• DOLAR 32.45
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2439.955
  • ...
Bilim Kurulu Üyesi: Birçok alanda kısıtlamalar geri gelebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde 21 milyondan fazla insana bulaşan ve 771 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, ülkemizde de 248 bin 117 kişiye bulaşmış ve 5 bin 955 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş durumda.

Ayrıca ülkemizde günlük koronavirüs vaka sayılarında son 2 haftadır bir artış söz konusu. Uzun süre 3 haneli sayılarda ilerleyen günlük koronavirüs vaka sayısı, ağustos ayı itibariyle tekrar dört hanelere çıkmış durumda. Üstelik vaka artış hızına bağlı olarak tekrar kısıtlamaların gelebileceği konuşuluyor.

"Sadece okullar değil birçok alanda kısıtlamalar söz konusu olabilir"

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Her şey vaka artış hızımıza bağlı. Okulla ilgili karar, vaka artış hızı olduğu zaman zaten olayın rengi değişecek. Sadece okullar değil birçok alanda kısıtlamalara gitme söz konusu olabilir" dedi. Taşova, ek önlem olarak sosyal mesafenin korunmasına ilaveten daha az çocuğun okullarda olmasının daha iyi yönetilebilirlik açısından önemli olduğunu söyledi.

Okullarda her yaş grubuna özel olarak koronavirüsün sebep olduğu COVID-19'dan nasıl korunabileceğine dair özel eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Taşova, "Özellikle kreş ve ilkokul grubu için gerçekten öğrenmeye açıklar. 3 yaş altında maskenin sürekli takılması gibi uyum sıkıntısı olabiliyor. Ama ağaç yaş iken eğilir. Eğitim için de en uygun zaman. Daha başka sağlık durumları için de geçerli, mutlaka yaş grubuna özel eğitimler verilebilir. Görseller kullanılabilir. Bilgisayardan ya da ekrandan seyrettirilebilir. Bu dönem içerisinde çevremizde baktığımızda 3- 4 yaşlarındaki çocuklara dışarı çıkalım denildiğinde 'yok, virüs var' şeklinde algılarının son derece açık olduğunu görüyoruz" dedi.

Velilere de tavsiyelerde ve uyarılarda bulunan Taşova, çocukta kuru öksürük, ateş, halsizlik, koku ve tat almada sıkıntı gibi bulgular varsa çocuğun okula götürülmemesi gerektiğini ve bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Taşova, "Çocuklar okuldan eve döndüklerinde ise mümkün olduğunca riskli grup ve yaşlılarla bir araya gelmemesini, geliyor ise riskli kişi ya da yaşlının maske ile torunu ya da çocuğu ile bir arada olması, el hijyenine dikkat etmesi, odayı havalandırma en temel önlemler" şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir