• DOLAR 34.664
  • EURO 36.341
  • ALTIN 2939.312
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hayat pahalılığının da artmasıyla düşük ücretle çalışan kimi vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanırken kimileri ise kira parasını denkleştirmek için uzun mesai harcıyor. Yüksek kira artışı nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan esnaf ve vatandaşlar adeta dert yanıyor.

Kira artışının yaşattığı mağduriyeti İLKHA’ya anlatan esnaf ve vatandaşlar, hayatı olumsuz yönde etkileyen kira artışlarının önüne geçilmesini istiyor.

“İki iş birden yapıyorum”

Asgari ücretle çalışan insanların yüksek kiralardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten vatandaşlardan Ferdi Aslan, “Dükkân kiraları eskiye göre çok yüksek. Asgari ücretle çalıştığın vakit, bu şartlar altında ev kirasını mı, çocuk masrafını mı, mutfak giderlerini mi düşüneceksin? Pandemiden dolayı da işler de yoğun değil, kendi adıma konuşmam gerekirse zorluk çekiyorum. İki iş birden yapıyorum, zor geçiniyorum. Pandemiden dolayı mülkiyet sahibi bana yardımcı oldu ama komşularıma baktığım zaman üzülüyorum. Şu an ev kirası bin 200, bin 300 lira. Asgari ücretle çalışan bir insan bu şartlarda geçinemez. Esnaf ve sanatkârlar Odası, Belediye yahut Valiliğin bu konuda çare bulmasını istiyoruz.” dedi.

“Yetkililerden bir şeyler bekliyoruz”

İlde ev kiralarının çok yüksek olduğundan yakınan Hüseyin Ayhan, “Kiralık ev fiyatları haddinden fazla, çözüm olarak yetkililerden bir şeyler bekliyoruz. Benim kiram şu an bin 100 TL’dir. 800 TL kadar olması gerekirken 3 ay sonra bir zam daha alacağım. Aldığım maaş 2 bin 600 TL’dir. Bu işin içinden nasıl çıkacağım. Vicdan ve merhamet olmadığında halimiz budur. Allah herkesin yardımcısı olsun. Rabbim kiracı kardeşlerimize bir ev nasip etsin.” diye konuştu.

“Ev kiraları çok yüksek”

Ev sahiplerinin kiracılara karşı duyarlılık göstermelerini isteyen Mehmet Güneysu ise şunları söyledi:

“İlimizde ev kiraları çok yüksektir. Çalışan insanlar var, iş bulamayıp çalışamayanlar var. Mülkiyet sahipleri kiraları düşürerek yardımcı olmaları gerekir. Batman'da TOKİ'ler yapıldı, defalarca kendimizi yazdırdık ancak yetersiz kalıyorlar. Toplu Konut İdaresinin daha fazla konut yapmalarını istiyoruz. Bir buçuk sene işsiz kaldım ve buna rağmen ev sahibim kira fiyatını düşürmedi. Zam vakti geldiğinde de zam yapmaktan çekinmedi. Batman halkının bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz.”

“Dükkân kiralarına çalışıyoruz”

Yüksek iş yeri kiralarından olumsuz yönde etkilendiklerini vurgulayan esnaf Seyfettin Ergin, “Ev kiraları ile birlikte dükkân kiraları fahiş bir şekilde yüksek durumda. Esnaf olarak dükkân kiralarına çalışıyoruz. Eğer bu durum böyle devam ederse kısa sürede kepenklerimizi indireceğiz. Sayın Valimize seslenerek mülkiyet sahipleri ile görüşerek bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Coronavirus nedeniyle zaten piyasa bayağı durgundur. Esnaf olarak perişanız ve mağdur durumdayız.” ifadelerini kullandı.

“Kira fiyatı olması gerekenden 3 kat daha yüksek”

İş yeri kiralarının mağduriyet oluşturduğunu kaydeden bir diğer esnaf Hüseyin Taşkıran, “Batman’da kiralar çok yüksek durumda. Normalde olması gerekenden 3 katı daha yüksek durumda. Pandemi sürecinde herhangi bir mülkiyet sahibi kiracısına yardımcı olmuyor. Bu süreç nedeniyle mülkiyet sahipleri kiracılarından en az birkaç kira almaması gerekirken üstüne ekstradan zam yapanlar oldu. Şu an bulunduğumuz Gülistan Caddesinde minimum en az kira 5 bin ile 30 bin lira arası değişiyor. Benim kiram yok, mülkiyet sahibiyim fakat kiralar çok yüksek. Yüksek kiraların önünü almak için devlet kontrolünde olması gerekiyor. Devlet kiracıyı da mülkiyet sahibini de iyice soruşturması gerekiyor. 100 lira gösterip 5 bin lira kira alanlar var.” dedi.

“Kira fiyatları iş yeri sahiplerinin vicdanına bırakılmamalı”

İş olanaklarının az sayıda olmasına rağmen kiraların artmaya devam ettiğine dikkat çeken esnaf Muhammed Avcı da şöyle konuştu:

“Kiralar, vatandaşlarımızın geçim kaynaklarına göre çok yüksektir. İş olanakları düşük, iş imkânları zayıf olmasına rağmen kiralar artmaya devam ediyor. Piyasa şartlarına göre yüzde 10-15 yükselmesi gerekiyorken daha fazla yükseliyor. Pandemi sürecinde iş yeri sahipleri bu konuda üzerine düşeni yapmalıdırlar. Israrcı olan kiracılara az da olsa indirim yapılıyor ama ısrar etmeyene hiçbir indirim yapılmadı. Esnafların yüzde 90'ı mağdur, çoğu esnaf kepenk kapatmış durumda. Masraflar yüksek, gelir aynı. 5 yıl önceki şartlarda çalışıyorsunuz lakin geliriniz de aynı şekilde 5 yıl önceki şartlar gibi. Gider iki katına çıkmasına rağmen gelir daha da aşağılara inmekte. Bu konuda Esnaf ve Sanatkârların yapması gereken şeyler var. Kira fiyatlarını iş yeri sahibinin vicdanına bırakmaması, esnafın yanında olması gerekir. Bu konuda yetkililer bir standart getirirlerse esnaf ve vatandaşlar açısından çok daha güzel olur.(İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız