• DOLAR 32.343
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2240.81
  • ...
​Gaziantep'te yılda yaklaşık 200 milyon çift terlik üretiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tekstil ve halı başta olmak üzere gıda sektörünün ön plana çıktığı Gaziantep, ayakkabı ile birlikte terlik üretiminde de iddialı. Kent genelinde yaklaşık 400 civarındaki fabrikada 30 bin kişi günde ortalama 50 bin, yılda ise 200 milyon çift terlik üretimi yapıyor.

Terlik üretiminde Türkiye'de söz sahibi illerin başında gelen Gaziantep'te terlik üreticileri, ürettikleri terlikleri dünyanın dört bir yanına ihracat ediyor.

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin ayakkabıda olduğu gibi terlik sektöründe lokomotif illerden birisi olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaret merkezi konumundaki Gaziantep'te onlarca yıldır önemli geçim kaynakları arasında yer alan terlik sektörünün kentin en önemli sektörleri arasında yer aldığını belirten İnce, ayakkabı da olduğu gibi terlikte de kendi markalarını oluşturmak istediklerini ifade etti.

Ayakkabı ve terlik üretiminde kentin önemli bir konumda bulunduğunu söyleyen İnce, Gaziantep'te üretilen terliklerin Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında ilgi gördüğünü belirtti.

Terlikte Coronavirus (Covid-19) salgınına rağmen haziran ve temmuz ayı ihracatında Türkiye tarihinin rekorunu kırdıklarını belirten İnce, deri ayakkabıda yüzde 20, tekstil ve plastik spor ayakkabıda yüzde 25, terlik üretiminde yüzde 30’luk ihracat artışı gerçekleştirildiğini anımsattı.

"Terlikte ihracat oranımızı yüzde 30 arttı"

Kentteki terlik üreticilerinin, tüm dünyada etkisini gösteren ve sosyal hayat ile ekonomiyi alt üst eden Covid-19 salgınına rağmen ayakta kalmayı başardığına dikkat çeken İnce, "Yaklaşık 400 tane terlik imalatımız içerisinde 55 tane heyecanlı, risk alan, bu pandemi döneminde tüm sorumluluğu üzerine alıp, memlekete katma değer sağlayan, istihdamı koruyan ve ihracatı geliştirmek için mücadele eden üreticilerimi kutluyorum. Bu firmalarımız geçen yılın haziran ayına göre terlikte ihracat oranımızı yüzde 30 artırmıştır. Hem devletin vergi kayıplarında hem istihdamın korunmasında büyük bir önem arz etmektedir hem de çalışmayan işletmelerimize heyecan vermiştir. Bundan dolayı sektörümüzde çalışan, üreten heyecanlı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum." dedi.

"Geçen sene 172 milyon çift ürün ürettik"

Her yıl artan üretimlerinin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini belirten İnce, "Gaziantep terlik sektörü olarak kapasitemizin yüzde 40 oranında çalışmaktayız. İçinde bulunduğumuz durum inşallah bir an önce düzelir ve tekrar eski günlerimize döneriz. Geçen sene resmi rakamlara göre 172 milyon çift ürün ürettik. Türkiye pazarında ve özellikle Ortadoğu, Türki Cumhuriyeti, Afrika ve Avrupa pazarında Gaziantep markası altında iyi bir yer edindik. Made in Türkiye markasıyla Gaziantep terliğinin tüm dünyada alıcısı var. Bu da bizi mutlu etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kendi markamızı üreten konuma geçmek zorundayız"

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak ayakkabı ve terlikte kendi markalarını oluşturmak istediklerini belirten İnce, "Markasını ön plana çıkaran projelere destek vermeye devam edeceğiz. Çünkü biz artık fasonculuktan kendi markamızı üreten konuma geçmek zorundayız. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası’nın işbirliği ve ortak akıl ile Körkün Sanayi bölgesinde bir milyon 200 metrekare alan üzerine ayakkabı organize ve ihtisas sanayi bölgesinde inşallah projesini hazırladık. Tarım ve Orman Bakanlığından kararın çıkmasını bekliyoruz. Bu organize bölgesinin temelini atıp Gaziantep’i dünyada rekabet ortamını sağlayacak, yeni bir imalat üretim merkezi kuracağız. Böylece tüm dünya pazarında daha rekabetçi şartlarda daha iyi hizmet vereceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"Gaziantep en doğru ve en güzel ürünü üreterek dünya pazarında yer aldı"

Kentte büyük bir aile, çalışan, üreten ve hayal gücünü zorlayan bir meslek grubu olduklarını aktaran İnce, şunları söyledi.

3 yıl önce göreve geldikten sonra sektörü çok iyi bir şekilde analiz ettik. Yurt dışında 15 ülkenin ticari ateşeleri ile temas kurarak ihracatı geliştirme noktasında hazırlıklarımızı yaptık. Bu 15 ülkeden Gaziantep'e profesyonel alım heyetleri getirdik. Yine GAPSHOES Türkiye'nin en büyük ikinci fuarı ve Ortadoğu'nun en büyük fuarını düzenleyerek fuarımızda profesyonel alıcıları ağırladık. Odamız üyesi işletmelerin yurtdışı müşterilerinin ulaşım ve konaklama giderlerini karşılayarak onların Gaziantep'e gelmelerini sağladık. Bunun neticesinde de Gaziantep en doğru en güzel ürünü üreterek bu pazarlarda kendine yer edindi. Hem üretim hem kilogram hem de adet bazında ihracat rekorumuzu kırdık. Bundan dolayı mutluyuz.

"Pandemi sürecinde terliğe ilgi arttı"

Salgın sonrası ihracata devam ettiklerini belirten İnce, "Pandemiden kaynaklı bir durgunluk yaşanıyor. Ama terlik herkesin kolay ulaşabileceği keyifli bir alışveriş aracıdır. Evde kalma sürecinde de insanların en çok tercih ettiği ürünlerden bir tanesi de terlik oldu. Bu da bize en azından çalışmamızı sağladı. Terliğin alımı ve satımı kolay ama yapımı meşakkatli ve zor. Gaziantep'te rekabeti seven insanlarız. Su gibi akar yolunu buluruz. Pandemi tüm dünyanın yaşamış olduğu sıkıntılı bir süreçtir. Ama oda olarak ‘ya bir yol bulacaksın ya da bir yol açacaksın’ ilkesi ile hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu alanda olduğumuzu tüm dünyaya ispatlamış durumdayız." diye konuştu.

"Bizim başarısızlıkla hiçbir şekilde işimiz olamaz"

Gaziantep'in terlik üretiminde her zaman ileriye doğru gittiğini ifade eden İnce, Türkiye’de terlik üretiminin en büyük üreticisinin Gaziantep olduğunu belirterek, "Güçlü ve dinamik bir alt yapımız var. Heyecanlı çalışkan ve üreten bir kadromuz var. Risk almayı seven işletme sahibi firmalarımız var. Bizim başarısızlıkla hiçbir şekilde işimiz olamaz. Çünkü yan sanayi, hizmet, üretim ve lojistik burada. Fiyat noktasında da en büyük sıkıntımız işletmelerimizin birbirleri ile olan rekabeti, bunu da çözersek, katma değeri yüksek ürünler üretip, kendimize daha çok fayda ve kâr elde etmeyi başarırsak Gaziantepli üreticilerimiz, imalatçılarımız ve çalışanlarımız için büyük bir başarı kaynağı olacaktır." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir