• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan ışık

Deutsche Welle’nin haberine göre; Almanya'da enflasyon oranı son dört yıldan bu yana ilk kez eksi seviyelerde. Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı geçici verilere göre Almanya'da Temmuz ayında enflasyon -0,1 seviyesine geriledi.

Almanya'da eksi enflasyon en son Nisan 2016'da görülmüştü. Federal İstatistik Dairesi enflasyondaki düşüşün sebeplerinden birinin 1 Temmuz 2020'den itibaren yürürlüğe giren KDV indirimi olduğunu açıkladı.

İş böyle olunca insanın Türkiye’de niçin aynı uygulama yapılmıyor diyesi geliyor. Ne diyelim darısı başımıza…

KDV İNDİRİMİ TÜKETİCİYE YANSIDI

Almanya'da hükümet, koronavirüs salgınında tüketimi artırmak amacıyla 1 Temmuz - 31 Aralık dönemi için KDV indirimi kararı aldı. Yüzde 19 olan KDV yüzde 16'ya, bazı temel ürünleri kapsayan indirimli KDV oranı yüzde 7'den yüzde 5'e çekildi. Uzmanlar KDV indiriminin etkisini gösterdiği görüşünde.

Commerzbank'ın iktisat uzmanlarından Marco Wagner, "Her ne kadar çok kesin bir hükme varmak zor olsa da görünen o ki işletmeler ve hizmet sağlayıcılar KDV indirimini büyük ölçüde müşteriye yansıtmış durumda" değerlendirmesinde bulundu. Ancak Wagner enflasyonun Ağustos'ta yeniden artı seviyeye ulaşabileceğini belirtti ve artan petrol fiyatlarının buna neden olabileceği tahmininde bulundu.

TESK BAŞKANI DA AYNI ÖNERİ DE BULUNMUŞTU

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, daha önce yaptığı açıklamada gıda ürünleri ile temizlik malzemelerindeki KDV’nin düşürülmesiyle pandemi döneminde özellikle dar gelirli vatandaşların rahat bir nefes alacağını söylemişti.

Palandöken, “Vatandaşın zaruri ihtiyaçları arasında başı çeken ve sofralardan eksik olmayan patates, soğan, domates gibi gıda ürünleri ile virüsten korunmak için kullanılan sabun, deterjan, kolonya, dezenfektan gibi temizlik malzemelerindeki KDV geçici süreyle kaldırılmalı ya da KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli. Gıda ürünleri ile hijyen sağlayan her türlü üründen bir süreliğine vergilerin kaldırılması başta dar gelirli vatandaşlar olmak üzere tüm kesimlere rahat bir nefes aldırır.

Gıda ve temizlik ürünlerindeki vergiler kaldırılırsa vatandaşlar ve esnafımız korona virüsten daha iyi korunur. Bu konuda atılacak adım, üreticiden tüketiciye, sanayiciden esnafımıza kadar tüm kesimleri büyük oranda rahatlatır. KDV oranı aşağı çekilip maliyetlerin azaltılması fiyatları düşürürken enflasyon da düşüşe geçer. Başta dar gelirli vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın alım gücü yükselir” ifadelerini kullanmıştı.

ENLASYONU ÇOK DÜŞÜRMEKTE AYRI BİR RİSK

Enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından da yakından takip ediliyor. AMB, Euro bölgesine dahil 19 ülkede orta vadede yıllık ortalama 2,0 enflasyon hedefini güdüyor. Uzun süreli düşük enflasyon ya da fiyatlarda geniş kapsamlı bir düşüşün işletmeleri ve tüketiciyi yatırımlarını ertelemeye itebileceği tahmin ediliyor. Bunun da ekonomiyi frenleyebileceğinden endişe ediliyor.

Almanya'da Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, yerel enflasyonun Avrupa ülkelerinde karşılaştırılmasına olanak sağlayan Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HVPİ) Temmuz ayında yüzde 0,0 düzeyindeydi. Bir önceki aya göre tüketici fiyatları yüzde 0,5 azaldı. AMB, korona krizi nedeniyle Euro bölgesi ekonomisinde rekor küçülme bekliyor.

Tüm bu gelişmeler ve açıklamalar bizi şu sonuca götürüyor; her ne kadar suiistimallerin olma riski varsa da bu süreçte özellikle temel tüketim ürünlerinde KDV’nin sıfırlanması enflasyonda düşüşü de beraberinde getirecek ve vatandaşın biraz olsun rahat nefes almasını sağlayacaktır.