• DOLAR 34.576
  • EURO 36.084
  • ALTIN 3010.175
  • ...
Eğitimci Sütçü’den, üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Üniversite adaylarına 7-14 Ağustos’ta yapılacak tercihlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Sütçü, öğrencilerin tercih edecekleri üniversitenin ve mesleğin kendi karakterlerine, mizaçlarına ve yeteneklerine uygun olması gerektiğini söyledi.

 

Sütçü, “Bilindiği üzere zorlu bir senelik maratonun sonuna gelmiş bulunmaktayız. Özellikle öğrencilerimiz, aileleri ile birlikte çok fazla sıkıntı ve zahmet çektiler ve bir sınava girdiler. Şu an tercih sürecindeyiz, bu konuda birçok tavsiyelerde bulunulmuş, öğrencilerimiz uzmanların görüşlerine başvurmuşlar destek almışlardır. Biz de tercihlerin bitmesine çok az zaman kala tavsiyelerde bulunmak istedik.” dedi.

“Tercihler yeteneklerine uygun olması gerekir”

Öğrencilerin kimsenin baskısı altında kalmadan tavsiyelere de uyarak tercihlerini yapması gerektiğini vurgulayan Sütçü, “Öncelikle öğrencilerimizin tercih sürecinde dikkat etmeleri gereken hususların başında tercih edecekleri üniversitenin ve mesleğin kendi karakterlerine, kendi mizaçlarına ve yeteneklerine uygun olması gerekmektedir. Yaygın bir sorun haline gelen, öğrencilerimizin bir ya da iki yıl hazırlanıp, istediğini elde edemediği vakit çevre baskısından veya aynı maratonu ve hazırlığı gözüne kestiremediğinden, bir an önce tercih yapıp kurtulmak veyahut uzaklaşmak derdine düşmektedirler, bu kesinlikle çok yanlış bir durumdur.” diye konuştu.

“Bilinçsizce, anlık ve fevri duygularla verilmiş tercihlerimiz bize ömür boyu sıkıntı yaşatabilir”

“Sineğin ısırmasından kaçarken, yılanın ısırmasına yakalanmamalıyız” diyen Sütçü, şöyle devam etti: “Bir sene erteleyeceğiz, bir senelik zahmet bizi ömür boyu çekeceğimizin zahmetten kurtarabilir. Bilinçsizce, anlık ve fevri duygularla verilmiş tercihlerimiz bize ömür boyu sıkıntı yaşatabilir. Bu konuda öğrencilerimizin oldukça hassas olmaları gerektiğini düşünüyorum. Tabi tercihler yapılırken sıralamaya da dikkat edilmeli ve bu sıralamanın özellikle yüzde 50 yukarıdan başlayıp yüzde 50 aşağıya kadar geniş yelpazeli bir tercih olması gerekir. Çünkü 24 tercih yapma hakları vardır öğrencilerimizin. Puanına veya sıralamasına güvenip tercih haklarını sınırlı tutmasınlar, elbette yine istedikleri bölümleri verip yelpazeyi geniş tutarlarsa, öğrencilerimizin bir yılının heba olmaması konusunda faydalı olacaktır.”

Sütçü, öğrencilerin tercih noktasında özellikle rehber hocalarının, öğretmenlerin, uzmanların ve ebeveynlerinin görüşlerini dikkate almaları, tamamen kendi duygularıyla hareket etmemeleri ve büyüklerinin görüşlerini de yabana atmamaları, onların tecrübelerinden istifade etmelerinin kendileri için çok yararlı olacağını kaydetti.

“Hedef önceden belirlenmiş olmalı”

Öğrencilerin kararsızlığa düşmemesi gerektiğine dikkat çeken Sütçü, “Sınavdan umduğu puanı alamayan öğrencilerimiz de çok fazla, biz bu öğrencilerimize şunu söylemek istiyoruz; sınav dünyanın sonu değildir veya dünya bu sınavdan ibaret değildir. Elbette bu sınav da hayatın bir parçasıdır. Bir sene kayıp gibi görülebilir bazen ama bazen de bir sene çok bereketli bir ömrün kapısını açacak bir anahtar hükmüne geçebiliyor. Bazı tohumlar vardır atarsın toprağa hemen boy verir ama bazı tohumlar da hemen boy vermez. Bir süre beklersin daha sonra boy verir. Çokta stres yapıp kararsızlığa düşüp bocalamamak ve bu hedeflerin önceden belirlenmiş olması gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Hangi bölümlerin geleceği parlak bunu çok iyi okumak gerekiyor”

Doğru tercihin yapılması için ihtiyaç duyulan bölümlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Sütçü, son olarak şunları söyledi:

“Hala tercihlerini yapmamış olan, yahut tercihlerinde değişikliğe gitmek isteyen öğrencilerimizin şunu iyi okumaları gerekir; zaman neyi gerektiriyor. Önümüzdeki yıllar, dünyanın gidişatı ve seyri hangi bölümleri revaçta tutuyor, hangi bölümlerin geleceği parlak bunu çok iyi okumak, çok iyi incelemek gerekiyor. Çünkü 4-5 yıl üniversite okuyup işe girememe durumu söz konusu. Bu yüzden zamanın ve dünyanın gidişatını iyi okuyabilen ve bu doğrultuda tercih yapan öğrencilerin kısa sürede hayata atıldıklarını ve mutlu olduklarını görebiliyoruz. Buradan tüm öğrencilere hayırlı sonuçlar diliyorum. İnşallah emekleri zayi olmaz, istedikleri bölümlere giderler. Kalan öğrencilerimiz için de bir senelik maratonun verimli geçmesini ve istedikleri bölümlere yerleşmelerini temenni ediyorum.”(İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir