"Laik" Orhan Pamuk Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin ibadete açılmasını hazmedemedi
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin, 86 yıl aradan sonra ibadete açılması Yazar Orhan Pamuk'un "laiklik" endişelerini depreştirdi.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi, 86 yıl aradan sonra kılınan cuma namazıyla birlikte ibadete açılması İslam aleminde ve Türkiye halkında büyük bir sevince vesile olurken Kemalist zihniyetlerde ise aynı derecede bir endişe oluşturdu.
DW'ye konuşan Yazar Orhan Pamuk da Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin ibadete açılmasını hazmedemedi.
Mustafa Kemal'in, Ayasofya'yı müzeye dönüştürdüğünü hatırlatan Pamuk, "Bunu niye yaptı? Modern dünyaya, özellikle de Batı dünyasına Rum Ortodoks mimarisinin bu başyapıtını müzeye çevirerek 'Biz Türkler laikiz. Fransız laiklik anlayışını benimseyerek büyük Avrupa kültür ve medeniyetinin bir parçası olmak istiyoruz' demek istedi. Aldığı karar buydu. Şimdi bunu geriye çeviriyorlar." dedi.
Ayasofya'nın asırlarca cami olarak hizmet vermesini görmezden gelerek Mustafa Kemal'in aldığı kararın arkasına sığınan Pamuk, "laiklik elden gidiyorcuların" safında bir kez daha yer aldığını göstererek şunları söyledi:
(Ayasofya'nın ibadete açılması) Bu, basitçe, 'Kemal Atatürk'ün laikliğine artık saygı duymuyoruz' demek anlamına geliyor. 'Popüler olmak istiyoruz, popülist olmak istiyoruz' diyorlar. Dünyanın geri kalanına Batı'dan memnun olmadıklarını söylüyorlar. Bu, benim hoşlandığım bir mesaj değil. Buna eleştirel yaklaşıyorum. Ancak muhalefetin de buna karşı çıkmaması beni şaşırtıyor. Niye karşı çıkmıyorlar? Çünkü bunun çok popüler bir karar olduğunu düşünüyorlar.
"Maalesef bu, Türk halkının benimsediği popüler bir karar." diyerek Türkiye'deki milyonlarca Müslümanın kararından duyduğu üzüntüyü dile getiren Pamuk, "Ayasofya'nın kaderini Türk halkının belirlemesi gerek. Ama ben de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve milyonlarca laik vatandaş gibi ben de buna karşıyım. Ama maalesef sesimiz duyulmuyor." görüşünü savundu. (İLKHA)