• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...

En önemli özelliği tamamen doğal ve susuz yani "bej" yetişen, her bir tevekte farklı tatta ürün veren, Elâzığ'ın Kovancılar yöresine ait "Kultik Kavunu" hasadı başladı.

Ecdatlarından beri "Kultik Kavunu" ekimi yaptıklarını, bu kavun çeşidini susuz arazide yetiştirdiklerini söyleyen Kultik Kavun yetiştiricisi Muhammed Demirel:

"Ecdadımızın mesleği olan 'kultik kavunu' ekiyoruz. Bu kavun çeşidi susuz ve bej yetişir. Bir tevekte (tevek: Asma, kavun, karpuz vb. bitkilerin sürgünü veya dalı) çeşitli lezzetler sunabiliyor. Bir tevekte hem mayhoş hem tatlı hem ekşi farklı kavunlar olabiliyor. Yani, bunun için biz gurmelerden de yardım istiyoruz. (Gurme: yemeklerin tatlarını birbirinden ayırabilme yeteneğine sahip, damak tadı gelişmiş olan kişilere verilen genel bir addır.) Yani, tanıdığımız 3 lezzet var. Ama, gurmeler gelip bu kavunu tadarlarsa, kultik kavununun bilmediğimiz daha farklı tatları ortaya çıkabilir. Bu kavun geçim kaynağımızdır. Yer olarak Elâzığ'ın Kovancılar ilçesinin Köprüdere/Avrenk köyünde bu işi yapmaktayım." dedi.

Koltik kavunu yetiştirilen arazileri 3 defa çapalayarak otunu temizlediklerini dile getiren üreticilerinden Dursun Ören sözlerine şöyle konuştu:

Koltik kavunu, susuz bir alanda yetiştirilir, asla su verilmez. Tadı bal gibidir. Su verilirse tadı sıfıra iner. Sabah 04.00- 04.30 civarı toplanır, saat 06.00'da da pazar yerlerine götürülür.

Kultik kavununun ekiminin yılın 4-5'inci aylarında yapıldığını söyleyen Kultik kavunu üreticilerinden Mesut Güneş:

"Toprağın ısısı 15 dereceye çıktığı zaman kultik kavunu toprağın altında çalışmaya başlıyor. Ekiminden 2 hafta sonra kultik kavunu filiz veriyor. Kavun 6-7 yapraklı olunca biz toprağı çapalamaya başlıyoruz. Çapa yaptıktan sonra kavunu kendi haline bırakıyoruz.  Kavunun erken olgunlaşması havanın sıcak olmasına bağlıdır. Kavunun olgunlaşması, içinde bulunduğumuz ayda başlıyor.

Bir tevekte 3-4 tane kavun var ise bunların her birinin tadı farklı farklıdır. 100 kavundan ancak 5 tanesi tat olarak ya birbirine benzer ya da benzemez. Allah'ın bir lütfudur. Her birinin tatları farklı farklı olarak yaratılmıştır. Böylesi susuzluktan çatlamış bir topraktan Allah çok güzel bir meyve kullarına bahşetmiş." dedi.

Mesleklerinin babadan kalma olduğunu belirten üreticilerden Cengiz Düşkün:

"Kultik kavun mesleği babadan kalma bir meslektir. Yetişme tarzı tamamıyla doğaldır. İçinde gübre ve diğer şeyler kesinlikle yoktur. Her birinin tadı farklıdır. Pazarda ve yol üzerinde satılmaktadır. Hoşmat, Karakoçan, Kovancılar ve Tunceli ile Elâzığ civarında satılmaktadır. Bingöl tarafına da gönderilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)