2020 Pasaport harç ve cüzdan ücretleri (Pasaport başvurusu nasıl yapılır?)
Yurt dışına çıkmak isteyen birçok kişi, pasaport başvurusu nasıl yapılır? Pasaport için gerekli evraklar? Pasaport için nereye başvurulur gibi soruları sormaktadır. 2020 yılı Pasaport ücretleri Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile belli oldu. 2020 başında pasaport harç bedeli yüzde 22,58 oranında zamlandı. Peki, 2020 yılında pasaport ücretleri ve harç paraları ne kadar? İşte pasaport almak isteyenlere rehber niteliğindeki dosya...
2020 yılında uygulanacak pasaport harç bedelleri yüzde 22,58 oranında zamlandı. Zamla birlikte herkes aynı soruyu soruyor "2020 yılında Pasaport harçları ve cüzdan bedeli ne kadar oldu?"
2020 YILI PASAPORT FİYATLARI
Pasaport bedelleri; harç bedeli + defter bedeli şeklinde ödeniyor.
2020 yılı için en düşük 6 aylık olan pasaportun ücreti 368,30 TL'ye yükseldi. En pahalı olan 10 yıllık pasaportu almak isteyenlerin 1154,80 TL ödemesi gerekiyor.
PASAPORT BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Pasaport başvurunuzu, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden yaparak kolayca randevu alabilirsiniz.PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?
- Öncelikle başvuru işlemini şahsen yapmanız gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- 2 adet biometrik fotoğraf (Fotoğraf stüdyosuna pasaport için demeniz yeterli)
- Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzu (Randevuya gitmeden önce pasaport harç ve cüzdan bedelini anlaşmalı kurumlardan yatırmanız gerekiyor)
- Varsa eski pasaportlarınız
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi (Eğer 18 yaşından küçük iseniz ebeveyniniz (kanuni temsilci) ile başvurmanız gerekmekte. Kanuni temsilcinizin T.C. kimliğinin aslı başvuru sırasında yanında olmalı ve randevuya gitmeden önce noterden muvafakatname alınması gerekiyor)
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
PASAPORT HARÇ VE CÜZDAN BEDELLERİNİ YATIRABİLECEĞİNİZ KURUMLAR
PTT şubeleri, Akbank T.A.Ş, Aktif Yatırım Bankası A.Ş., Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş., Alternatifbank A.Ş., Anadolubank A.Ş., Arap Türk Bankası A.Ş., Citibank A.Ş., Denizbank A.Ş., Burgan Bank A.Ş., Fibabanka A.Ş., Finansbank A.Ş., HSBC Bank A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., ING Bank A.Ş., Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş., Odea Bank A.Ş., Şekerbank A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Turkishbank A.Ş., Turkland Bank A.Ş., Türk Ekonomi Bankası A.Ş., Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Vakıf Katılım Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş.PASAPORT YENİLEMEDE NE KADAR ÖDENİYOR?
Pasaportunuzun süresi bitti veya sayfalarında yer kalmadı. Bu durumda seçtiğiniz süre kadar harç bedeli ve defter bedeli ödeyerek yeni pasaport alıyorsunuz.PASAPORT KAÇ GÜNDE ÇIKAR, NE ZAMAN GELİR?
Pasaport başvuruları bir aksilik olmadığı takdirde ortalama 5-7 iş gününde size teslim edilmiş oluyor.
Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı) sırasına girmektedir. Pasaportların kişiselleştirilme işlemi Hac, Umre, Tatil sezonu vb. zamanlarda yaşanan başvuru yoğunluğu olmadığı sürelerde başvurunun yapıldığı gün içinde sonlandırılmaktadır. Ancak pasaport tanzim sisteminin çok bileşenli bir bilişim sistemi olması dolayısıyla yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak pasaport başvurularınızı planlanan seyahatten en az 15 gün önce yapmanız tavsiye ediliyor.
PASAPORT NEREYE GELİR? NEREDEN TESLİM ALINIR?
Pasaportunuz başvuru sırasında belirttiğiniz adrese gelir ve müracaat sırasında belirttiğiniz kişi/kişilere teslim edilir.
Pasaportunuz PTT'ye teslim edildiği andan itibaren başvuru sırasında vermiş olduğunuz cep telefonunuza bilgilendirme mesajı gelir. Bilgilendirme mesajında verilen barkod numarası ile PTT websitesinden pasaportunuzun takibini yapabilirsiniz.
Kaynak, ntv