• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep Valisi Gül’den immün plazma tedavisi için kan bağışı çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Dünyanın ana gündemini uzun bir süredir meşgul eden Coronavirus (Covid-19) salgınına yönelik tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alan immün plazma tedavisi için 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Vali Davut Gül, Coronavirus) Covid-19 salgınına karşı etkili tedavi yöntemleri arasında yer alan immün plazma tedavisi için kan bağışı çağrısında bulundu.

Bu süreçte herkese önemli görevler düştüğüne işaret eden Gül, tüm kurumlar tarafından, plazma tedavisi için, kan bağışında bulunulmasının iyi anlatılması gerektiğine işaret ederek hastalıktan kurtulanları plazma bağışında bulunmaya davet etti.

Herkesin başına gelebilecek bir hastalıktan bahsettiklerini ifade eden Gül, “İyileşenleri tekrardan hasta etme ihtimali olan bir salgınla karşı karşıyayız. Verilen her plazma bizim bağışıklığımızı daha da güçlendiriyor. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle pandemi sürecinde 15 milyon maske dağıttık. Hiçbir şehirde olmayan 150 araç kapasiteli evde sağlık hizmetine başlandı. Bunun yanı sıra hizmet sektöründe yer alan işletmelerin salgında nelere dikkat etmesi hususunda eğitimler yapıldı. Sertifikalar verildi. Şimdi de başka bir şey yapmamız lazım. Binlerce hastamız iyileşti. Ancak iyileşenlerin hasta vatandaşlarımızı salgından kurtarabilmesi için kan bağışı yapması gerekiyor. Bu bizim şehri, ülkeyi korumak anlamında insani bir görevimizdir.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de küresel bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde diğer ülkelerden pozitif ayrıştık. Onun güçlü liderliği, sağlık alt yapımız, sosyal güvenlik çatısı bizleri bu günlere kadar getirdi. Genel ile yerel arasındaki koordinasyon, merkezi yönetimin yayınladığı genelgelerin hızlı bir şekilde vücut bulması bizleri salgın sürecinde başarılı bir noktaya getirdi. Bizim medeniyetimiz yaşatan bir medeniyettir. Bugün salgından kurtulan ağabeylerimiz aramızdaysa plazma bağışları sayesindedir. Devlet ve bilim kurulu gereğini yapıyor. Ama şehir olarak bizim çok hızlı düşük risk gurubunda başladığımız süreci tamamlamamız lazım. Okullar açılmadan bu illetten kurtulmalıyız. 2 milyon bize emanet. Dolayısıyla bizim kan bekleyen herkese borcumuz var. İnsani olarak yapmamız gereken ne ise yapmalıyız. Bir kan bağışçısı kardeşiniz olarak 2 milyon insanımızı kan bağışına davet ediyorum. Bu kampanyayı çok önemli buluyoruz. 6 defa herkes kendi plazmasını verebiliyor. Herkes bu hassasiyeti gösterirse yoğun bakımda hastamız kalmayacak. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ettiğimiz zaman yeniden hasta olma ihtimalimiz ortadan kalkacak.” diye konuştu.

Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar da insanlık olarak insanlığın küresel bir salgınla karşı karşıya olduğunu anımsatarak yardım anlayışının dini bir zorunluluk olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Tiryaki, ise Çin’de başlayan salgının yaşadığı süreçler ve küresel bir krize dönüşmesindeki etmenlere vurgu yaparak tedavi yöntemleri arasında öne çıkan plazma bağışı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Coronavirus tanısı konularak Kızılay’dan plazma tedavisi görüp eski sağlığına kavuşan 75 yaşındaki Reşat Soydemir, “Bugün eğer halen hayattaysam bu almış olduğum plazma sayesindedir. Tedavi sürecimde uygulanan ilaç tedavilerinin yetersiz kalması sonucu 3 defa aldığım plazma tedavisi beni iyileştirdi. Hastalığın bir düğünde bulaştı. Benimle beraber birçok insana bulaştı. Çok ciddi beslenme zorlukları yaşadığım. Hastalığımın son zamanlarında mama ile beslendim.” ifadelerini kullandı.

Halen hastanede olup plazma tedavisi gören Akif Kılıç’ın kız kardeşi Fazilet Kılıç da plazma tedavisinin önemine işaret ederek, “Ağabeyim çok genç yaşta bütün tedbirleri almasına rağmen salgına yakalandı. 18 gündür hastanede yatıyor. Plazma tedavisi ise iç organların yaşamsal faaliyetlerini giderek kaybetmesi sonucu gerçekleşti. Birinci plazma ve ikinci plazma yeterli olmadı. 3’üncü plazmayı almak zorunda kaldı. Bu kapsamda bağış oranının da yüksek olması hastanın hayata tutunabilmesi için çok önemli.” diye konuştu.

Plazma bağışında bulunan Şehitkamil AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz ise, hastalığı atlatan birisi olduğunu anımsatarak, “Bunun zorluklarını, nasıl olduğunu çok iyi bilen birisiyim. Süreçte kendi derdinizi unutuyorsunuz. Kimlere zarar verdim diye düşünüyorsunuz. Sağlık çalışanlarımızın desteği ile bu hastalığı atlattım. Rabbim hastalığı yaşayan herkese acil şifalar versin. Plazma bağışı ile ilgili geçen hafta Kızılay’a gittik. Vücudumuzun antikor ürettiğini öğrendik. Bu nedenle 10 günde bir plazma bağışımı yapacağım.” dedi.

Kampanya kapsamında son 3-4 aydır düzenli plazma bağışları alımında kullanılan Kızılay’a ait mevcut mobil kan alma aracında yapılacak ek düzenlemelerle plazma alım cihaz sayısı artırılacak. Mobil kan aracı iş yerinden ayrılamayan çalışanlardan iş yerlerinde toplu bağış alınabilmesi için büyük kolaylık sağlayacak. Covid-19 tanısı konularak uygulanan tedavinin ardından sağlığına kavuşan hastaların plazma tedavisi ve bağışı konusunda hem kendi doktorları tarafından hem de Kızılay ekipleri tarafından bilgilendirilecek. İyileşen tüm bağışçıların verecekleri 1 plazma sayesinde 2 hasta yaşama tutunabilecek. Öte yandan kampanya çerçevesinde kurulması planlanan İmmün Plazma Bağış Merkezi çalışmaları da hızla devam ettirilirken merkezin hizmete alınmasıyla plazma bağışında bulunacak donörlerin plazma alım işlemlerinin daha sağlıklı yapılması için özel bir alan oluşturulmuş olacak. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir