• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Meyve bahçelerinde zararlılara karşı mücadele uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da meyve alanlarının her geçen gün arttığını, modern yetiştiricilik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilecek meyvecilik faaliyetinin önemli derecede kâr ve istihdam kaynağı olduğunu belirten Görentaş, bu ilkeler içerisinde bitki koruma faaliyetinin de olmazsa olmaz unsurlardan biri olarak her yıl büyük ürün kayıplarını önleyici zorunlu bir faaliyet olduğunu dile getirdi.

Görentaş, meyvecilikte bitki sağlığı faaliyetleri çerçevesinde bulunduğumuz dönemin çok önemli olduğunu, özellikle meyve bahçelerinde görülen İç Kurdu, Pamuklu Bit, Koşnil, Ağ Kurdu, Kırmızı Örümcek ve Gövde Kurdu gibi zararlılara karşı tekniğine uygun kültürel ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğini belirtti.

“Doğru zamanda ve doğru şekilde mücadele yapılmalıdır”

Van ilinin yaygın meyveciliği yapılan ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu, doğru zaman, doğru ilaç ve doğru yöntemle mücadele yapılmadığında büyük verim kayıplarının yaşanabileceğini ifade eden Görentaş, “Elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilçelerimizde 3 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduk, arazide eşeysel tuzaklar asıldı ve fenolojik gözlemlerler yapıldı.  İstasyonlarımızdan ve araziden elde edilen verilerin teknik personellerimiz tarafından değerlendirildi. Böylece elma iç kurdunun mücadele zamanının tespit ederek üreticilerimize basın, kısa SMS ve anonslarla duyurduk.” dedi.

Görentaş, bütün bu bilgiler ışığında iç kurdu zararlısında mücadele zamanının geldiğini, 2020 yılı Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı 2’inci döl birinci ilaçlamaya Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gürpınar İlçelerinde 30.07.2020 tarihinden itibaren, Erciş ve Muradiye ilçelerinde 31.07.2020 tarihinden itibaren ve Gevaş İlçesinde 03.08.2020 tarihinden itibaren başlanması gerektiğini belirterek, üreticilerin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat etmelerini, mücadelede geç kalınması durumunda meyve kalitesinde ciddi düşüşler yaşanacağını belirtti.

Yukarıda geçen tüm bu zararlılara karşı bahçe tesisinde sertifikalı ve zararlı etmenlerden ari fidanların kullanılması, gerektiğini belirten Görentaş, erken teşhis amaçlı olarak bahçede sürekli gözlem yapılması, bulaşık dal ve meyvelerin bahçeden uzaklaştırılması, bahçede hastalık ve zararlılara konukçuluk yapan yabancı ot mücadelesinin yapılması önemli kültürel önlemler olup, kimyasal mücadele ile beraber gerçekleştirilmesi halinde daha fazla başarılı olunacağını belirtti.

Bu konularda bilgi almak isteyen üreticilerin mutlaka en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini dile getiren Görentaş, üreticilere bol ve bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir