• DOLAR 32.338
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2244.01
  • ...

DOĞRUHABER

Koronavirüsün dünyayı etkisi altına alması piyasaları da olumsuz etkiledi. Yatırımcının güvenli limanı olan altına rağbet arttı, rekor üstüne rekor geldi. Bu durum düğün yapmayı düşünen gençleri ise kara kara düşündürüyor. Düğün masraflarının büyük kısmını oluşturan altının giderek yükselmesi yaz sezonunda evlenecekleri olumsuz etkiliyor. Bazı aşiretler düğünleri kolaylaştırma yoluna giderken bazı kanaat önderleri ise ailelere kolaylaştırıcı olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Altın fiyatları rekor düzeyde

Yatırımcının güvenli limanı olarak bilinen altın piyasalardaki belirsizliğin etkisiyle yükselişe geçti. Altın fiyatları bir hafta içinde yüzde 7 değer kazanırken gram fiyatı 428 lirayı buldu. Çeyrek altın fiyatı 710 liranın üzerine çıkarken 22 ayar bileziğin gramı 395 liraya dayandı. Ekonomistlerin tahminlerine göre ise altındaki yükselişin bir süre daha böyle devam edeceği yönünde. Ancak uzmanlar küresel piyasalardaki durumun altın fiyatlarında belirleyici olduğunu ifade ediyor. Ayrıca altına olan yüksek talep de yükselişin önemli nedenleri arasında.

Düğün masrafları arttı

Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok ürün ve hizmette de fiyat artışları yaşandı. Düğün sektörü de salgından payını almış görünüyor. Hem düğün salonları hem çeyiz hem de altın fiyatları yükseldi. Zaten büyük sıkıntılar içerisinde evlilik sünnetini yerine getirmeye çalışan gençler şimdilerde ise yükselen altın fiyatlarıyla uğraşıyor. Düğün masraflarının büyük bir bölümünü oluşturan altın, yükselen fiyatlarıyla kara kara düşündürüyor. Normal bir düğünde sadece altın masrafları 100 bin lirayı bulabiliyor.

Evliliğin önündeki en büyük engellerden biri masraflar

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre evlilikler gün geçtikçe azalıyor. 2018 yılı verilerine göre evlenenlerin oranı yaklaşık yüzde 3 azaldı. Ayrıca evlilik yaşı ortalaması da arttığı görüldü. Evliliklerin azalmasında maddi imkansızlıkların da payı büyük. Gençler her geçen yıl artan masrafları gördüğü için dünya evine girme hayallerini ötelemek zorunda kalıyor.

Aşiretlerden masrafları sınırlama kararı

Artan düğün masrafları nedeniyle geçtiğimiz aylarda bazı aşiretler bir araya gelerek düğün masraflarını kısma kararı alarak gençlere yardımcı olmak için adımlar atmıştı. Birçok çevre tarafından takdirle karşılanan kararlarda aşiret büyükleri bir araya gelerek altın ve çeyiz masraflarına bir standart getirmişti. Düğünleri bir borç ve israf gününden  çıkarmak için atılan imzalar örnek olmuştu. Evlenmeyi düşünen gençler ise ailelerin bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyor.

“ÇOCUKLARIMIZIN HEM DÜNYA HEM DE AHİRET SAADETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEYELİM”

Evliliğin önemine vurgu yaparak bu konuda ailelere tavsiyelerde bulunan Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, “Harama karşı helal yolların önünü açmalıyız. Helali kolaylaştırmalıyız. Maalesef özellikle kızlarımızın anne-babaları çeyiz, altın, düğün masrafları gibi birçok sebebi o kadar çok ağırlaştırıyor ki evliliğin önüne geçiyorlar. Şer güçlerin yapmak istediğini biz de bu kuralları koyarak kolaylaştırıyoruz. Biz anne-baba olarak çocuklarımızın geleceği için çalıştığımızı söylüyoruz fakat bunları da yaparak onların hem dünya hem de ahiret saadetlerinin önüne geçmiş oluyoruz. Onları aslında büyük bir tehlikenin içine atmış alıyoruz. Bütün bu tehlikeler varken bu bilinçsizlikten vazgeçmeliyiz.” uyarılarında bulunmuştu.