Malatya Valisi Baruş: Sokakta amaçsızca gezmek, başka insanların sağlığını tehdit etmektir
Vali Aydın Baruş, sokakta amaçsızca gezmenin ve kalabalık oluşturmanın başka insanların sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, dikkat edilmesi hususunda uyarılarda bulundu.
İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen denetim çalışmaları kapsamında Vali Aydın Baruş, beraberinde İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ve STK temsilcileriyle İnönü caddesi üzerindeki esnafları, ticari taksi esnafı ve PTT binasını ziyaret edip, Coronavirus salgını nedeniyle alınan tedbirlere uyulup uyulmadığı konusunda denetimler yaparak uyarılarda bulundu.
Vaka sayılarının arttığı, hastanelerin önünde 100’lerce vatandaşın Covid-19 testi yaptırdığına dikkat çeken Vali Baruş, bunun nedeni ise 3 temel kural olan maske, sosyal mesafe ve temizlik-hijyen kurallarına yeterince riayet edilmemesi olduğunu belirtti.
“Sokakta amaçsızca gezmek, kalabalık oluşturmak başka insanların sağlığını tehdit etmek demektir. Lütfen buna dikkat edelim.”
İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen denetim çalışmaları kapsamında Malatya’da görevli arkadaşlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle denetim yaptıklarını belirten Vali Baruş, “İş yeri sahiplerimizi ve vatandaşlarımızı özellikle temel kurallara riayet etmeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz. Sokakta kesinlikle maske kullanılması, mesafe kurallarına kesinlikle riayet edilmesi gerekir. Çünkü sosyal ilişkilerde mesafeyi korumadığımız zaman çok ciddi problemlerle karşı karşıya geliyoruz. Bir de vatandaşlarımızın kalabalık ortamlarda bulunmaması için polis, jandarma ekiplerimiz devamlı uyarıyorlar. İşi mecburiyet taşımayan kişiler lütfen sokağa çıkmasın. İşi vardır, görevi vardır, temel ihtiyaçları vardır bunları elbette karşılayacaklar. Ancak bunun dışında sokakta amaçsızca gezmek, kalabalık oluşturmak başka insanların sağlığını tehdit etmek demektir. Lütfen buna dikkat edelim." diye uyarılarda bulundu.
Malatya olarak kritik bir aşamadan geçildiğini hatırlatan Baruş, “Biliyorsunuz vaka sayısı arttı. Hasta sayılarımız da artıyor. Hastanelerimizde sağlık görevlilerimiz zorlanıyorlar. Her gün hastanelerin önünde 100’lerce vatandaşımız test yaptırıyor ve vatandaşlarımızın test yaptırmak amacıyla gelmesi bizi üzüyor. Bunun sebebi ise, 3 temel kurala, maske, sosyal mesafe ve temizlik-hijyen kurallarına yeterince riayet etmemek. Bunlara lütfen çok dikkat edelim. Kalabalık yerlerden aldığımız virüsü gidip aile fertlerimize, evdeki kronik hastalarımıza ve yaşlılarımıza bulaştırabiliriz. Allah (Celle Celaluhu) muhafaza onların sağlığı tehlikeye girer.” diye dikkat çekti.
“Çocuklarımızı sokağa bırakırken, çok dikkatli olalım. Çünkü gençlerde semptom göstermeyen bir virüsle karşı karşıyayız”
Çocukları sokağa bırakırken, çok dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Baruş, gençlerde semptom göstermeyen bir virüsle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti.
Baruş, “Ailelerimiz çocuklarını lütfen denetimli olarak oyun oynamalarını ve sosyal ortama karışmalarını sağlasınlar, çocuklarını sokaklarda boşu boşuna gezdirmesinler. Ailelerimiz çok dikkatli olsunlar, evlerindeki temizlik kurallara riayet etsinler, eğer bu kurallara yeteri kadar riayet etmezsek hasta sayımız her geçen gün artar. Ondan sonra bizler hastane kapılarında beklemek zorunda kalırız. Burada sağlık görevlilerimiz çok ciddi emek gösteriyorlar, alın teri döküyorlar, sağlıklarını tehlikeye atıyorlar lütfen onları da düşünelim, yine büyüklerimizi ve hastalarımızı düşünelim ve kurallara riayet edelim.” tavsiyelerinde bulundu.
“Maske konusunda ciddi bir bilinç oluştu ama sosyal mesafe konusunda sıkıntılarımız var!”
Yapılan denetimlerde maske konusunda Malatya’da ciddi bir bilinç oluştuğunu söyleyen Baruş, şöyle devam etti: “Sokaktaki insanlarımızın tamamına yakını maske takıyor. İstisnai durumlar var ama denetimdeki arkadaşlarımız gerekli uyarıları, gerekirse de yaptırımları uyguluyorlar. Ama sosyal mesafe konusunda sıkıntılarımız var. Sosyal mesafeyi korumada, özellikle toplu alanlarda, düğünlerde, cenazelerde, mevlitlerde, yemeklerde insanlar arasında en az bir buçuk metre mesafe olması lazım. Çünkü konuştuğumuz zaman ağzımızdan çıkan zerrecikler bu mesafe korunmadığı takdirde başkasına çok kolayca ulaşabiliyor. Gerek solunum yoluyla gerekse de ellerimizi yeterli şekilde yıkamazsak, temiz tutmazsak dokunduğumuz yerler vasıtasıyla diğer insanlara bulaşıyor. Sosyal mesafeye çok dikkat etmemiz lazım. Ve mümkün olduğunca kalabalık oluşturmamaya çalışmamız gerekiyor. Kurallara riayet etmezsek, sosyal hayatımız yine kısıtlanır, bununla da ekonomik, geçim hayatımız ciddi sıkıntıya girer, iş yerlerimiz kapanmaya başlar. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz. Malatya olarak hep birlikte el ele verelim, bu kritik zamanları birlikte aşalım ki, vatandaşlarımız üzülmesin, insanlarımız hayatını kaybetmesin, hastalarımız çoğalmasın.” (İLKHA)