• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kurutulmuş sebzeler dünyaya pazarlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını sebebiyle dünya genelinde tarım ürünlerinin ekiminin azalması ve özellikle de kurutulmuş sebze pazarında Türkiye'nin rakipleri olan ülkelerin pandemi sürecinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alması Türkiye'deki üreticilere bu yıl fırsat doğurdu.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde de hasat edildikten sonra kurutulan patlıcan, biber, kabak ve bamyalar, bölge ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Sebze bahçelerinden toplandıktan sonra ev ve tarlalarda ev kadınları tarafından önce oyulup, sonra güneşte kurutulan patlıcan, biber, kabak ve acur gibi sebze kurutmalıkları yurt içinin yanı sıra Avrupa ülkelerinden de büyük bir talep görüyor.

Son yıllarda Türkiye genelinde çok yoğun bir rağbet gören, aynı zamanda Avrupa ülkelerine de ihraç edilen kurutmalık sebze üretimi Gaziantep’te önemli bir sektör haline geldi. Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve kentin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan ve önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebzelere olan rağbet üreticisinin de yüzünü güldürüyor.

Oğuzeli ilçesinin Türkiye’de kurutulmuş sebzelerin en önemli merkezi olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, ilçede üretilen sebzelerin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini söyledi.

Kurutmalık sebze üretiminin daha önceleri kentte sadece kış aylarında evlerde tüketilmek amacıyla yapıldığını hatırlatan Seçkin, son yıllarda ise bu üretimin ihracat potansiyeline sahip bir sektör haline dönüştüğünü ve kentteki birçok kişiye geçim sağladığını belirtti.

Bereketli hilalin tam ortasında bulunan Gaziantep’in, Güneydoğu’nun ve Mezopotamya’nın dünyaya açılan yeni penceresi olduğuna dikkat çeken Seçkin, “Gaziantep baktığımız zaman gerçekten tarihin şanslı şehirlerinden birisi diyebiliriz. Batı tarafında Amanos Dağları ve doğu tarafında ise Fırat Nehri, tarih boyunca Gaziantepliye geçit vermemiş. Dolayısıyla da Gaziantep tarih boyunca kendi kendine yetmek mecburiyetinde kalmıştır. Tabi bu kültüründe bize kazandırdığı kabiliyetle kurutmalık ya da soframızda kullanacağımız ürünleri kendimiz üretiyoruz. Bu durum bizi kendi ürünlerimizi kendimiz hazırlamak zorunda bırakmış. Dolayısıyla bu da Gaziantep'in gastronomi için temelini oluşturmuştur.” dedi.

“Kurutulmuş sebzeler gastronominin temelini oluşturmaktadır”

Seçkin, Gaziantep’in eşsiz mutfak lezzetlerinin başında gelen ve genelde dolma yapımında kullanılan kurutmalıkların gastronominin temelini oluşturduğunu belirterek, “Özellikle bizim ‘kuruluk’ dediğimiz ve gastronomimizin de temelini oluşturan yöresel ürünlerimiz, en fazla merkez Oğuzeli ilçemizde yetiştirilmektedir. Uçak ile gündüz Gaziantep'e geldiğinizde havaalanı etrafındaki dağların kırmızıya bürünmüş halini görebilirsiniz. Dolayısıyla Gaziantep mutfağının ve gastronomisinin temelini oluşturan yöresel ürünlerimizin sezonundayız. Şu anda Gaziantep'e gelen misafirlerimiz belki pandemi olayı ve biraz sıkıntılar var ama özellikle yemek turizmi için gelen misafirlerimizin gelip bu ürünlerin nasıl işlendiğini, analarımızın ve bacılarınızı alın teri ile nasıl emek verdiği, bu ürünleri nasıl bir nakış gibi işlediğini tabi ki görmelerini isteriz.” ifadelerini kullandı.

“Kurutulmuş sebzeler dünyanın ve Türkiye’nin her tarafına gönderiliyor”

Genelde dolma yapımında kullanılan kurutmalıkların Türkiye'nin tüm şehirlerinde ve dünyanın birçok ülkesinde talep gördüğünü belirten Seçkin, şunları söyledi:

“Gaziantep'te zaten bizde bir kültür var, evde kullandığımız ürünleri piyasadan satın almayız. Daha çok ürünlerimizi kendimiz üretiriz. Ürettiğimiz ürünü yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyoruz. Ürünlerimiz yurt içinde ve yurt dışında büyük bir rağbet görmektedir. Kurutmalık sektörü Oğuzeli gibi bir merkez ilçemizin geçimini kaynağının ana temeli oluşturmaktadır. Şu anda herhalde dünyada bu kurutmalık yöresel ürünlerimizi satmadığımız ülke yok. Çünkü tüm Türkiye ve dünya bu tada alıştı. Bu tada alışan dünyanın neresinde yaşayan özellikle Türkler bu ürünlere rağbet ediyor. Özellikle Avrupa'da Türklerin yoğunlukta yaşadığı yerlerdeki marketlerin tamamında Gaziantep'in yöresel ürünlerini bulabilirsiniz.”

“Türkiye’nin kurutmalık ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu Gaziantep karşılamaktadır”

Dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen kurutulmuş sebzelerin en iyisinin Gaziantep’te üretildiğini dile getiren Seçkin, “Gaziantep Mezopotamya'da bereketli hilalin olduğu yerde almaktadır. Güneş bol ve havadaki rutubet oranımız az. Bu ürünlerimizin işlenmesi, kurutulması için en iyi il Gaziantep’tir ve Oğuzeli bölgesidir. Dolayısıyla Türkiye’nin kurutmalık ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu Gaziantep karşılamaktadır. Bundan dolayı Gaziantep bu ürünleri üretmektedir. Hatta kurutmalık sebze ürünleri artık Oğuzeli’ni de aştı. Kilis'in Elbeyli ilçesi, Gaziantep’in Karkamış, Araban, Yavuzeli ve İslahiye’de de kurutmalık sebze üretilmektedir.” şeklinde konuştu.

Kurutmalık sektörünün kentte büyük bir sektör olduğunu anımsatan Seçkin, Oğuzeli’nde yılda yaklaşık 200 milyon adet kurutmalık üretildiğini ve sektörün kentte yaklaşık 200 bin kişinin kurutmalık sektörü ile geçimini sağladığını belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir