• DOLAR 32.442
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2443.223
  • ...
Vali Baruş, vaka sayılarının arttığı Malatya’da yeni alınan tedbirleri açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Vali Aydın Baruş, açık ve kapalı düğün salonlarında yapılan düğünlerin aynı gün içerisinde saat 10.00 ile 23.00 saatleri arasında en fazla 2 saat sürecek şekilde yapılmasına, 2 düğün arasında en az 2 saat bırakılmasına ve personel ve çalışanlar dahil 4 metre kareye bir kişiden fazla misafir alınmamasına karar verildiğini söyledi.

Malatya Valiliğinde yapılan haftalık pandemi değerlendirme toplantısının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Baruş, düğün törenlerinde oluşan kalabalıkların kontrol edilememesi, sosyal mesafe ve maske kuralının ihlal edilmesi, düğün, sünnet düğünü ve mevlit gibi benzeri organizasyonlarda yemek verilmesi ve ikramda bulunulması ile ilgili Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında İl Pandemi Kurulu tarafından bazı kararların alındığını belirtti.

“Düğünler en fazla 2 saat sürecek ve daha sonra yapılacak düğünle arasında en az 2 saatlik bir süre olacak”

Vali Baruş, "Açık va kapalı düğün salonlarında yapılan düğünlerin aynı gün içerisinde saat 10:00 ile 23:00 saatleri arasında en fazle 2 saat sürecek şekilde yapılmasına, 2 düğün arasında en az 2 saat bırakmasına, personel ve çalışanlar dahil 4 metre kareye bir kişiden fazle misafir alınmamasına karar verilmiştirSokak ve mahalle aralarında yapılan düğünlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilmediği tespit edilmesi, söz konusu düğünlerin kolluğun kontrolü dışında yapılması nedeniyle denetlenmesinin mümkün olmaması, emniyet ya da jandarmaya bildirimde bulunmaksızın açık ve kapalı alanlarda düğün nişan kına ve benzeri organizasyonların yapılmasının yasaklanmasına, emniyet veya jandarmaya yapılacak bildirimlerde düğünün başlama bitiş saatlerinin mutlaka belirtilmesine, düğün, sünnet düğünü ve mevlit gibi benzeri organizasyonlarda yemek verilmesi ve ikramda bulunmasının uzun süre bir arada kalmaya, maske takmamaya, sosyal mesafeyi gözetememeye neden olacak koşulları oluşturması nedeniyle yemek ve her türlü ikramın yapılmasına müsaade edilmemesine karar verilmiştir.” açıklamasında bulundu.

“Çay ocakları, kahvehaneler, lokanta, kafe ve umuma açık tesislerde kullanılan bardak, tabak ve diğer araçların mutlaka deterjan kullanılarak temizlenecek”

Faaliyetlerine izin verilen çay ocakları ve kahvehanelerde çay ikramında bulunan bardakların temizliğinin mutlaka deterjanla yapılmasının uygun olacağını değerlendirildiğini belirten Baruş, “Lokanta, kafe ve umuma açık tesislerde kullanılan bardak, tabak ve diğer araçların mutlaka deterjan kullanılarak temizliğinin uygun olacağı, kapalı mekanlarda hastalığın yayılımı daha hızlı olduğundan kapalı alanlardaki çalışma ortamlarında mutlaka maske kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.” dedi.

“Hastalık gençlerde ve çocuklarda belirtisiz seyrediyor, yaşlı ve kronik hastaların bulunduğu evlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi kanaatine varıldı”

Hastalığın özellikle gençlerde ve çocuklarda belirtisiz seyrettiğine dikkat çeken Baruş, yaşlı ve kronik hastalarla aynı evde yaşayan gençlerin, çocukların ile diğer aile fertlerinin kendilerini pozitif kabul edip maske ve sosyal mesafe kurallarına ev içinde de riayet etmelerinin yerinde olacağı kanaatine varıldığını söyledi.

“Maske, sosyal mesafe ve temizliğe riayet ettiğimiz ölçüde hastalıkla mücadelede başarılı olabiliriz. Her ihmalin neticesine hep birlikte katlanacağımızı unutmayalım.”

Baruş, “Valiliğimizde Kurban Bayramından önce ilimizdeki son 2 günlük vaka sayısının yüzü geçtiği yapılan açıklama ile sağlık bakanlığının verilerinin çelişki oluşturduğu yönünde yayın ve basın haber ve değerlendirmeler yer almıştır. Valiliğimizce açıklanan vaka sayısı o gün sonuçlanan testlerdeki pozitif çıkan test sayısını ifade etmekte olup, pozitif olarak değerlendirilen testler içerisinde daha önce tedavi gören pozitif hastaların kontrol testlerinin de bulunması nedeniyle pozitif hasta sayısının bu rakamların daha altında olduğu anlaşılmıştır. Ancak vaka sayısı ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamak gerektiğini unutmamamız gerekir. Maske, sosyal mesafe ve temizlik hastalıkla mücadele de temel kurallardır. Bu kurallara riayet ettiğimiz ölçüde hastalıkla mücadelede başarılı olabiliriz. Kurallara uymada gösterdiğimiz her ihmalin neticesine hep birlikte katlanacağımızı unutmayalım.” diye dikkat çekti. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir