• DOLAR 34.589
  • EURO 36.236
  • ALTIN 2994.235
  • ...
Gaziantep'te üretilen bakırlar dünyaya pazarlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bakır eşya kullanımının azalması üzerine kentteki bakır ustaları, sektörden çekilmek yerine hediyelik bakır eşya üretimine yönelerek kendilerine yeni bir gelir kapısı açmayı başarırken bakır ustaları, her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte bir dönem kaybolmaya yüz tutan bakırcılık mesleğini, yaptıkları yeni model ve tasarımlarla yeniden canlandırıyor.

Emektar bakır ustalarının ürettiği tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler ve diğer ürünler çeşitli motiflerle süslenerek Türkiye'nin yanı sıra Irak, İran, Suriye gibi bölge ülkeler başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Bakır işlemeciliğinin önemli merkezlerinden Gaziantep'te sanata olan ilgi de artıyor. Daha önceki yıllarda sadece bakırdan mutfak eşyası üretimi yapan kentteki bakır ustaları, son yıllarda yaptıkları farklı modellerle bakıra olan ilgiyi artırdılar.

Gaziantep'te talebin ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, son dönemde bakır ustaları tarafından üretilen yeni ürünlerle tekrar rağbet görmeye başladı.

Bakırcılık mesleğinin, bakırdan mutfak ve hediyelik eşyalara artan ilgi ile birlikte tekrar eski canlılığını yaşamaya başladığını belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, son olarak bakırdan su matarası üretimi yapmaya başladıklarını söyledi.

Tarihi el sanatlarının gelişmesi ve tanıtılması için yaptıkları projelerle esnafa destek olduklarını ifade eden Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, Gaziantep'ten Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her köşesine hediyelik bakır ihracatı yapmaya başladıklarını söyledi.

"Yerli ve yabancı turistler bakıra rağbet ediyor"

Gaziantep'te üretilen bakır eşyaların büyük bir ilgi gördüğünü belirten Açık, "Gaziantep bakırcılığı ve bakır işlemeciliği yerli ve yabancı turistlere hitap ediyor. Gaziantep'e ne kadar yerli ve yabancı turist gelirse o kadar işler açılıyor, bunun için Gaziantep'e turist çekmemiz gerekiyor. İşimiz yeni model çıkartmaktır. Zaten müşterinin isteğine göre çalışıyoruz. Bunun için de Gaziantep'te bu dönemi aşmamız lazım. Herkese Gaziantep'in güvenilir olduğunu anlatmamız lazım." dedi.

"Bakıra kültürümüzü yansıtıyoruz"

Bakır işlemeciliğiyle tarihe ışık tuttuklarını belirten Açık, "Gaziantep'teki bakırcılığa yalnız bakır olarak baktığımızı sanmayın, tarihimizi ve kültürümüzü canlandırıyoruz. Bakırın üstüne Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işliyoruz. Bunun için Gaziantep'in güvenilir bir il olduğunu durmadan anlatalım. Zaten Gaziantep'e gelen bir daha çıkmak istemiyor. Gaziantep'e 2-3 gününü ayıranlar, bu süreyi uzatıyor ve bu süreyi bir hafta ile 10 güne çıkartıyorlar. Biz mutfaklarda bakıra döndük. Yerli ve yabancı turistler bakıra çok rağbet gösteriyor, Gaziantep'e turistleri çekmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Ürünlerimizin yüzde 70'ini Avrupa'ya gönderiyoruz"

Bakır eşyaların Avrupa ülkelerinde ilgi gördüğünü belirten Açık, şu şekilde konuştu:

Gaziantep'te ürettiğimiz ürünlerin çoğu ihraç ediliyor. Ürünlerimizi Japonya'dan Çin'e, Amerika'dan Avrupa ülkelerine ve dünyanın her yerine gönderiyoruz. Hollanda'ya bakırdan su matarası yaptık.  İran ve Irak'a bakır veriyoruz. Sınır kapıları açıldığı zaman daha çok ürün göndereceğiz. İran'a yıllarca bakır sattık. Çin'e bile ürün sattık, satıyoruz. Bunun için de durmadan yeni model yapıyoruz. Çünkü model ürünleri satılıyor.

"Sürekli yeni modeller üretiyoruz"

Ürünlerinin rağbet gördüğünü kaydeden Açık, "Rağbet görmeyen modeli zaten yapmayız. 500 çeşit ürün üretiyoruz. Her ürünün bir alıcısı var. İmalatçı olduğumuzdan dolayı imalatçı talebe göre ürün üretir. Yaptığımız ürünler talep görüyor ve satılıyor. Müşterinin isteğine göre ürün yaptığımızdan dolayı da bütün ürünlerimiz ayrı ayrı ülkelere gönderiliyor. Her ürünün kendine göre müşterisi var. Ürettiğimiz bütün ürünler satılıyor." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir