Anavatanında "Antep fıstığı" mesaisi
Gaziantep'te önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ederken, baklavalık "boz iç fıstık" hazırlayan entegre tesisleri, sezonun en hareketli günlerini geçiriyor.
Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen ve baklava başta olmak üzere birçok alanda kullanılan Antep fıstığı, hasat sürecinin ardından fabrikalarda işlendikten sonra tezgâhlardaki yerini alıyor.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te, fıstık hasadı devam ediyor. Yüksek getirisiyle son dönemlerde üreticinin büyük rağbet gösterdiği, başta Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştirilen Antep fıstığı; baklavadan yöresel yemeklere, çerezden tatlıya kadar hemen her alanda mutfakların değişmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Gastronomi şehri Gaziantep'te, fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede "yeşil altın" olarak da nitelendirilen Antep fıstığı, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Kentte baklavalık boz iç Antep fıstığı hazırlayan entegre tesisleri ise yoğun bir tempo ile siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor.
Sabahın erken saatlerinde işe koyulan ve akşam saatlerine kadar fıstık toplayan işçiler, sıcak hava ve fıstık sakızı çalışmaları zorlaştırsa da imece usulüyle yapılan çalışma çiftçiyi rahatlatıyor.
Çiftçiler ile birlikte hummalı bir çalışma içerisine giren fıstık işletme tesisleri de çiftçilerin ürünlerini doğal ortamda ve entegre tesislerinde kabuğundan ayırıp kavlak haline getirerek hazırlıyorlar.
Kavlak haline getirilen fıstıklar, tesislerde çalışan işçiler tarafından geniş alanlara serilerek 24-30 saat arası güneşte kurutulduktan sonra çiftçiye teslim ediliyor.
35 yıldır fıstık işletmeciliği yapan Yusuf Kaya, Antep fıstığının hasat dönemi başladığından dolayı yaklaşık bir aydır hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.
"Bu sene rekolte yüksek olduğundan işlerimiz bayağı yoğun geçiyor"
Antep fıstığı sezonu başladığından bu yana yoğun bir tempo ile çalıştıklarını belirten Kaya, "Temmuz ayının ortasında sezonumuz başlar, ekim ayının ortasına kadar devam eder. Bu süreçte de yoğun bir tempo ile çalışırız. Bu sene rekolte yüksek olduğundan işlerimiz bayağı yoğun geçiyor. Gerektiğinde 24 saat 3 vardiya şeklinde çalışıyoruz. Şu anda bize işletilmek için getirilen fıstık, baklava ve diğer tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Çiftçiden getirilen fıstığı kavlattıktan sonra 3 gün boyunca güneş altında bekletiyoruz. Aflatoksin olayından dolayı güneşte fıstığın iyi kuruması gerekiyor. Kuruduktan sonra esnaf ve çiftçi gelip ürününü götürüyor. Kimisi satıyor kimisi de ambarda bekletiyor." dedi.
"Yoğunlukla baklavada kullanılan fıstığın üretimini yapıyoruz"
Antep fıstığı hasat sezonunun hummalı bir şekilde devam ettiğini, baklavalık "boz iç fıstık" ve "çerezlik fıstık" hazırlayan entegre tesislerinin de sezonun en hareketli günlerini geçirdiğini belirten Kaya, "Şu anda yoğunluk olarak baklavada kullanılan fıstığın üretimini yapıyoruz. Şu anda baklavada kullanılan fıstığın hasadı yapılıyor, birkaç hafta sonra da çerezlik 'kırmızı ben' dediğimiz fıstığın hasadı yapılır. 'Kırmızı ben' fıstığını da aynı işlemlerden geçiriyoruz. Bu fıstıklar da genellikle çerezlik olarak kullanılıyor. Fıstıklar burada kuruduktan sonra çıtlatıyoruz. Çıtlattıktan sonra da tuzlu olarak kavuruyoruz, yurt dışı ve yurt içindeki müşterilerimize gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
Hasat ettiği Antep fıstığını baklavalık fıstık olarak hazırlamak için tesise getirdiğini belirten Hasan Kaplan da ürünün bu yıl fazla olduğunu ancak geçen yılki kadar para etmediğini ifade etti.
"Antep fıstığının sahibi yoktur"
Antep fıstığına sahip çıkılmasını isteyen Kaplan, "Geçen sene baklavalık Antep fıstığının kilosu 170-180 TL civarındayken bu sene 120 TL'den satılıyor. Antep fıstığının sahibi yoktur. Gaziantep'in vekillerine sesleniyorum; Antep fıstığı çok ucuz ve kabak çekirdeğinden ucuz gidiyor. Bunun için bir önlem almalarını rica ediyorum. Antep fıstığı için büyük zahmetler çekiyoruz. Antep fıstığı çiftçinin elinden ucuz alınıyor. Çiftçiden ucuz alınan fıstıklar stok ediliyor. Bütün çiftçi kardeşlerime de sesleniyorum; ürününüzü talan etmeyin. Şu an Antep fıstığı çok ucuz satılıyor ve bunun için hesabınızı yapın." şeklinde konuştu. (İLKHA)