Pandeminin altın fiyatlarına etkisi
Adana Kuyumcular, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Oğuz Başman, güvenli liman olarak tabir edilen altın fiyatının yükselmesinin ana sebeplerinden birinin de dünyayı etkileyen Covid-19 salgını olduğunu söyledi.
Yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşların altın alımı yapmadıklarını ve piyasayı izlediklerini belirten Başman, altın piyasasıyla ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Odalarına bağlı 372 vitrin, irili ufaklı 125 atölyenin olduğunu, 22 ve 14 ayar altın, bilezik ve alyansta Adana'nın önemli bir üretim noktası olduğunu ifade eden Başman, "Ülkemizde üretim konusunda ilk üçe giren bir şehiriz. Ticaret odamıza şirket ünvanlı yaklaşık 140 esnaf arkadaşımız kayıtlı. Adana'da 500 civarı kuyumcu vitrini ve 150 civarında da atölye vardır." diye konuştu.
Altın fiyatlarının isteğe ya da kanaate göre yükselip, düşmeyeceğini belirten Başman, son dönemdeki artışın ana sebebinin Covid-19 olduğunu ifade etti.
Pandemiden kaynaklı sorunların devam etmesi ve dünyanın ikinci dalgayı beklemesinden kaynaklı belirsizliğin fiyat artışlarını doğrudan etkilediğini aktaran Başman, "Dünya bankalarının piyasaya para sürecek olması, bu yükselişin sebeplerindendir. Çin-ABD arasındaki ticaret kavgalarının artık tabana yayılması ve buna bağlı olarak başka alanlarda tehditlerin tırmanması, Dolar'ın, Euro karşısında gerilemeye başlaması da altın fiyatlarını etkilemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
"Yatırım için dünyada altından başka çok az seçenek var"
Yatırım yapacakların altından başka çok az bir seçeneklerinin olduğunu dile getiren Başman, şunları söyledi:
Yaz aylarında vatandaşlarımızın altın almaya yönelmesinin bazı sebepleri var. Bunlardan birisi çiftçilerimizin hasatları yapmış olması. Çiftçimizin eline para geçince de bunu altına yatırıyor. Diğer bir sebep ise düğünlerdir. Sosyal etkinliklerin artması, hediyeleşme kültürümüzün gelişmiş olmasından kaynaklı altına olan talebi arttırıyor. Yerel iç turizmin canlanması da bir etkendir.
Kuyumcuların son fiyat artışlarından olumsuz etkilendiklerini belirten Başman, "Bu şekilde fiyatların atak yapması, insanımızı alışveriş konusunda beklemeye pozisyonuna sevk etti. Bu durumda bizim vitrinlerimizi sabah dizip, akşam toplamamıza neden oldu. Yükselişin devam etmesi öngörülüyor. Yükseliş devam ederse 24 ayar altın, 500 TL seviyelerine çıkar. Aşının bulunması fiyatlarda düşüşe neden olacaktır. Fakat aşının da bir seneden önce bulunamayacağı uzmanlar tarafından belirtilirken, önümüzü görmek çok zor. Altın hiçbir zaman alıcısını mahcup etmemiştir." ifadesini kullandı.
"Yastık altı birikimcileri önemli kazanç elde etti"
Yaklaşık 30 yıldır kuyumculuk mesleğini yapan İnan Ortatepe, altında ki yükselişin alıcıyı tedirgin ettiğini, halkın yastık altı diye tabir edilen birikimlerde önemli bir kazanç elde ettiğini, uzun yıllardan bu yana ilk defa böyle bir duruma şahit olduğunu belirtti.
Fiyatlarda ki dalgalanmalardan mağdur olan bir diğer kuyumcu esnafı Gencer Dostlar ise, "Altın güncel olaylardan etkilenerek yükseliyor. Düğün mevsiminde olmamıza rağmen halkımız geri duruyor. Düğün alışverişleri henüz tam manasıyla gerçekleşmiyor. Çok cüzi kârla altın satışı gerçekleştiriliyor. Vatandaşımızın lehine hizmet sunmaya çalışıyoruz." dedi. (İLKHA)