• DOLAR 34.557
  • EURO 35.998
  • ALTIN 2991.11
  • ...
Gaziantep'te "Mahalle Salgın Denetim Kurulu" oluşturuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te salgının başladığı ilk günlerden itibaren okul müdürleri koordinatörlüğünde önce 65 yaş ve üzeri vatandaşlara hizmet vermek üzere, "Mahalle Vefa Sosyal Destek Grubu" daha sonra "Mahalle Filyasyon-Karantina Denetim Kurulu" kuruldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin alt yapı desteğiyle Gaziantep Valiliği iş birliğinde hayata geçirilen 444 06 27 numaralı Covid-19 Sağlık Destek Hattı Çağrı Merkezi için "Salgın Denetim Sistemi Tanıtımı ve Eğitimi" başlıklı program gerçekleştirildi.

Şahinbey Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Vali Davut Gül, Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hayata geçirilen 444 06 27 numaralı Covid-19 Sağlık Destek Hattı Çağrı Merkezi "Salgın Denetim Sistemi Tanıtımı ve Eğitimi" programı ile oluşturulan sistemin tüm Türkiye'de zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Olağanüstü bir dönemden geçildiğini ve bu kapsamda olağanüstü tedbirler ve çalışmalar yapıldığını dile getiren Gül, "Gaziantep'te tüm paydaşlarla birlikte altı aydır yaptığımız çalışma, mahallelerde oluşturduğumuz bu sistem, İçişleri Bakanlığımız genelgesi ile tüm Türkiye'ye zorunlu hale getirildi. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, belediyelerimizin imkânları ile toplam 150 araç kiraladık. Bu Gaziantep'e özgü bir model. Gaziantep'in dışında 150 aracı iki günde kiralayıp kamu görevlilerin hizmetine sunabilecek il çok sayılıdır." dedi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen programla kayıt dönemine geçildiğine işaret eden Gül, "Daha çok alanda olacağımız, yaptıklarımızın kayıt altında olduğu, verilerin kontrol edilerek değerlendirilebildiği bir sistem. Program ile bütün işletmelerin kayıtları sistemde olacak. Yine düğün ve benzeri organizasyonlar için verilen izinler de TC kimlik numaraları ile sorgulandığında sistem üzerinden takip edilecek. Maske ve mesafeden dolayı kişilerin aldığı cezalar da yine sistemde görülebilecek. Böylelikle takibi daha hızlı ve doğru yapabileceğiz." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde oluşturulan 444 06 27 numaralı çağrı merkezi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gül, "Burada sizlere büyük iş düşüyor. Çağrı merkezimiz karantina altında olan kişilerin hastaneye ulaşımı ya da hastaneden herhangi bir ilacının, herhangi bir kontrolünün eve gitmesi için kullanılacak araçlar. Bunun dışında da karantina da değildir ama semptomlar vardır, bu kişilerin toplu taşıma kullanmadan İl Sağlık Müdürlüğü ile koordine edilerek kişinin evinde test alma kriterleri uygunsa test alacaklar. Böylelikle enfeksiyon riskini çok aza indirmiş ve sağlık camiasının yükünü de bir nebze olsun sırtlarından almış olacağız." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Bugün bilgi ekonomisinin, bilgi teknolojisinin etkisi altında bulunan dünya, maalesef bir salgınla karşı karşıya kaldı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye salgınla mücadelede pozitif ayrıştı. Bunun en büyük nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü liderliğidir. Merkezi yönetimden çıkan kararlar çok hızlı bir şekilde işlerliğe sokulduğundan önemli bir mesafe kat ettik. Sağlık sektöründe var olan güçlü alt yapı sayesinde de birçok Avrupa ülkesinden çok daha iyi bir durumdayız. Vefa Sosyal Destek Grubu'nda yer alan gönüllü imamlar, okul müdürleri, muhtarlar ve öğretmenlerin yer aldığı bu grup bir başarı hikayesi yazıyor. Ramazanda 200 bin haneye ulaşıldı. Tek tek herkesin kapısına ulaştık ve ne yapılması gerektiğini söyledik. Şimdi ise, salgına karşı 444 06 27 numaralı Covid-19 Sağlık Destek Hattı Çağrı Merkezi'ni oluşturduk. Merkezde onlarca vatandaş çalışıyor. Sağlık il müdürümüz bu işleyişi birebir takip ediyor. Biz de Gaziantep Valiliğinin proje kapsamındaki yazılım eksiğini tamamladık. Sağlık camiasının yoğun tempoda tedavi sürecine girdiği şu dönemde salgın kapsamında yardım eli uzatıyoruz. Evde sağlık hizmetinin gerçekleşmesi için vatandaşla doğrudan koordinasyon kurup hizmet sağlıyoruz.  Böylelikle ihtiyacı karşılanmama durumu söz konusu olan vatandaşlar kurulan bu destek hattını arayarak tedavi, test veya benzeri ihtiyaçlarına yönelik eksikliklerinin giderilme talebini duyurabiliyor, gözler önüne getiriyor." diye konuştu.

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, 444 06 27 numaralı Covid-19 Sağlık Destek Hattı Çağrı Merkezi sisteminin salgın döneminde çok büyük bir ihtiyaç olduğundan bahsederek toplumun bir bilinç içerisinde herkesin birbirlerine tavsiyelerini ve uyarılarını aktarması gerektiğini söyledi.

Şahinbey Kaymakamı Tahir Şahin de sağlık destek hattı kapsamında mahalle bazında denetim birimlerinin oluşturulması için talimat verildiğini belirterek, "Valilik koordinatörlüğünde alanda filyasyon takibinin daha sağlıklı yapılmasını hedefledik. Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliğinin liderliği için şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Salgınla mücadelede alınan yeni tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kırsal mahalleler de dahil edilerek 147 mahallede belirlenen bir okul müdürünün koordinatörlüğünde o mahalledeki diğer okul müdürleri ve müdür yardımcıları, muhtarlar ve azalar din görevlileri olmak üzere toplamda şimdilik bin 395 kişiden oluşan Mahalle Salgın Denetim Merkezi ve ekipleri, pozitif ya da temaslı vaka olup, karantinaya alınan hane ve aile fertlerinin izolasyon şartlarını yerine getirip getirmediklerini her gün farklı saatlerde olmak ve günde en az iki defa olmak üzere belirtilen adrese giderek maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymak kaydıyla kişileri görebilecekleri mesafede kontrol ediyor.

Ekipler, mahallede bulunan başta maske ve sosyal mesafeye uyulması konusunda kişilerin, market, manav, fırın, kasap, berber, kuaför, kafe, pastane, tatlıcı, lokanta, internet kafe, kuruyemişçi, nalbur, zücaciye, kıraathane, park-mesire alanı, cami, pazar yeri ve benzeri yerlerin ikişerli gruplar halinde periyodik olarak ziyaret ediyor.

Ekipler, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi doğrultusunda matbu denetim formlarını da kullanarak rehberlik edici, uyarıcı ve bilinçlendirici çalışma yapılmasını sağlıyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir