• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep’te esnaf bayram alışverişinden umduğunu bulamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı’na saatler kalmasına rağmen tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle Gaziantep’te esnaf bayram öncesi umduğunu bulamadı.

Coronavirus tedbirleri kapsamında Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı nedeniyle işyerlerini açamayan esnaf, Kurban Bayramı’nda bir nebze de olsa rahat nefes almayı ümit ederken bekledikleri hareketliliği göremeyince hayal kırıklığına uğradı.

 

Covid-19 pandemisi nedeniyle Ramazan Bayramı'nda umduğunu bulamayan esnaf, Kurban Bayramı öncesi yapacakları satışlarla zararlarını gidermeyi umduğunu ancak bekledikleri bayram alışverişinin olmamasının kendilerini üzdüğünü belirtti.

Pandemi sürecinde satış yapamadıklarını ifade eden esnaf, bu süreçte yaşanan mağduriyetin Kurban Bayramı’nda işlerinin normale dönmesini ve satışlarının artmasını beklediklerini belirterek, çarşı ve pazarda oluşan kalabalığın satışlarına yansımadığını ifade etti.

Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını ve bundan dolayı da umutlarını Kurban Bayramı'na bağladıklarını belirten esnaf, çarşı ve pazarda insanın çok ama alışverişin az olduğundan şikâyet etti.

“Bu sene hem bizim hem de halkımızın imkânı kısıtlı”

Hasan Hastaoğlu

Daha önceki bayramları aradıklarını belirten Hasan Hastaoğlu, “Alışveriş az da olsa oluyor. Geçen seneye göre satış biraz durgun. Geçen seneyi arıyoruz, geçen sene daha iyi bir hareketlilik vardı. Bu sene halk korkuyor, neyin ne olacağı beli değil. Çoğu kişi virüsten dolayı kurban kesemiyor. Halkımız maddi manevi yönden ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Bu yüzden bu sene hem bizim hem de halkımızın imkânı kısıtlı. Bizim de bundan dolayı bu sene biraz işimiz zor geçiyor. Ama yine de çok şükür, şükretmekten başka çaremiz yok. Kurban için bıçak satıyoruz. Kaliteli bıçaklarımız var, halkın bıçak almaya gücü yetmiyor. İyi bir bıçağı ucuza almaya çalışıyorlar. Onu da biz veremiyoruz. Geçen seneki kâr oranımız da farklı, geçen seneki kâr oranıyla bu seneki kâr oranı aynı değil. Yani halkı da anlamak lazım.” dedi.

“Kurban Bayram’ına saatler kalmasına rağmen satış yok”

Kurban Bayramı öncesinde büyük bir durgunluk olduğunu ifade eden aktarcı Oktay Zahteroğlu, “Şu an Kurban Bayramı'na saatler kalmasına rağmen satışlarımızda düşüklük var. Coronavirüs’ten dolayı bu bayramda satışlarımız beklediğimiz gibi olmadı. İnşallah Coronavirüs’ten kurtuluruz, işler daha güzel olur. İnsanlar salgından dolayı tedirgin, çarşı yoğun olduğu için pek gelmiyorlar, doğrusunu yapıyorlar. İnşallah bu da geçer, daha güzel günler yaşarız. Satış oranımız eskiye göre yüzde 50 yani yarı yarıya düştü. Bugün biraz daha hareketlilik bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çarşıda kuru kalabalık var”

Mehmet Deniz

Bayram hareketliliğinin henüz satışlarına yansımadığını belirten Mehmet Deniz, “Ramazan Bayramı’nı zaten biz pandemiyle kapatık. Kurban Bayramı’nı da pandemi yüzde 80 civarında etkilemiş durumda. Çarşıda bir kalabalık var ama bu bizim ‘kuru kalabalık’ diye nitelendirdiğimiz ve pandemi döneminde hiç de tasvip etmediğimiz bir kuru kalabalık. Satış ve alışveriş anlamında açıkçası geçen bayramlara nazaran yüzde 70-80 arası bir sakinlik var. Biz iş anlamında umduğumuzu bulamadık. Bu bayramı da böyle atlatmayı göze aldık. Yeter ki insanlarımız biraz daha dikkatli olsunlar. Özellikle de bu Kurban Bayram’ında biraz daha dikkat etmemiz lazım, biraz daha titiz davranalım, biraz daha korunalım ki bir daha böyle bayramları yaşamayalım.” şeklinde konuştu.

“Alışveriş yapan hiç kimse yok”

Serdar Coşkun

Salgın nedeniyle geçen bayramda olduğu gibi bu bayramda da hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Serdar Coşkun, şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı'nda pandemi sürecinden dolayı alışveriş bayağı sakin geçti. Çarşı merkezde esnafımız Saat 18.00 gibi dükkânlarını kapattı. Kenar semtler gece 24.00’e kadar hepsi açıktı. Pandemi süreci bizi bayağı bir etkiledi. Şu anda Ramazan Bayram’ından daha kötüyüz diyebilirim. Halkımızda artık para harcamaktan mı ya da para var da çıkarmaktan mı korkuyor bilemiyoruz. Pandemi sürecinden dolayı esnafımızı şu an bayağı kritik durumda. Çünkü son gün kalmış, yoğunluk yok, olsaydı zaten bugün olurdu. Ama artık yoğunluk olacağını zannetmiyorum. Normalde daha önceki bayramlarda bir hafta veya 10 gün boyunca yarısına kadar açık kaldığımızı biliriz. Dün akşam ilk defa saat 22.00'ye kadar buradaydık. 2 parça ürün satmışız.”

“Kurban Bayramı alışverişinden de pek umduğumuzu bulamadık”

Mehmet Kasapbaşı

Ramazan Bayramı’na göre satışların az da olsa olduğunu ancak bekledikleri alışverişin olmadığını ifade eden Mehmet Kasapbaşı, “Geçen bayram zaten pandemiden dolayı hiçbir şeyin tadını alamadık. Bu bayramda biraz kıpırdanma var, inşallah iyi olacak. Bu bayramda; karabiber, kahve, şekerleme türü satılır. Yabancı turistler gelirse daha iyi olur. Çerez türleri satıyoruz. Taze fıstıklarımız çıkmaya başladı. İnşallah bu bayramda bir gelişme olacak, ümitliyiz. Halk olarak her şeyi son güne bırakıyoruz. İnşallah bir gelişme olacak diye bekliyoruz. Bayramda genelde şeker alınır, bu bayramda baharat üzerine daha ağırlıklı satışımız olur. Karabiber, kimyon, salçası olmayan salça alır. Yurtdışından ve yurtiçinden gelen müşterilerimiz var. Ramazan Bayramı'nda pandemiden dolayı pek satış yapamadık ama Kurban Bayramı'ndan ümitliyiz, bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hiç kimse bu bayramda umduğunu bulamadı”

Kemal Aydemir

Pandemi süresi boyunca iş yapamadıklarını ve Kurban Bayramı’nda umduklarını bulamadıklarını ifade eden Kemal Aydemir, “Ramazan Bayramı'nda bütün esnaf iflasın eşiğine ulaştı. Bu bayramda caddeler bomboş kimse yok, alışveriş yok. Bütün esnaflar virüsten, ekonomik krizden dolayı çöktü. Esnafların işi kötüye gidiyor. Hiç satış yok. Normalde bayrama 15-20 gün kala başımızı müşteriden kaldıramıyorduk. Şu anda hepimiz oturuyoruz. Dükkânımızda mal yok, mal almayı terk ettik. Korkudan mal alamıyoruz. Neyin ne olacağını bilmiyoruz. Müşteri denen bir şey yok. Halk 15-20 liraya ayakkabı arıyor. Halk bu kadar perişan bir durumda. Adam geliyor elinde 20 lira, ayakkabı 80- 100 TL’dir. Müşteriye bir şey diyemiyorsun. Hiç kimse bu bayramda umduğunu bulamadı, bulamaz. 14 yaşımdan beri kurban keserim, ilk kez bu yıl kurban kesemeyecek durumdayım.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir