• DOLAR 35.383
  • EURO 36.441
  • ALTIN 3015.1
  • ...
Mavi Marmara Hukuk Raporu yayımlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 İHH İnsani Yardım Vakfı, İsrail`in Gazze Özgürlük Filosu`na saldırısı sonrası katılımcılar tarafından Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yürütülen hukuk mücadelesini anlatan kapsamlı bir rapor hazırladı.

İHH İnsani Yardım Vakfı İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan rapor İsrailli komutanların yargılandığı Türkiye`deki Mavi Marmara Ceza Davası başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yargı organlarındaki hukuki çalışmalar hakkında bilgiler içeriyor.

Saldırının yaşandığı andan itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunulduğunu aktaran rapor 2,5 yılı aşkın süredir devam eden hukuki süreci gözler önüne seriyor.

Rapordan
Raporda, "Gazze`ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara, Sfendoni, Challenger I, Eleftheri Mesogios, Gazze I ve Defne-Y gemilerinden oluşan Gazze Özgürlük Filosu, 31.05.2010 günü İsrail askerî güçlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu saldırı esnasında ve devam eden süreçte dokuz insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetmiş, 52`si ağır olmak üzere 156 yardım gönüllüsü yaralanmıştır. Filo katılımcıları hiçbir yasal dayanak olmaksızın hapsedilmiş, yaralılara kelepçe takılmış, bazı yaralılar günlerce hücrelerde alıkonulmuş ve kendilerine işkence ve kötü muamelede bulunulmuştur. Filo katılımcılarına ait şahsi eşyalara el konulmuş ve gemilere çeşitli maddi zararlar verilmek suretiyle birçok haksız fiil işlenmiştir.

Olay anından itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunulmuş bu çerçevede BM İnsan Hakları Konseyi çok açık bir şekilde çeşitli suçlardan İsrail`i suçlu bulan raporu oylanmış ve kabul edilmiştir. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi`nde, Türkiye dâhil evrensel yargı yetkisi olan ülkelerde (Belçika, İspanya, İtalya ve Güney Afrika Cumhuriyeti) ulusal soruşturma ve davalar söz konusudur.

Gazze Özgürlük Filosu`na yapılan saldırı ile ilgili olarak yürütülen hukuki süreçte dünyanın dört bir yanından hukukçular çalışmaktadır. Dönem dönem bir araya gelen avukat ve hukukçu akademisyenler, adaletin sağlanması için çeşitli katkılar sunmaktadır" deniliyor.
(Ayetullah Turgut - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir