. Türkiye’de olduğumda kayısıyı çok önemsiyorum. Malatya’daki kayısı potansiyeli ve kayısı ticaretiyle ilgili bilgileri burada öğrenip arkadaşlarıma anlatacağım. Böyle bir ziyaret gerçekleştirdiğim için çok heyecanlıyım. Ticari konularda birlikte hareket edip beraber yardımlaşıp birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Japonya’da da depremler yoğun olarak gerçekleştiği için aynı kaderi paylaşıyoruz. Ayrıca sizin deyiminizle “Dost Kara Günde Belli Olur” diyerek bu konuda Japonya olarak yardıma hazırız. Deprem konusunda da başka konularda da beraber yardımlaşıp birlikte hareket etmek istiyoruz. Bu konuda bir çalışmamız var. Malatya’ya geldiğim için çok memnun oldum” dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir