• DOLAR 34.652
  • EURO 36.425
  • ALTIN 2927.469
  • ...
Müslümanlar Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasının sevincini yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yılın ardından ibadete açıldı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk cuma namazını kılmak isteyenler, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında İstanbul’a gelen on binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren akın akın caminin bulunduğu Ayasofya Meydanı’na akın ettiler.

Büyük bir heyecan ve sevinçle tekbirlerle dualarla Ayasofya Camii’ne gelen on binler, bu tarihi ana şahit olmak ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk cuma namazı için Ayasofya Meydanı’nı doldurdu. Vatandaşlar, 86 yıllık hasretin bitmesinin mutluluğunu yaşıyor.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin ibadete açılmasının sevincini yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ettiler.

“Ayasofya Camii’nin tekrar zincirlerinin kırılmasının sevincini yaşıyoruz”

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Ümit Özdemir, “Bugünkü heyecanımızı kelimelerle anlatamıyoruz. Gerçekten 86 yıllı bir hasret vardı. Allah’a hamdüsenalar olsun. Bizlere bugünü nasip etti. Bugünkü yaşanmasına neden olan Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyoruz. Ona ikinci Fatih’te diyebiliriz. Dünya ülkeleri bu konuda çok ciddi anlamda rahatsızlık hissediyorlar. Ama onları rahatsız olması bizi ilgilendirmiyor ve önemsemiyoruz. İnsanlar salat ve selamlarla buraya geldiler. Mübarek Ayasofya Camii’nin tekrar zincirlerinin kırılmasının sevincini yaşıyorlar. Namazlarımızı inşallah kılacağız. İnanıyorum ki Ayasofya’nın zincirlerinin kırılması Mescid-i Aksa’nın da hürriyetine kavuşmasının kapısını aralayacaktır. Kim bilir belki İspanya’da ki Cordoba Camii’nin de tekrardan hürriyetine kavuşmasına vesile olacaktır.” dedi.

“İnşallah kıyamete kadar Ayasofya cami olarak kalacaktır”

86 yıllık hasretin bittiği için çok sevinçli olduğunu belirten Hasan Acat, “Allah’a hamd olsun bizlere bugünleri gösterdi. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Zincirleri kırdık, Ayasofya’yı ibadete açtık. Allah’ın izniyle bundan sonra bu ülkenin önü açıktır. Ayasofya’nın müze olması bizim içi büyük bir engeldi. Allah’a şükürler olsun, bu engel kalktı. Artık Ayasofya’yı değiştirmeye ne iç ne de dıştaki hiç kimsenin gücü yetmez. İnşallah kıyamete kadar Ayasofya cami olarak kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Ayasofya Camii müze olduğu için ıstırap içinde yaşıyorduk”

Ayasofya Camii’nde ilk cuma namazını kılmak için Nevşehir’den geldiğini belirten Sebahattin Ünal, “İnsanoğlu dünyaya bir imtihan için gönderildi. Kabil ile Habil’in arasında başlayan bir çekişme ile hak ve batıl mücadelesi başlamıştır. Nihayetinde Allah nurunu tamamlayacaktır. Akılını koruyamayan insanlar, gelir senin dininle, mabedinle uğraşır. 86 yıldır esaret altında kalan Ayasofya Camii müze olduğu için ıstırap içinde yaşıyorduk. Ayasofya’yı tekrar camiye dönüştürmek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. Bugün açılışını yapacağız. Tüm İslam alemine hayırlı olsun. Bugün bizim bayramımızdır.” şeklinde konuştu.

“Ayasofya Camii bir daha müze gibi bir garabetle karşı karşıya kalmayacaktır”

Yıllardır dört gözle bugünü beklediğini, bu tarihi ana şahit olmak ve ilk cuma namazını yıllardır esaret altında olan Ayasofya Camii’nde kılmak için Eskişehir’den geldiğini belirten Muammer Ünal, şunları söyledi:

“Bugün burada bu coşkuya, bu bayram sevincine ve bu yüzbinlerin arasında ilk cuma namazını hep beraber idrak etmek istedik. Bir ve beraber olalım diye Eskişehir’den geldik. Benim gibi kalbinde iman olan, Ayasofya Camii, Kudüs ve Mescid-i Aksa için kalbi yanan tutuşan İslam ümmeti gerek Türkiye’den gerekse de dünyanın dört bir yanından bugün buraya geldiler. Yetkililerin söylediğine göre, bugün burada 100 bin kişi var. Hepimiz bugün burada bu sevince ortak oluyoruz. Allah’a sonsuz şükürler olsun. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in kılıç hakkıdır. Bir nesil 86 yıl maalesef ‘zincirler kırılacak, Ayasofya özgür olacak’ diye büyüdü. Ama Allah’a şükürler olsun bugünden itibaren bundan sonra gelecek nesil inşallah bir daha Ayasofya’yı müze olma gibi bir garabetle inşallah karşı karşıya kalmayacaktır.”

“Senelerdir Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasını bekliyorduk”

Yıllardır büyük bir hasretle bugünü beklediğini ve çok sevinçli olduğunu belirten Ahmet Yeşilbudak, "Bu kadar milleti görünce heyecan olmaz olur mu? Herkes buraya gelmiş, tüm gelenlerden Allah razı olsun. Ayasofya Camii hep böyle kalabalık olsun. Senelerdir Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasını bekliyorduk. Ne mutlu ki açıldı. Elhamdülillah, herkes burayı merak edip gelmiş. Dış ülkeler Türkiye'yi görsün.” diye konuştu.

“Ayasofya Camii ibadete açıldığı çok sevinçliyim”

Bu tarihi ana şahit olmak için sabah namazından itibaren Ayasofya Camii’ne geldiğini belirten Ömer Yazıcı, "Rabbim bu günleri gösterdi elhamdülillah. Cennet mekan Fatih Sultan Mehmet'in bedduasından kurtulmuş olduk. Allah bütün Müslümanlara birlik beraberlik şuur versin. Temennimiz buranın daimi olarak açık kalmasıdır. Çok duygulandım. Erken gelmeseydim girme şansım olmayacaktı. Kardeşlerim gelmişler ama Beyazıt Meydanın'nda kalmışlar.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir