• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ağrı'da kurdukları tesis ile yıllık bir milyon litre süt üretiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye-İran sınırındaki Doğubayazıt'ta 2014'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) hibe programları kullanılarak 100 dönüm arazi üzerinde kurulan 350 hayvan kapasiteli çiftlikte günde 3 ton yılda ise 1 milyon litre süt üretiliyorlar.

TKDK ve DAP´ın toplamda 4 milyon liralık bina, makine ekipmanı ve hayvan desteğinde bulunduğu çiftlikte üretilen süt bölgeye pazarlanıyor. Yaklaşık 15 milyon liralık yatırım yapılan tesis, ilçe halkına da istihdam imkanı sunuyor. Doğrudan 14 personelin çalıştığı, dolaylı yoldan ise yüzlerce kişiye ekmek kapısı olan çiftlikte, her gün gelişmiş sağım sistemleriyle elde edilen süt, el değmeden soğutma tanklarına aktarılıyor.

Çiftlik, süt üretiminin yanı sıra AB ile Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı sertifikaları sayesinde damızlık hayvan satışı yaparak, bölge genelinde verimli ve kaliteli hayvancılığın yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuyor.

Kurulan tesis ve yaptıkları çalışma üzerine bilgi veren Veteriner Hekim ve tesisin müdürü Yasin Biçer, Tarımda Dijitalleşme Projesi (DİTAP) ile bölgedeki zincir marketlerle doğrudan irtibatlı olduklarını kaydetti.

Biçer, tesis hakkında verdiği bilgilerde, "İşletmemiz Doğubayazıt'ın Sağlıksuyu köyünde yer almakta. Girişimcimiz Sanat Tarihi üzerine eğitim almış bir akademisyen olan Banu Konyar'dır. Kendisi buralı ve geleneksel yöntemlerle hayvancılığın yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde daha modern sistemlerle tesis kurma düşüncesi üzerine 2014 yılında TKDK ve DAP destekleri ile bu düşünceyi hayata geçirme imkanı buluyor. Bu tesisi 15 milyon TL'lik bütçe ile 100 dönüm arazi üzerine kuruyor. Yıllık bir milyon litrenin üzerine ürettiğimiz süt ile birlikte aynı zamanda bu genetik yapısı yüksek hayvanlardan damızlık, gebe, düve damızlık besi buzağı materyali üretmekteyiz. 240 anaç olmak üzere 350 baş saf simentel bulunan işletmemizde Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Biçer, "Damızlık ve besilik hayvan yetiştirmenin yanı sıra, günlük 3 ton süt üretimi yapıyoruz. Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çıkardığı çiğ sütün arzına dair tebliğ gereğince sadece hastalıktan ari işletmeler perakende süt satabilmekteler. Bizimde başvurumuz üzerine İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizin yapmış oldukları incelemeler üzerine hastalıktan ari ve onaylı süt çiftliği sertifikalarının gerektirdiği teknik ve fiziki şartları sağladığımız tespit edildi ve bu sertifikaları almaya hak kazanmış olduk." şeklinde konuştu.

"DİTAP sayesinde bölgedeki zincir marketlerle hızlı bir şekilde iletişim kurabildik"

Yardımlarından dolayı İl Müdürü Kenan Engin ve ilçe müdürlüğüne teşekkür eden Yasin Birçer DİTAP'ın kendilerine büyük olanak sağladığını kaydetti.

Yasin Biçer, "Büyük emek verdiğimiz bu sütün pazarlanması noktasında Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürümüz Kenan Engin bey ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü M. Salih Akkuş bey, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlatmış olduğu Tarımda Dijitalleşme Projesi (DİTAP) hakkında bizleri bilgilendirdi. Üretici girişi yaptığımız DİTAP sayesinde bölgedeki zincir marketlerle hızlı bir şekilde iletişim kurabildik. Ağrı Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde bu marketlerle masaya oturup anlaştık. Bu sütümüzü hem daha iyi imkanlarla pazarlama imkanı bulduk hem de insan gıdası olarak çok değerli olan bu sütü daha geniş kitlelere sunmuş olduk. Dünya ile rekabetçi olabilmek için üretimde modernleşmeyi ve dijitalleşmeyi zaruret olarak görüyorum. Bir ürünün üretimi kadar pazarlanması da önem arz ediyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir