• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
Kürt Dili ve Edebiyatı Yüksek lisans programına yabancı ilgisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Duhok Üniversitesi`nden 8 öğrencinin Kürt Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programına kayıt yaptırdığını bildirdi.

Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Irak Kürdistan Bölgesindeki üniversitelerinden aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 8 kişilik bir ekip Kürt dili ve Edebiyatı Bölümünde tezli yüksek lisans için kendilerine başvurduğunu ifade ederek üniversitelerinin `dünya üniversitesi olma` yolunda doğru yolda olduğunu söyledi.

Öğrencilerin bugün girdikleri bilim sınavında başarı gösterip kesin kayıt yapmaya hak kazandığını anlatan Yıldırım, ``Bu ekip üniversitemiz ile Irak Kürdistan`ındaki üniversiteleri arasında bir köprü olacak. İki üniversite tecrübe ve bilgi aktarmada fahri elçilik yapacaklardır`` dedi.

Kürdoloji biriminin sahip olduğu 14 kişilik öğretim elemanı kadrosuyla üniversiteye büyük katkı sağladığını belirten Yıldırım, ``Çıkarılan yayın ve eserlerle yürütülen Kürt Dili ve Edebiyatı lisans eğitimiyle 600 kişiye yakın aday üzerinden gerçekleştirilen tezsiz ve tezli yüksek lisans programıyla her geçen gün biraz daha güçleniyoruz. Üniversitemiz bu güçlü faaliyetleriyle sadece yurt içinden değil yurt dışında da büyük teveccüh görmektedir`` diye konuştu.

Kayıt yaptıran Bengin Koçer adlı öğrenci Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji biriminin Irak`ın kuzeyinde yakından takip edildiğini ve önemsendiğini belirterek kayıt yaptırmaktan mutlu olduğunu kaydetti.

Nergiz Mohemed ise Mardin Artuklu Üniversitesi`nin faaliyetlerine hayran kaldığını belirterek, master yapmak için teşvik edildiklerini ve son derece mutlu olduğunu söyledi. Mohemed, Mardin Artuklu Üniversitesini özellikle seçtiğini belirterek, Türkiye`de Kürtçenin gelişmesine katkı sağlamak istediğini söyledi.

Havin Salih de Kürtçe Yüksek Lisans için girdikleri sınavda zorluk çekmediklerini ancak üniversitede kullanılan dilin Latince olmasından dolayı başlangıç sürecinde bir zorlanacaklarını söyledi. Salih, Mardin`e gelmekten mutlu olduğunu söyleyerek doktora eğitimini de burada yapmak istediğini belirtti.

Mardin`de eğitim görecek Iraklı öğrenciler haftanın iki günü Irak`tan Türkiye`ye gelip üniversitede ders görecekler. Prof. Dr. Kadri Yıldırım öğrenciler için isteklerin göz önünde bulundurularak bir ders programının hazırlanacağını sözlerine ekledi. (Mehmet Arasan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir