Kurban pazarlarında arefe günü hareketliliği yaşanıyor
Kurban Bayramı arefesinde kurbanlık almak için hayvan pazarlarına giden Gaziantepli vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık alabilmek için satıcılarla sıkı pazarlık yapıyor.
Kurban Bayramı arefesinde Gaziantep’te vatandaşlar kurbanlık alma telaşı yaşıyor. Şehir merkezinde belediyeler tarafından belirlenen alanlara kurulan küçükbaş hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık alabilmek için yoğun pazarlığa tutuşuyorlar.
Kurban Bayramı’nın arifesinde kurban pazarlarında yoğun bir hareketlilik yaşanırken kurbanlık alacak vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden, hayvan besicileri de maliyetlerinden yakınıyor.
Kurban pazarlarında alış verişlerini arefe gününe bırakan vatandaşlar yoğunluğa neden oldu. Kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurban pazarlarına gelen vatandaşlar, kurbanlıklarını alabilmek için hayvan besicileri ile sıkı sıkıya pazarlık yapıyor.
Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdikleri kurbanlıkları, kurban pazarlarında müşterileriyle buluşturan hayvan besicilerinin kimileri satışlardan memnun kalırken, kimileri de fiyatlar düşürülmesine rağmen yeterince satış yapamadığını dile getiriyor.
Hayvan besicileri, bu yıl fiyatların uygun olduğunu belirtirken kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından yakınıyor. Yüksek fiyatlara rağmen kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiklerini belirten vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık için fiyat araştırması yapıyor.
Vatandaşlar, arefe günü kurbanlık seçmenin daha uygun kurban alabilmenin telaşını yaşarken satıcılar da çok sıkı pazarlıklarla ellerinde kalan son kurbanlıkları bitirebilmek için çaba harcıyor. Kıran kırana pazarlıkların yapıldığı pazarda, satıcılar arife günü olması nedeniyle kurbanlık fiyatlarını ise bir miktar düşürdü.
Kurban kesecek vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği pazarlarda, arife günü dolayısıyla fiyatlarda çok az miktarda düşüş yaşanırken küçükbaş kurbanlık fiyatları bin 300 TL’den başlayıp 2 bin TL’yi buluyor.
Pazarlarda alıcılar ve satıcılar sosyal mesafe kuralına uyarak kurban pazarlığı yaparak alışverişlerini gerçekleştiriyor. Pazarda alıcılar ve satıcıların genel itibariyle sosyal mesafe ve maske ile diğer virüs tedbirlerine uyduğu görüldü.
Mehmet Gülten
“Halk fiyatları yüksek buluyor”
Yıl boyu besledikleri küçükbaş hayvanlarını satmak için Araban ilçesinden Gaziantep’e gelen Mehmet Gülten, geçen yıla göre kurbanlık satışlarının düşük olduğunu söyledi.
Gülten, “Satışlar iyi değil, durum pek iyi görünmüyor. Fiyatlar geçen seneki gibi kilosu 25 ile 26 arasında değişiyor. Ama yine de kurbanlıkları satamıyoruz. Vatandaşlar gelip bakıyor, satın almadan gidiyorlar. Kazancımız olmuyor, halk fiyatları yüksek buluyor. Biz kurbanlıkları aldığımızda da çok yüksek aldık. Vatandaş fiyatları yüksek bulup kurbanlık alamıyor. Dünden beri buradayız, kurbanlıklarımızı satmaya çalışıyoruz.” dedi.
Süleyman Oruç
“Geçen sene satışlarımız daha azdı”
Küçükbaş kurbanlıklarını satmak Adıyaman’dan Gaziantep’e geldiğini belirten Süleyman Oruç, “Şu an satışlarımız normaldir. Geçen seneye göre bu sene kurbanlık az, bu sene satışımız daha iyi geçiyor. Geçen sene satışlarımız azdı. Allah'a şükürler olsun, Allah bundan daha kötü etmesin. Kurbanlık fiyatların kilosu 23 ile 26 arasında değişiyor. Tabi virüsten dolayı halk dışarı çıkamıyor. Hastalık bulaşır diye dışarı çıkmaya korkuyorlar.” ifadelerini kullandı.
Murat Polat
“60 tane kurbanlık getirdim, 5-6 tane kaldı”
Bu yıl satışlardan memnun olduğunu ve getirdiği kurbanlıkların büyük bir çoğunluğunu ise sattığını belirten Murat Polat, “Allah'a şükür satışlar güzel gidiyor. Dün de bugün de pazara geldim. Maşallah kurbanlıklarım hemen hemen bitmek üzeredir, elimde bir şey kalmadı. Şu an bayağı iyi satış oluyor. 60 tane kurbanlık getirdim, 5-6 tane kaldı. Fiyatlarda bayağı iyidir. ‘Antep halliki kilosu 27 TL ve diğer kurbanlıklarımızın fiyatı ise 26 TL’dir. Bu yılki hareketlilik geçen sene yoktu. Ben geçen sene böyle bir hareketli görmedim. Geçen sene getirdiğimiz kurbanlıkların kilosunu 19 TL’ye verdik. Bu sene kilosunu 25-26 TL’den aşağı kurbanlık vermiyoruz.” şeklinde konuştu.
Vakkas Gülten
“Vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını çok yüksek buluyorlar”
Vatandaşların kurbanlık fiyatlarını yüksek bulduğu için satışların düşük olduğunu ifade eden Vakkas Gülten, “Pazara getirdiğimiz hayvanları kimse almıyor, fiyatları çok pahalı buluyorlar. Fiyatlara 26-27 TL diyoruz kilosunu ama yine de pahalı buluyorlar. Satışlarımız idare eder. Pek fazla öyle bir satışımız olmuyor. Gelen müşteri fiyatı öğrenip tekrar gidiyor. 50 koyun getirmiştim, 20 tanesini sattım 30 tanesi kaldı. Ama vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını çok yüksek buluyorlar. Bundan dolayı kimse kurbanlık almıyor.” diye konuştu.
Mustafa Sevim
“Kurbanlık fiyatlarını çok yüksek buluyoruz”
Bütçesine uygun kurbanlık almaya geldiğini belirten vatandaşlardan Mustafa Sevim, “Fiyatları biraz yüksek buldum. Virüsten dolayı alım gücümüz düştü, ekonomik sıkıntılar var. Kurbanlık fiyatlarını çok yüksek buluyoruz. Kurbanlığın kilogramını 25 ile 28 arasında satıyorlar. Bütçemize göre kurbanlık bakıyoruz, uygun kurbanlık bulduğumuz zaman inşallah alacağız.” dedi.
“Kurbanlık fiyatlarını yüksek ama yine de kurban keseceğiz”
Kurbanlık almaya gelen vatandaşlardan Mustafa Atal, fiyatların biraz daha düşük olmasını isteyerek şunları söyledi.
“Kurbanlık fiyatları normal. Tüm Müslümanların Kurban Bayramı mübarek olsun. Kurban kesenin ve kesmeyenin de Allah herkesin kurbanını kabul etsin. Kurbanımızı aldık, Allah olmayanlara da nasip etsin.”
Hacı Gümüştekin
“Coronavirus kurbanlık fiyatlarını da etkilemiş”
Kurbanlık almaya geldiğini belirten Hacı Gümüştekin, “Fiyatlar geçen seneki gibi kilogramı 23 ile 26 TL arasında değişiyor. Kurbanlık bakıyoruz, Allah kısmet ederse inşallah alacağız. Coronavirus geçen seneye oranla kurbanlıkları fiyatlarını etkilemiş durumda. Son gün olduğundan dolayı pazarda bayağı bir hareketlilik var. Yarın da inşallah böyle devam eder. Allah kurban kesenlerin kurbanlarını kabul etsin.” şeklinde konuştu. (İLKHA)